Sari direct la conținut

Strategia energetica: Romania are nevoie de investitii de 34,6 miliarde euro in sectorul energetic

HotNews.ro

Valoarea investitiilor necesare sectorului energetic romanesc, pentru perioada 2007-2020, este de 34,6 miliarde de euro, se arata in strategia energetica a Romaniei, publicata pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF). Cea mai mare parte a acestor investitii, in valoare de 20,8 miliarde de euro, sunt necesare sectorului energiei electrice.

De asemenea, investitii importante vor mai trebui facute in sectorul petrolier (3,18 miliarde de euro), sectorul minier (2,2 miliarde de euro) si in resurse regenerabile (1,8 miliarde de euro).

In ceea ce priveste sectorul energiei electrice, in domeniul hidroenergetictrebuie sa se investeasca 4,7 miliarde de euro, pentru retehnologizarea de centrale hidro cu o putere instalata de aproximativ 2.328 MW si pentru proiectele aflate in derulare pentru hidrocentrale cu o putere instalata de 759 MW.

De asemenea, sunt necesare investitii in proiecte noi de centrale hidro, cu o putere de 209 MW si realizarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarnita si a hidrocentralei de pe Tisa.

Domeniul termoenergetic are nevoie de investitii de 5,8 miliarde de euro, pentru promovarea proiectelor greenfield si pentru valorificarea carbunelui cu eficienta ridicata in grupuri reabilitate si in grupuri noi, cu tehnologii performante, cu respectarea standardelor de mediu.

Strategia energetica mai arata ca sunt prognozate a se realiza in perioada 2008-2020 grupuri cu o putere instalata de circa 3.000 MW.

In domeniul nuclear sunt necesare continuarea programului de energetica nucleara prin finalizarea pana in anul 2015 a Unitatilor 3 si 4 Cernavoda, finalizarea urgenta de catre Ministerul Transporturilor a proiectelor de amenajare a Dunarii in vederea asigurarii apei de racire la CNE Cernavoda si continuarea productiei de apa grea la RAAN Drobeta Turnu Severin pentru acoperirea necesarului

Unitatilor 3 si 4 Cernavoda. Pentru acestea sunt necesare investitii in valoare de 2,2 miliarde de euro.

Sectorul petrolier va avea nevoie de investitii pentru lucrari de explorare- productie, sectorul prelucrare-rafinare si sectorul de distributie. Necesarul de investitii pentru reabilitarea si modernizarea conductelor magistrale de transport titei este de 80 de milioane de euro.

Sectorul minier va avea nevoie de investii de 2,2 miliarde de euro pana in 2020 pentru modernizarea si reabilitarea echipamentelor din exploatarile miniere de huila si lignit, sustinerea productiei de huila prin acordarea de ajutoare de stat, promovarea tehnologiilor noi si achizitionarea echipamentelor pentru exploatarea zacamintelor de huila, lignit si uraniu, punerea in exploatare a noi

perimetre pentru valorificarea lignitului, inchiderea minelor cu activitate oprita, modernizarea si marirea capacitatilor de rafinare a uraniului.

Pana in 2015 vor trebui facute investitii de 1,8 miliarde de euro in noi capacitati de producere a energiei electrice astfel incat consumul brut de energie electrica din sursele regenerabile sa fie de 33% in anul 2010 si 35 % in anul 2015 din consumul brut national de energie electrica .

Strategia energetice a Romaniei pentru perioada 2007-2020, aprobata prin Hotarare de Guvern in sedinta din 5 septembrie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro