Sari direct la conținut

Românii sunt obligați să meargă la ghișeu dacă vor certificat digital de naștere sau deces. Când promite MAI că se va rezolva / S-a trecut în digital un secol de acte

HotNews.ro
Certificat de nastere, Foto: HotNews.ro
Certificat de nastere, Foto: HotNews.ro

​Deocamdată, cetățenii trebuie să vină la ghișeu și să lase ofițerului de stare civilă și emailul, pentru că ”extinderea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă se realizează etapizat”.

  • Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că „din 8 mai 2024 cetățenii din municipiile Cluj-Napoca, Constanța, Slobozia, Iași, Deva, Sibiu, Timișoara și județul Ilfov vor putea obține în format digital, dar și fizic, la cerere, certificate de naștere și deces”.
  • HotNews.ro a vrut să afle ce trebuie să facă oamenii și cât durează. MAI spune că cei interesați trebuie să vină la ghișeu cu toate documentele, inclusiv pentru a depune solicitarea de eliberare a actelor în format digital.
  • Le vor primi în maxim trei săptămâni, dacă cererea este făcută în țară, sau între două și șase luni, dacă e făcută în străinătate.
  • Volumul digitalizării documentelor este unul mare, 68,5 milioane de acte de stare au fost trecute în variantă digitală. Acestea cuprind informații din ultimii 100 de ani, mai exact, începând cu luna ianuarie 1921.

Ministerul Afacerilor Interne a făcut public în urmă cu o săptămână că certificatele de naștere și deces pot fi obținute în format electronic. La început, în șapte orașe și în județul Ilfov. Apoi că procedura va fi extinsă treptat în întreaga țară.

Mai mult, marți, 14 mai, MAI a anunțat că cetățenii din alte 25 de municipii, orașe și comune pot accesa digital serviciile de înregistrare a evenimentelor majore de stare civilă, respectiv nașteri și decese.

Implementarea completă a sistemului informatic trebuie să fie realizată pe 24 septembrie 2024.

E nevoie de om la ghișeu

HotNews.ro a accesat HUB-ul de servicii IT publice al Ministerului de Interne pentru a verifica modul în care oamenii pot cere eliberarea online a certificatelor de naștere sau deces.

Cum nu am regăsit acest serviciu, am solicitat MAI să explice cum pot mai exact să obțină în format electronic cele două acte de stare civilă.

„În prezent, persoana, pentru a obține un certificat de stare civilă, naştere sau deces, se deplasează la oficiul de stare civilă unde depune documentele necesare, respectiv, cererea de eliberare a certificatului de stare civilă, document care se poate elibera atât în format digital, solicitantul trebuind să comunice ofițerului de stare civilă o adresă de poştă electronică, dar şi în format fizic, printat pe un formular securizat, în funcție de opțiunea cetățeanului”, precizează MAI.

”Se realizează etapizat”

Cu alte cuvinte, documentele digitale se obțin cu o cerere fizică pentru că sistemul ”se realizează etapizat”.

Ministerul subliniază că „dat fiind faptul că extinderea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, se realizează etapizat, întrucât în etapa inițiată la data de 8 mai 2024 a fost realizată punerea în funcțiune a platformei în care operează ofiţerii de stare civilă, în cadrul sistemului informatic integrat, este necesară prezența cetățeanului/aparținătorului, la oficul de stare civilă în scopul obținerii certificatului de naştere/deces”.

Dacă cererile se fac, încă, fizic, toată activitatea de înregistrare a evenimentelor de stare civilă naştere sau deces se realizează doar în sistem digital în acest sistem informatic, mai spune ministerul.

Cât durează să obții certificate digitale de naştere și deces

„La momentul actual, timpul de aşteptare, în scopul înregistrării şi obținerii unui certificat de naştere sau deces, este situat între una şi maximum trei săptămâni dacă cererea este depusă la un oficiu de stare civilă din România, și între două și șase luni dacă cererea este depusă la un oficiu consular sau o reprezentanță diplomatică a României din strainătate.

După extinderea Sistemului Informatie la nivel național, timpul de aşteptare va fi situat între câteva minute și maximum 4 zile (în situații excepționale), indiferent de locul în care este solicitat”, spune Ministerul Afacerilor Interne.

Întrebați dacă oamenii pot depune online cererea de eliberare a acestor certificate în portalul IT al MAI, ministerul a confirmat că acest serviciu nu este disponibil, dar că „sunt derulate activități pentru integrarea acestui serviciu în HUB-ul de servicii”.

Câteva zeci din 3100 de localități sunt interconectate

Ministerul susține că motivul pentru care platforma destinată cetățeanului, în scopul depunerii şi obținerii în format digital a actelor de stare civilă privind evenimentele de viată, nu poate fi încă disponibilă, este reprezentat de numărul mic de oficii de stare civilă active în această fază iniţială de punere în funcțiune”.

Infrastructura Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) integrează o platformă dedicată cetățenilor, care este complet interoperabilă, doar câteva zeci din cele peste 3100 de unități administrativ-teritoriale sunt interconectate la acest sitem informatic, precizează MAI.

”Estimăm că iulie 2024”

„Termenul de 24 septembrie 2024, marchează finalul punerii în funcțiune a Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, la nivel naţional.

Astfel, la data mai sus menționată, Sistemul Informatic va fi disponibil în totalitate atât pentru cetățeni, cât şi pentru instituțiile publice implicate.

Estimăm că persoanele vor putea depune online cereri pentru înregistrarea evenimentelor de viată, vor putea obține certificate de stare civilă în format digital, sau vor putea solicita prestarea de servicii în domeniul stării civile, în sistem on-line în prima decadă a lunii iulie 2024”, spune ministerul.

Eliberarea certificatelor de căsătorie, sau după caz, a duplicatelor certificatelor de căsătorie va fi posibilă tot în jurul datei de 1 iulie.

În ceea ce priveşte înregistrarea divorțului în format digital nu putem estima, la acest moment, o dată”, a precizat MAI.

Peste 68,5 milioane de acte de stare civilă au fost transformate în versiuni digitale

Ministerul Afacerilor Interne a mai comunicat la întrebările redacției că infrastructura Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilā integrează 5 componente, una dintre acestea fiind arhiva electronică, unde în prezent sunt stocate peste 68,5 milioane de acte de stare civilă digitizate. Acestea cuprind informații din ultimii 100 de ani, mai exact, începând cu luna ianuarie 1921.

A fost îndeplinit, susține MAI, „indicativul de minim 50 de milioane de acte” prevăzut şi asumat în cadrul proiectului finalizat din fonduri europene al cărui rezultat este Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă-SIIEASC.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro