Sari direct la conținut

„Se moare barbar în România. Lăsați rivalitățile politice, gândiți-vă la pacienți!”. Legalizarea canabisului medicinal, scoasă de la sertar după aproape 4 ani de blocaj în Parlament

HotNews.ro
Pacient și medic, Foto: Megaflopp | Dreamstime.com
Pacient și medic, Foto: Megaflopp | Dreamstime.com

​Legalizarea canabisului în scop medical în România, pe post de calmant pentru pacienții cu boli cronice aflați în fază terminală, a fost scoasă de la sertar și dezbătută luni, spre seară, în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, după aproape 4 ani de blocaj. Cea mai mare opoziție și cele mai mari bâlbâieli au venit dinspre reprezentantul Ministerului Sănătății – unul dintre consilierii onorifici ai lui Alexandru Rafila – care a fost întrebat insistent care este motivul pentru care instituția se opune „când în toată Europa canabisul medicinal e pe toate panourile”. În schimb, George Simion a anunțat că AUR susține proiectul de lege și a promis că, dacă partidul său va ajunge la guvernare, canabisul medicinal va fi legalizat în România.

Mai puțin de 10% dintre pacienții români care au nevoie de îngrijiri paliative au acces la ele. Legea care le-ar oferi acces la calmante pe bază de canabis stă de 3 ani și jumătate în sertar

Îngrijirea paliativă este cel mai puțin utilizat și reprezentat segment al medicinei în România, mai puțin de 10% dintre pacienții care au nevoie de îngrijiri paliative având acces la ele în țara noastră, a explicat în cadrul dezbaterii Adrian Wiener, deputat USR și medic la Spitalul Județean Arad.

„Sunt județe care nu au niciun centru de îngrijire paliativă. Se moare barbar în România”, a subliniat Adrian Wiener.

El a mărturisit că „pacientii se uita la noi, medicii, iar noi nu avem nicio soluție”.

Proiectul de lege care le-ar oferi pacienților în fază terminală acces la calmante pe bază de canabis a fost depus în urmă cu aproape 4 ani la Parlament, în vara anului 2019. El prevede că bolnavii în fază terminală vor avea acces, în premieră, la calmante pe bază de canabis cu prescripție de la medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei). După ce a trecut rapid de Senat (în noiembrie 2019), proiectul de lege a zăcut timp de 3 ani și 4 luni în sertarele comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților (for decizional).

Acum, proiectul de lege așteaptă un raport comun de la Comisia de Sănătate, Comisia de Apărare și Comisia de Agricultură, pentru a putea intra la vot în plen.

Proiectul de lege depus acum 3 ani la Parlament prevede, în esență, posibilitatea prescrierii, de către medicul specialist, de calmante ce conțin canabis sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau pentru inhalare. Proiectul de act normativ prevede explicit că fumatul de canabis nu este permis.

Proiectul de lege ce prevede legalizarea canabisului medicinal ca analgezic pentru pacienții în fază terminală a fost inițiat de Cristina Dumitrache (deputat PSD, fost membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților) și Emanuel Ungureanu (deputat USR, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților) și a adunat, la vremea respectivă, semnăturile a 85 de parlamentari de la toate partidele parlamentare – PSD, Pro România, USR, PNL și ALDE.

Emanuel Ungureanu a subliniat, de altfel, în dezbaterea de luni seară din Comisia de Sănătate, că „nu suntem în zona rivalităților politice, inclusiv AUR (care a intrat în Parlament după depunerea inițiativei legislative – n.red.) susține adoptarea acestui proiect de lege”.

De cealaltă parte, președintele AUR, George Simion, a fost prezent la dezbatere, chiar dacă nu este membru al Comisiei de Sănătate, pentru a anunța că AUR susține adoptarea proiectului de lege, iar dacă partidul său va ajunge la guvernare, canabisul medicinal va fi legalizat în România.

„Mama mea mi-a lăsat testamentul moral de a ajuta alți pacienți”

Proiectul de lege a pornit de la Alexandra Ana Cârstea, o tânără a cărei mamă, Victoria, a fost răpusă de cancer la începutul anului 2019. În amintirea mamei ei, Alexandra a denumit proiectul de lege „Victoria” și luptă pentru ca alți pacienți cu boli terminale să aibă acces la calmante pe bază de canabis. Ea a devenit, în acești ani, principala voce a legalizării canabisului medicinal în România.

Alexandra a inițiat o petiție care a adunat zeci de mii de semnături și a reușit să împingă apoi în Parlament proiectul de lege pentru legalizarea canabisului medicinal, pe care și-au pus semnătura aproape 100 de parlamentari de la toate partidele.

Alexandra a fost, în tot acest timp, principala voce a demersurilor de legalizare a canabisului în scop medicinal în România. Ea a început demersurile pentru legalizarea canabisului în scop medicinal în România încă de când mama ei era în viață și avea nevoie de astfel de calmante.

„Mi-am dorit până în ultimul moment al vieții mamei mele să avem acces la acest tratament legal, ca în alte state UE. Această lege este un testament moral pe care mi l-a lăsat mama mea, pentru a ajuta alți pacienți”, a mărturisit luni Alexandra Cârstea, la dezbaterea din Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților.

„Am putut vedea rezultatele cu ochii mei la mama mea, care a primit canabis medicinal sub supraveghere medicală”, a mai spus Alexandra Cârstea.

Alexandra Ana Cârstea și proiectul de lege Victoria

„Gândiți-vă câtă suferință veți scuti dacă această lege trece mai repede!”

Unul dintre mari susținători din societatea civilă ai legii este și Liviu Mihaiu, care a vorbit la dezbaterea de luni despre „o meteahnă, un fel de cancer administrativ al statului român – dacă nu stăpânim fenomenul, mai bine interzicem”.

Liviu Mihaiu a fost cel care l-a provocat de mai multe ori pe reprezentantul la dezbatere al Ministerului Sănătății – medicul psihiatru Gabriel Diaconu, consilier onorific al ministrului Alexandru Rafila – să explice de ce instituția nu susține adoptarea acestui proiect de lege, fără a obține însă un răspuns clar.

În final, Liviu Mihaiu a obținut, totuși, de la Gabriel Diaconu promisiunea că Ministerul Sănătății ar putea susține proiectul, după ce va depune propriile amendamente.

„Luați raportul Comisiei prezidențiale (din anul 2009 – n.red.) care a luat toate studiile din lume și a recomandat dezincriminarea (consumului de droguri – n.red.). Doar Belarusul mai are o asemenea lege, să bagi copiii consumatori la pârnaie. Care este motivul pentru care Ministerul Sănătății se opune, când în toată Europa canabisul medicinal e pe toate panourile? Această plantă se consuma de 10 mii de ani. Lăsați rivalitățile politice! Gândiți-vă la pacienți! Gândiți-vă câtă suferință veți scuti dacă această lege trece mai repede!”, a mai spus Liviu Mihaiu, în ședința Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților.

Nelu Tătaru explică de ce a ținut până acum legea la sertar: „Știu ce înseamnă durerea pacienților. Haideți să o curmăm, dar să o facem într-un cadru legal!”

Nelu Tătaru (PNL), fost ministru al Sănătății și președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, spune că, în calitate de medic, știe „ce înseamnă durerea” și își dorește să „curme” durerea pacienților: „Știm ce înseamna durerea, hai să o curmăm! Dar haideți să o facem într-un cadru legal, ca să nu vină apoi Curtea Constituțională sau nu mai știu cine”, a afirmat Nelu Tătaru, în dezbaterea de luni seară.

Nelu Tătaru a dat de înțeles că susține adoptarea proiectului de lege, cu toate că l-a ținut ani întregi la sertar, însă își dorește mai întâi clarificarea unor aspecte din proiect, pentru ca, odată aprobat, acesta să nu poată fi atacat.

Nelu Tătaru a făcut referire la art. 1 al proiectului de lege, ce prevede că „prezenta lege stabilește regimul juridic privind cultivarea, producerea, fabricarea, depozitarea, comerțul, distribuția, transportul, deținerea, oferirea, transmiterea, intermedierea, achiziționarea, utilizarea și tranzitul pe teritoriul național, în scop medical, ale plantelor de canabis și ale substanțelor preparate pe baza acestor plante”.

La rândul său, Florin Buicu (PSD), vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, afirmă că proiectul de lege „nu face referire doar la utilizarea în scop medical a canabisului. Așteptam răspunsurile de la instituțiile statului român legate de celelalte prevederi – cultivarea, producerea, fabricarea, depozitarea, comerțul, distribuția, transportul, deținerea, oferirea, transmiterea, intermedierea, achiziționarea, utilizarea și tranzitul pe teritoriul național. Răspunsul la toate celelalte îl așteptăm de la instituțiile statului. Ne dorim să aflăm răspunsurile astfel încât parlamentarii, în cunoștință de cauză, să își exercite votul”.

De cealaltă parte, deputata Cristina Dumitrache (PSD), inițiatoarea proiectului de lege, motivează că și-a dorit ca România „să nu fie o simplă piață de desfacere. Le putem oferi pacienților noștri produse de calitate.”

”Pacienții noștri, din disperare, ori ajung să comită ilegalități, ori ajung să treacă granița”, a avertizat Cristina Dumitrache.

În condițiile în care proiectul de lege așteaptă, pentru a putea intra la vot în plen, un raport comun de la Comisia de Sănătate, Comisia de Apărare și cea de Agricultură, Cristina Dumitrache și-a îndemnat colegii „să nu mai fim fricoși, măcar aici, în Parlament!”

Ministerul Sănătății, reprezentat de Gabriel Diaconu, consilier onorific al ministrului Rafila. Diaconu a oscilat între „ministerul nu susține” și „va susține, dar cu amendamente proprii”

Ministerul Sănătății a fost reprezentat la dezbaterea din Parlament de Gabriel Diaconu, medic psihiatru și consilier onorific al lui Alexandru Rafila, și de Camelia Bunaciu, reprezentantă a Direcției Politica Medicamentului și Dispozitivelor medicale din cadrul instituției.

Dintre ei doi, doar Gabriel Diaconu a luat cuvântul, în cadrul dezbaterii din Comisia de Sănătate. Diaconu a început prin a anunța că Ministerul Sănătății nu susține proiectul de lege și i-a invitat, în prima sa intervenție, pe medicii prezenți în sală „să spuneți dacă vreunul dintre voi ați recomandat marijuana pentru uz medicinal”, el îndemnându-i apoi pe cei prezenți „să facem distincția între adevăr și ficțiune”.

Invitat insistent, de mai multe ori, inclusiv de președintele Comisiei de Sănătate, Nelu Tătaru, să explice motivele pentru care instituția condusă de Alexandru Rafila nu susține proiectul de lege, Diaconu nu le-a putut explica clar și a sfârșit prin a promite că Ministerul Sănătății ar putea susține proiectul, cu condiția să depună propriile amendamente.

MAI nu susține proiectul de lege. DIICOT: Va exista o criminalitate asociată

Prezent la dezbatere, președintele Agenției Naționale a Medicamentului, Răzvan Prisada, a declarat că subiectul utilizării canabisului în scop medical este unul actual și la nivelul Agenției Europene a Medicamentului.

Prisada mai spune că astfel de medicamente – două aprobate oficial la nivelul Uniunii Europene – pot fi aduse în acest moment în România pe o procedură de nevoi speciale pentru pacienți, însă Agenția Națională a Medicamentului nu a avut, până acum, astfel de solicitări.

Prezent la dezbatere, reprezentantul Agenției Naționale Antidrog, aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, a anunțat că MAI nu susține adoptarea proiectului de lege.

De asemenea, șeful Secției de combatere a traficului de droguri din cadrul DIICOT a precizat că, în acest moment în România, consumul de canabis este incriminat ca infracțiune, iar această lege ar aduce o dezincriminare pe segmentul medical: „Pe consumul de canabis, ne-am alinia standardelor europene. Segmentul pe care îl vizați, cel medical, este unul nesemnificativ ca întindere. În România există sub 10% pedepse pentru consum, iar asta ține de o antecedență penală”.

Șeful Secției de combatere a traficului de droguri din cadrul DIICOT i-a îndemnat pe membrii Comisiei de Sănătate să aibă în vedere faptul că, în acord cu legislația actuală, va exista o ”criminalitate asociată” unei eventuale legalizări a canabisului medicinal: „THC, substanța activă, rămâne foarte mult în sânge – mă refer aici la conducerea sub influență etc.”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro