Ce provoacă greața și vărsăturile femeilor însărcinate. Descoperire majoră a oamenilor de știință
Un hormon produs de făt ar fi cauza grețurilor și vărsăturilor pe care multe femei le au în timpul sarcinii, o descoperire majoră a cercetătorilor care ar putea deschide calea spre un tratament eficient.
Potrivit rezultatelor unui studiu, publicat recent în revista Nature, aceste afecțiuni se datorează unui hormon produs de făt, o proteină cunoscută sub numele de GDF15, notează AFP.
Până la șapte din zece sarcini sunt afectate de greață și vărsături, iar la unele femei aceste simptome pot fi grave. Este vorba de hiperemesis gravidarum și este cea mai frecventă cauză de internare în spital la femei în primele trei luni de sarcină.
Cercetătorii au studiat datele de la femei care au participat la mai multe studii și au arătat că gradul de greață și vărsături pe care o femeie îl experimentează în timpul sarcinii este direct legat atât de cantitatea de GDF15 produsă de partea fetală a placentei și trimisă în sângele ei, cât și de sensibilitatea ei la efectul acestui hormon.
În special, echipa a descoperit că unele femei au un risc genetic mult mai mare de hiperemesis gravidarum, asociat cu niveluri mai scăzute ale hormonului în sânge și țesuturi în afara sarcinii.
În mod similar, femeile cu o boală de sânge moștenită, beta talasemie, care le permite să aibă în mod natural niveluri foarte ridicate de GDF15 înainte de sarcină, nu suferă de greață sau vărsături decât puțin sau deloc.
„Copilul care crește în uter produce un hormon la niveluri cu care mama nu este obișnuită. Cu cât este mai sensibilă la acest hormon, cu atât va fi mai bolnavă”, a rezumat profesorul Stephen O’Rahilly, co-director de la Wellcome- Institutul de Științe Metabolice al Consiliului de Cercetare Medicală de la Universitatea din Cambridge, unul dintre autorii studiului.
„Știind acest lucru ne dă un indiciu despre cum am putea preveni acest lucru”, a continuat el.
„Sper că acum, când înțelegem cauza, suntem mai aproape de a dezvolta tratamente eficiente”, a declarat coautoarea studiului, dr. Marlena Fejzo de la Universitatea din California de Sud, a cărei echipă a identificat anterior asocierea genetică dintre GDF15 și hyperemesis gravidarum.
Foto: Dreamstime.com