Student roman plecat in SUA prin Work&Travel: Dupa incheierea programului nostru nu vor mai fi adusi studenti in fabrica Hershey's / Greva continua si nu suntem platiti
Studentii care vor pleca in SUA prin programul Work&Travel nu vor mai munci la fabrica din Palmyra (Pennsylvania), unde se impacheteaza bomboane pentru compania Hershey’s. Este prima „victorie” a studentilor care protesteaza de miercuri, 17 august, fata de conditiile de munca de la aceasta fabrica, a declarat pentru HotNews.ro unul dintre tinerii romani plecati in SUA cu Work&Travel. Cosmin Isvoranu si Cristian Diac au povestit pentru HotNews.ro cum au plecat in SUA, cu ce s-au confruntat si care sunt solicitarile studentilor care protesteaza.
Redam declaratia integrala a lui Cosmin Isvoranu:
Cosmin Isvoranu
Foto: Arhiva personala
„M-am angajat la aceasta firma prin intermediul agentiei American Experience din Craiova, dar initial alesesem alt job la care nu am fost acceptat. Am ales aceasta fabrica gandindu-ma ca nu are cum sa fie asa greu la o fabrica de ciocolata, fiind si cea mai cunoscuta companie producatoare din S.U.A.
Lucrul aici l-am inceput pe 15 iunie. Protestul a fost ultima solutie la care am apelat, dupa ce timp de 3 luni de zile majoritatea studentilor s-au plins sponsorului de viza si angajatorului de conditiile de munca si chiria exorbitanta de 1.600 $ sau mai mult pe apartament in care locuiesc 4 studenti, in timp ce vecinii nostri americani platesc aproximativ 750-800$ pe luna, singurele raspunsuri pe care le primeam fiind amenintari cu trimiterea acasa.
Niciunul dintre noi nu a venit aici sa se imbogateasca, insa speram sa ne recuperam banii cheltuiti prin munca, cautindu-ne un al doilea job, dar gasirea acestuia este imposibila atunci cand 400 de studenti sunt comasati intr-o suburbie. Intr-adevar, in oferta de munca pe care am primit-o fiecare scria ca trebuie sa ridicam cutii de aproximativ 24 kg, dar nu la fiecare 5 secunde timp de 4-6 ore. Nu ni se pare normal sa ridici aproximativ 12 t in 4 ore pentru 8 $/h, nu merita sa iti risti sanatatea sau chiar viata intr-un program de schimb cultural.
Protestul a inceput pe 17 August, greva continua si in momentul de fata si nu suntem platiti. Am decis ca incepand din noaptea de duminica, 21 August, majoritatea studentilor sa se intoarca la lucru pentru ca au nevoie de bani, dar in calitate de observatori, fiind pregatiti sa protesteze in orice moment daca primesc amenintari sau conditiile de munca sunt la fel ca la inceput.
Un grup de aproximativ 35 de studenti o sa ramanem in greva afara si o sa plecam in mai multe orase din apropiere pentru a protesta si pentru a aduna sustinatori si pentru a informa oamenii despre situatia noastra.
Cerintele noastre sunt:
1. Oprirea amenintarilor cu deportarea din partea sponsorului si angajatorului.
2. Inapoierea banilor pe care i-am cheltuit pentru a ajunge aici, aceste sume fiind intre 3.000 si 6.000$.
3. Imbunatatire conditiilor de munca si marirea salariului la locul de munca.
4. Incheierea contractului dintre Cetusa (sponsorul de viza) si angajatorul (Hershey). Adica sa nu mai fie exploatati studentii care ajung aici cu viza J-1, pentru ca aceste firme ne foloseau pentru a reduce standardele de munca, adica salarii cat mai mici pentru locuitorii din zona. Toti americanii din aceasta fabrica au fost concediati si au inceput sa aduca studenti cu viza J-1 pe tot parcursul anului, nu doar vara.
5. Inapoierea locurilor de munca din aceasta fabrica locuitorilor din zona.
Unele dintre obiective au fost indeplinite, dupa incheierea programului nostru nu vor mai fi adusi studenti in aceeasta fabrica. Inca mai protestam pentru a ne primi banii inapoi, pentru imbunatatirea conditiilor de munca si marirea salariilor.
In tara o sa ma intorc in luna octombrie, dar nu stiu exact data. Sunt student la masterat in anul II la Facultatea de Mecanica din Craiova. Pe cei care vor sa vina anul viitor in State ii sfatuiesc sa fie foarte atenti ce job isi aleg si care sunt conditiile, insa sper ca Departamentul de Stat American o sa aduca imbunatatiri acestui program dupa acest protest.
Nu stiu numarul exact de romani care lucreaza aici, dar cred ca suntem aproximativ 20″.
Redam declaratia integrala a lui Cristian Diac:
Cristian Diac
Foto: Arhiva personala
„Nu doar cativa studenti, ci majoritatea celor carora nu le-a fost frica sa zica adevarul au protestat pentru a se aduce dreptate. Am sa va relatez rapid toata povestea:
Am plecat prin programul Work&Travel pe viza J-1 si am ajuns in America pe 1 Iulie. Cum am ajuns aici, deja colegii de camera au avut grija sa-mi povesteasca cat de rea este situatia si cat de grea este munca. Fiind cu un prieten din Romania, am discutat si am zis ca nici o slujba nu poate fi prea grea, poate doar personalitatea altora e slaba. Asa ca am mers la acel job.
1. Intr-adevar, colegii nu minteau, munca era foarte grea, ridicat cutii de 20-25kg la fiecare 4-5sec si cu un manager in spate pentru fiecare grup de 8-15 studenti spunand doar „faster” „faster” „faster”. Am vazut un caz in care o chinezoaica lucra si ii curgeau lacrimi pe obraz, iar managerul din spate tot o indemna sa lucreze mai repede si mai repede, iar ea saraca incerca, dar era micuta, chiar mi-a fost mila de ea. Alt caz a fost cel in care alt manager nervos i-a zis unui chinez: „Hey you, Bruce Lee, come here and work… yaa, you Bruce Lee, what are you looking like that at me?”.
2. Managerii sunt toti alte nationalitati decat americani, multi dintre ei nu stiu nici sa vorbeasca engleza. Nu puteai sa intelegi ce vor de la tine si mereu eram amenintati ca ne dau afara. Singurii americani care erau acolo, cred ca erau niste cercetatori si managerii cei mai de top.
3. Sponsorul de viza, Cetusa, nu ne ajuta cu nimic. Dimpotriva, ne puneau mai multe bete in roate. De precizat este ca un sponsor de viza este o companie nonprofit… nu si in cazul de fata. Acesti asa-zisi „sponsori de viza” fac mai multi bani pe spatele nostru decat ne putem imagina. Eu trebuia sa platesc chirie 400$/luna. Dar pentru ca am venit la 1 Iulie, mi-au zis ca trebuie sa platesc si pentru saptamana din luna Iunie pentru ca mi-au pastrat locul, si asta am aflat de abia dupa ce m-am revoltat ca primul meu pay check dupa o saptamana era doar de 59$. Asa ca plateam chirie pe luna 126$, bani cu care ai putea sta foarte lejer in New York si nu in Middletown, loc de unde ne deduceau si bilet de autobuz vreo 50$/luna.
4. Deducerile, chiria si ce taxe ne mai luau ei pe test antidrog si cartela de punch in/out paycheckurile mele au fost de: sapt1 59$, sapt2 180$, sapt3 120$… si asta in cazul in care eu eram platit cu 8.15$/h 40h/sapt.
5. Orice am fi incercat sa zicem eram amenintati ca o sa fim concediati si trimisi acasa.
Si cate si mai cate probleme. Asa ca am apelat la o organizatie nonprofit pentru a ne ajuta in situatia aceasta, stiind ca avem acest drept inca de la ambasada. Acestia au venit, ne-au ascultat problema si ne sustin si in continuare.
Am parasit acea firma din cauza conditiilor pe care le induram si fiind al doilea an cand vin in State pe J-1 am vorbit cu fostii angajatori sa ma ajute. In tara ma intorc la sfarsitul lui octombrie”.
Inceputul protestului
Foto: Agerpres
The New York Times scria miercuri, 17 august, ca sute de studenti straini, inclusiv romani, beneficiari ai programului american Work & Travel, au intrat in greva la o fabrica de impachetare a ciocolatei din Statele Unite, afirmand ca programul de vara, care ar fi trebuit sa fie un schimb cultural, i-a transformat in forta de munca ieftina.
Studentii, care provin din tari precum China, Nigeria, Romania si Ucraina, au venit in SUA prin intermediul programului Work & Travel, infiintat de Departamentul de Stat american si desfasurat pe perioada vacantei de vara, care le permite sa lucreze timp de doua luni si apoi sa calatoreasca in Statele Unite. Ei au spus ca se asteptau sa-si exerseze engleza, sa castige cativa bani si sa afle cum e viata in America.
In fiecare vara, Departamentul de Stat american aduce in SUA mii de studenti straini prin programul international Work & Travel. In ultimii ani, programul a atras tot mai multe critici din partea studentilor, care s-au plans salariile mici si de conditiile de munca neasteptat de dificile. Protestul de la fabrica Palmyra este insa prima data cand studentii straini au declansat o greva pentru a protesta fata de angajator.
John Fleming, purtator de cuvant in cadrul Departamentului de Stat, a declarat ca oficialii sunt la curent cu protestul studentilor si au trimis reprezentanti la Hershey, unde isi are sediul compania de dulciuri, pentru a investiga situatia.
Imagini de la proteste / Foto: Agerpres
In cadrul unei intalniri online din februarie cu cititorii CampusNews.ro, administratorul programului Summer Work and Travel, Laura Gavinski, a declarat ca „dupa interviul pentru viza, studentilor li se da o brosura cu detalii despre drepturile pe care le au muncind in Statele Unite si date de contact in cazul unor urgente sau abuzuri”. „In cazul in care sunt nemultumiti de slujbele oferite sau cred ca nu li s-a oferit locul de munca promis, studentii trebuie sa-i contacteze pe sponsorii lor din Statele Unite care sa ii ajute la gasirea unei noi slujbe. In plus, ar trebui sa semnaleze problema Departamentului de Stat din SUA„, a precizat Laura Gavinski.
O ancheta realizata la finalul anului trecut de AP arata ca studentii care merg in Statele Unite cu vize J-1, ce le permit sa lucreze pe timpul verii, sunt deseori abuzati de patronii companiilor unde sunt angajati. Potrivit informatiilor, unii dintre cei care au apelat la programele temporare de munca in SUA au ajuns sa lucreze in baruri de striptease, sa castige un dolar pe ora sau sa fie nevoiti sa se inghesuie in apartamente inguste, unde sunt nevoiti sa faca cu randul pentru a putea dormi.
Citeste aici integral concluziile anchetei AP cu privire la studentii care merg in SUA cu vize J-1