VIDEO Adriana Pistol (INSP) despre valul 5: Capacitatea de răspuns a sistemului sanitar va fi suprasolicitată, cel puțin la nivelul din octombrie 2021
HotNews.ro
Capacitatea de răspuns a sistemului sanitar în valul 5 al pandemiei va fi suprasolicitată, cel puțin la nivelul din octombrie 2021, a avertizat miercuri, într-o conferință de presă, medicul epidemiolog Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului de Sănătate Publică. Cel mai „negru” scenariu pentru valul 5 este de 25.000 de internări în total, dintre care 1.500 la Terapie Intensivă.
Cele mai importante declarații ale medicului epidemiolog Adriana Pistol:
- Adriana Pistol a subliniat că „avem o populație receptivă numeroasă – care se poate îmbolnăvi oricând”.
- Doar 25% dintre românii vaccinați cu schema inițială au efectuat și doza booster.
- Varianta Omicron a coronavirusului poate deveni dominantă în România – prezentă la peste 50% dintre secvențieri – la jumătatea lunii ianuarie, în timp ce, către finalul lunii ianuarie, este posibil ca ea să aibă transmitere comunitară – va fi atât de răspândită încât nu se va mai putea stabili, în cadrul anchetelor epidemiologice, sursa infectării, afimă Adriana Pistol.
- Este posibil ca vârful maxim atins de tulpina Delta (în 52 de zile) să fie atins de tulpina varianta Omicron mai repede (în 31 de zile).
- Cel mai „negru” scenariu pentru valul 5 este de 25.000 de internări, dintre care 1.500 la Terapie Intensivă, a explicat directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
- INSP a elaborat 3 posibile scenarii pentru valul 5 – unul optimist, unul mediu și unul pesimist:
- Scenariul 1 – rată de creştere a numărului de cazuri de 10% zilnic care pleacă de la o transmibilitate mai mare a Omicton faţă de Delta, dar cu o rată mai mică de spitalizare, de 5%.
- Scenariul 2 – rata de creştere a numărului de cazuri de 6% zilnic cu necesar de spitalizare de 20% dintre cazuri, iar 10% în ATI.
- Scenariul 3 – rata de creștere a numărului de cazuri de 10% zilnic, cu necesar de spitalizare de peste 20% dintre cazuri, iar 10-12,5% la ATI.
Citește și:
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro