Studentii cer demisia ministrilor Remus Pricopie si Mihnea Costoiu, pentru modificarile aduse legii educatiei: Livram doctorate la domiciliu / Katy, ia-ti copilu' acasa!
„Ministrii s-au purtat comunist”, au modificat legea educatiei fara consultare, fara un proiect public, printr-o ordonanta care „aduce deservicii calitatii educatiei din Romania”, a afirmat presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania, Mihai Dragos. Peste o suta de studenti, majoritatea lideri ai organizatiilor studentesti din tara, au protestat joi dupa-amiaza la Cluj-Napoca fata de modificarile aduse legii educatiei. Studentii au cerut demisia ministrilor Remus Pricopie si Mihnea Costoiu, au agitat fotografii ale celor doi ministri, carora le-au pus plasturi negri pe gura, si au scandat lozinci impotriva lor, transmite Agerpres.
Liderii organizatiilor studentesti din tara, reuniti la Cluj-Napoca la forumul anual organizat de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), au protestat joi fata de prevederile Ordonantei de Urgenta 49/2014 prin care a fost modificata Legea Educatiei.
Studentii au pornit in mars pe strazile orasului, dupa care au desfasurat o ceremonie de inmanare a „diplomei de doctorat… in sfarsit” ministrului delegat pe Invatamantul Superior, Mihnea Costoiu, potrivit informatiilor publicate pe contul de Facebook al aliantei. Amintim ca ministrul Costoiu este rector suspendat al Universitatii Politehnica din Bucuresti si doctorand al aceleiasi universitati, in trecut a fost secretar de stat in Ministerul Educatiei sub mandatul de ministru al Ecaterinei Andronescu si secretar general in cadrul Ministerului, tot sub mandatul acesteia.
Studentii au cerut demisia Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, precum si demisia Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, pentru schimbarile aduse legii si pentru modul in care au aprobat ordonanta de modificare a legii.
Printre lozincile scandate de studenti s-au numarat: „Katy, ia-ti copilu’ acas’!”, „Livram doctorate la domiciliu”, „Imi fac si eu universitati pa PFA!”, „Pe studenti i-ati ignorant, legea ati modificat”.
Mihai Dragos, presedintele ANOSR, a declarat ca „protestul de astazi [joi, 31 iulie – n.red.] a vrut sa transmita mesajul ca modul in care ministrii ne-au tratat este comunist, deciziile s-au luat fara consultare, fara un proiect public. Noi, studentii, practic cea mai mare parte a comunitatii academice, nu am primit niciun proiect, nu stiam care sunt temele fundamentale care se doresc a fi modificate si de aceea am sugerat faptul ca ministrii s-au purtat comunist„, relateaza Agerpres.
„Legea Educatiei a fost modificata pentru a treia oara prin ordonanta de urgenta, fara ca noi sa fim consultati, fara sa fi participat la discutii pe proiectul ordonantei, pe modificarile aduse. Din punctul nostru de vedere, aceasta ordonanta aduce deservicii calitatii educatiei din Romania”, a continuat liderul ANOSR, citat de agentia de presa.
Mihai Dragos a precizat ca, prin modificarile aduse legii, se permite urmarea doctoratului la „fara frecventa”, dar fara sa se defineasca doctoratul profesional, ceea ce ar putea decredibiliza aceasta forma de cercetare. O alta problema ridicata de studenti o reprezinta prevederea care le permite persoanelor din conducerea universitatilor sa candideze pentru un loc in Parlament sau sa ocupe un loc in Guvern, ceea ce, sustin acestia, va politiza nepermis de mult sistemul universitar.
Studentii sustin ca singura cale de a impiedica aplicarea legii in noua ei forma este trimiterea la Curtea Constitutionala si i-au cerut lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, sa isi asume acest demers, potrivit Agerpres.
Liderii organizatiilor studentesti au anuntat ca daca ministrii Educatiei nu vor face modificarile cerute de ei, in octombrie vor organiza proteste in toate centrele universitare din tara. „Ministrii au tot spus ca ne chema la dialog, dar pana acum ne-au chemat fara sa arate vreo intentie de a modifica textul ordonantei de urgenta, doar cu promisiunea ca s-ar putea adopta mici metodologii care sa corecteze. Pana cand nu vedem ca problemele pe care le-am semnalat sunt rezolvate si scoase din legislatie, nu ne vom opri din actiuni. (…) Vom merge la consultari. Remus Pricopie a spus ca ne asteapta saptamana viitoare, nu refuzam dialogul, dar pana acum au fost multe greseli in mandatele domnilor ministri”, a declarat Mihai Dragos, citat de Agerpres.
ANOSR organizeaza la Cluj un forum care are loc in fiecare an. Cea de-a noua editie a forumului, care se va desfasura pana in data de 3 august, are ca tema modalitatea in care se respecta si se implementeaza drepturile studentilor.
- Amintim ca Guvernul Ponta a adoptat in sedinta, pe 26 iunie, o Ordonanta de urgenta care aduce 97 de modificari la Legea Educatiei Nationale.
- OUG prevede, printre altele, organizarea unei a treia sesiuni de BAC, pregatirea elevilor fara bacalaureat la facultate, posibilitatea trecerii terenurilor cluburilor elevilor in domeniul autoritatilor locale, organizarea de doctorate la formele de invatamant cu frecventa redusa
- Vezi aici textul OUG comparat articol cu articol cu Legea Educatiei
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) a criticat si in urma cu o luna ordonanta 49/2014 si a cerut „demisia Ministrului pentru Invatamant Superior pentru dezastrul din sistem cauzat de schimbari legislative demne de tarile din lumea a treia”.
Citeste mai jos analiza facuta de ANOSR ordonantei de urgenta prin care a fost modificata legea educatiei:
1. Universitatile devin mosii unde rectorii si membrii senatului universitar pot ramane in functie pe viata
Daca pana acum o persoana putea fi in functia de rector maxim 8 ani, noul OUG modifica aceasta limitare la maxim 2 mandate succesive complete. Cu alte cuvinte, rectorii vor putea sa isi dea demisia cu cateva zile inaintea finalizarii celui de-al doilea mandat, dupa care vor putea candida din nou sau, daca vor o vacanta de 4 ani, vor putea folosi modelul Putin pentru a reveni in functia de rector (situatii care s-au intamplat deja in trecut). Mai mult decat atat, cadrele didactice vor putea sa isi rezerve pe viata scaunele de senatori universitari, transformandu-se in adevarati mosieri care controleaza si monopolizeaza puterea din universitate.
2. Incompatibilitatea rector-parlamentar ramane istorie, dand unda verde politicului in universitati
Chiar daca primul pas spre eliminarea incompatibilitatii intre functia de rector si membru al Parlamentului a fost facut prin intermediul OUG 92/2012 care a abrogat articolul care prevedea ca persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita concomitent si functia de rector, Guvernul Ponta face acum miscarea decisiva de eliminare a incompatibilitatilor. Astfel, avand in vedere ca textul Constitutiei prevede ca functia de parlamentar e incompatibila cu functia publica de autoritate, OUG-ul nu mai lasa loc niciunei interpretari care sa sugereze incompatibilitatea intre functia de rector si parlamentar, specificand ca functiile de conducere din universitate nu sunt functii publice de autoritate. Prin urmare, politicul se intoarce glorios in universitati, aducand cu el lupte politice care vor prima interesului de dezvoltare reala a universitatilor.
3. Vom avea doctoranzi care fac cercetare „de acasa”
Prevederile OUG-ului dau inca o lovitura calitatii si credibilitatii studiilor doctorale, reintroducand doctoratul la forma „cu frecventa redusa”. In contextul numeroaselor scandaluri din ultimii ani legate de modul de organizare a studiilor doctorale, Guvernul pluseaza si da acum posibilitatea obtinerii titlului de doctor si celor care vor face cercetare „de acasa”, fara sa fie indrumati real si constant de conducatori de doctorat. Vom asista asadar la un „boom” al numarului de doctori, doctori care in realitate nu au cercetat nimic pe toata perioada studiilor.
4. Universitatile particulare se vor transforma in afaceri profitabile pentru persoane fizice si vor functiona dupa reglementari care nu tin cont de lege
OUG-ul da posibilitatea oricarei persoane fizice de a infiinta o universitate particulara. Legea prevede ca „in caz de desfiintare, dizolvare sau lichidare, patrimoniul institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare revine fondatorilor”, ceea ce inseamna ca orice persoana fizica poate infiinta o universitate particulara, dupa care o poate desfiinta insusindu-si patrimoniul dobandit din taxele studentilor pentru care nu a platit impozit sau TVA, deoarece universitatile sunt institutii non-profit. Afacerea devine si mai profitabila in contextul in care OUG-ul prevede ca universitatile particulare stabilesc singure structura, atributiile, durata mandatelor sau alte considerente legate de statutul acestora, fara sa mai fie obligate sa respecte prevederile legii in acest sens. Practic, acest lucru va duce la o scadere dramatica a calitatii sistemului de invatamant particular, creand adevarate fabrici de diplome care pot functiona dupa propriile reguli.
5. Universitatile vor putea inmatricula cu 10% mai mult studenti decat le permit resursele pe care le au la dispozitie
In contextul in care Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior stabileste periodic capacitatea de scolarizare pentru programele de studii ale universitatilor in urma unor vizite de evaluare, urmarind indicatori ca numarul de cadre didactice sau existenta unei baze materiale adecvate studiului, Guvernul da posibilitatea universitatilor sa inmatriculeze cu 10% mai multi studenti fata de cati ar putea scolariza la un nivel calitativ raportat la resursele pe care le are. Mai mult, va da posibilitatea Ministerului sa redistribuie preferential bani si locuri pentru universitati, in functie de afinitati sau prietenii.
6. Cadrele didactice care ajung la varsta pensionarii vor putea candida in continuare pentru functii de conducere sau vor putea conduce doctorate
Cadrele didactice titulare care depasesc varsta pensionarii si pentru care senatul decide pastrarea calitatii de titular, vor beneficia de toate drepturile calitatii de cadru didactic titular, incluzand aici dreptul de a candida pentru functii de conducere sau dreptul de conduce doctorate. Astfel, vom avea persoane care se vor inscauna la conducerea universitatii pana la adanci batraneti, fara sa accepte ideea renuntarii la putere pentru generatii mai tinere.
Citeste si: