Studiu „Solidaritatea Sanitară”: Creșterea salariilor îmbunătățește calitatea serviciilor medicale / Sindicaliștii spun că e nevoie de venituri mai mari din cauza inflației
Un studiu comandat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” arată că o creştere a salariilor din Sănătate îmbunătăţeşte semnificativ calitatea serviciilor medicale, sindicaliștii sugerând că este nevoie de salarii și mai mari în domeniu „în contextul impactului negativ al inflaţiei”.
Satisfacţia pacienţilor faţă de serviciile medicale, faţă de medici sau asistenţi medicali a crescut semnificativ în perioada 2017 – 2023, în contextul creşterilor salariale pentru personalul medical, potrivit unui comunicat de presă al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.
„O primă concluzie este evidentă: în sistemul public de sănătate creşterea salariilor determină o creştere a calităţi serviciilor medicale. Cu alte cuvinte, este evident impactul pozitiv al creşterilor salariale. Acesta trebuie analizat în contextul existenţei numeroaselor inechităţi salariale, a perturbărilor induse de pandemie şi, mai ales, în contextul impactului negativ al inflaţiei.”
„Dacă dorim să păstrăm sau să amplificăm efectele atunci trebuie să menţinem şi să amplificăm sistemul recompenselor. Acum suntem în situaţia în care observăm cum se prăbuşeşte nivelul recompenselor din cauza inflaţiei, actualizarea şi reaşezarea lor fiind, deocamdată, refuzată”, mai precizează sursa citată.
Scade numărul pacienților care spun că li s-au cerut bani sau atenții
„Analiza a fost desfăşurată în cadrul Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, fiind bazată exclusiv pe prelucrarea unor informaţii din surse publice.
Studiul a fost comandat pornind având în vedere următoarea ipoteză: dacă creşterile salariale anterioare au avut un impact semnificativ asupra calităţii serviciilor medicale şi asupra migraţiei profesioniştilor din sănătate atunci aceasta este direcţia de urmat pentru a creşte gradul de satisfacţie al pacienţilor.
Studiul a evidenţiat creşteri semnificative ale calităţii serviciilor medicale ce au intervenit în contextul creşterilor salariale din perioada 2017-2023”, se arată, în comunicat.
Potrivit studiului, creşterea calităţii serviciilor medicale este demonstrată atât de creşterea semnificativă a gradului de satisfacţie a pacienţilor, cât şi de scăderea procentului pacienţilor care indică faptul că le-au fost solicitaţi bani sau atenţii.
„Creşterea salariilor angajaţilor din sistemul sanitar este corelată cu scăderea numărului pacienţilor care au indicat faptul că le-au fost solicitaţi bani sau atenţii, acest indicator ajungând la nivelul de 1,8% (comparativ cu 4,1% înaintea de creşterea salariilor)”, se arată în document.
Mai mulți pacienți se declară mulțumiți
De asemenea, potrivit aceluiaşi studiu, a crescut şi satisfacţia pacienţilor faţă de serviciile oferite de spitale.
„În perioada 2017-2023 se înregistrează o creştere cu cca. 37% a procentului pacienţilor care se declară foarte mulţumiţi de serviciile oferite de spitale (diferenţa în plus fiind de 13,6 puncte procentuale) şi o scădere cu cca. 33% a pacienţilor care se declară nemulţumiţi.
Numărul cazurilor în care pacienţii declară că ar indica unei persoane să se trateze în acel spital a crescut în perioada creşterilor salariale cu cca. 5%, înregistrând o diferenţă în plus de 4 puncte procentuale”, precizează Federaţia ”Solidaritatea Sanitară”.
Studiul mai arată că a crescut şi satisfacţia faţă de medici şi asistentele medicale.
„În perioada 2017-2023 se înregistrează o creştere cu cca. 14% a procentului pacienţilor care se declară foarte mulţumiţi de prestaţia medicilor (diferenţa în plus fiind de 8 puncte procentuale), putând fi observat nivelul foarte ridicat al acestui indicator comparativ cu celelalte evaluări.
Corelarea creşterii gradului de satisfacţie a pacienţilor cu creşterea veniturilor salariale se înregistrează şi în cazul asistentelor medicale: se înregistrează o creştere cu cca 30% a pacienţilor care se declară foarte mulţumiţi de prestaţia asistentelor medicale (diferenţa în plus fiind de 12 puncte procentuale).
Putem observa că nivelul maxim de satisfacţie este mai redus în cazul asistentelor medicale decât în cazul medicilor, una dintre explicaţiile posibile o constituie nivelul mult mai mic al creşterii veniturilor salariale în cazul asistentelor medicale”, se mai arată în comunicat.