Sari direct la conținut

Două zile libere plătite pe an ca să mergi să faci analize de prevenție – propunere a senatoarei Nicoleta Pauliuc

HotNews.ro
La medic, Foto: Alexander Raths | Dreamstime.com
La medic, Foto: Alexander Raths | Dreamstime.com

​​Angajații din România ar putea beneficia de două zile libere plătite pe an pentru a merge la medic să facă analize și controale de prevenție. Propunerea îi aparține senatoarei PNL Nicoleta Pauliuc, care a anunțat marți că urmează să depună la Parlament un proiect de lege în acest sens, potrivit News.ro.

Nicoleta Pauliuc spune că aceste două zile libere pe an ar fi dedicate screeningului pentru diverse boli și a precizat că inițiativa sa nu vizează doar despre prevenţia bolilor oncologice, ci şi prevenţia unei game largi de afecţiuni (de la boli cardiovasculare la diabet) care pot fi gestionate mai eficient dacă sunt depistate devreme.

Potrivit senatoarei, Barometrul de Sănătate Publică arată că lipsa de informare şi lipsa programelor de screening sunt cauzele principale ale depistării tardive a cancerului.

Screening-ul regulat este una dintre cele mai eficiente metode de a detecta bolile într-un stadiu incipient, când tratamentul este mai simplu şi mai puţin costisitor, mai spune Nicoleta Pauliuc: „Două zile libere pe an dedicate acestor controale medicale îi vor încuraja pe oameni să acorde atenţie propriei sănătăţi.”

Pauliuc a menţionat că această iniţiativă nu este doar despre prevenţia bolilor oncologice, ci şi despre prevenţia unei game largi de afecţiuni (de la boli cardiovasculare la diabet) care pot fi gestionate mai eficient dacă sunt depistate devreme.

„Cred că este momentul să insistăm în România pe prevenţie. Prevenţia este cheia unei sănătăţi mai bune şi a unui sistem de sănătate mai eficient. Ştiţi câţi români ajung la controale preventive? – Din cei, şi aşa puţini, care ajung la medicul de familie, mai puţin de 20 la sută au aflat de screening. Puţin peste o treime au primit o recomandare de screening. Pe de altă parte, aproape 80 la sută dintre cei cărora medicul le-a spus să meargă la un control chiar s-au dus. Bolile nu aleg. Cancerul nu alege. Nu se uită la vârstă, nu se uită la profesie, nu se uită dacă ai acces la un medic”, a adăugat senatoarea PNL, care este supraviețuitoare a cancerului.

Barometrul de Sănătate Publică arată că lipsa de informare şi lipsa programelor de screening sunt cauzele principale ale depistării tardive a cancerului, a mai arătat senatoarea Nicoleta Pauliuc: „Aşa că astăzi, să facem încă un pas înainte: propun acordarea a două zile libere pe an pentru screening de boli. Este o iniţiativă simplă, dar cu un impact imens. Prin această lege, să oferim tuturor cetăţenilor posibilitatea de a efectua controale medicale regulate, fără temerea că nu pot pleca de la serviciu. Screening-ul regulat este una dintre cele mai eficiente metode de a detecta bolile într-un stadiu incipient, când tratamentul este mai simplu şi mai puţin costisitor. Două zile libere pe an dedicate acestor controale medicale îi vor încuraja pe oameni să acorde atenţie propriei sănătăţi. Această iniţiativă nu este doar despre prevenţia bolilor oncologice, ci şi despre prevenţia unei game largi de afecţiuni (de la boli cardiovasculare la diabet) care pot fi gestionate mai eficient dacă sunt depistate devreme.”

Potrivit senatoarei, această lege nu va aduce doar beneficii individuale, ci şi economice: „Costurile tratamentelor pentru bolile avansate sunt uriaşe şi pun o presiune imensă pe sistemul nostru de sănătate. Prin încurajarea screening-ului regulat, putem reduce semnificativ aceste costuri, economisind resurse valoroase care pot fi redirecţionate către alte nevoi critice ale sistemului de sănătate.”

Foto: Dreamstime.com.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro