Sari direct la conținut

Studiu: Adolescenii care beau și fumează suferă efecte dăunătoare vizibile pentru sănătate încă de la vârsta de 17 ani

HotNews.ro
Fumat, Foto: Hotnews
Fumat, Foto: Hotnews

Adolescenții care fumează și consumă alcool suferă leziuni vizibile ale arterelor încă de la vârsta de 17 ani, schimbări fizice asociate cu un risc crescut de probleme cu inima și vasele de sânge, care pot duce ulterior la atac de cord sau accident vascular cerebral, arată un studiu citat de BBC. În același timp, studiul arată că arterele celor care renunța la fumat și alcool la vârsta adolescenței revin ulterior la normal.

Studiul a fost realizat în perioada 2004-2008 pe un eșantion de peste 1.000 de tineri din zona orașului Bristol din Marea Britanie și a apărut în pretigioasa publicație European Heart Journal.

Participanții la studiu au detaliat obiceiurile lor legate de fumat și de consumul de alcool de la vârsta de 13 sau 15 ani și să răspundă cu exactitate câte țigări fumează și începând de la ce vârstă au început să consume alcool.

Ei au fost supuși unor teste care au arătat că rigidizarea arterelor tinerilor care consumă alcool și tutun începe încă de la o vârstă foarte fragedă.

Cei care fumează mult și au tendința de a consuma o cantitate mare de alcool au avut o incidență mai mare a arterelor rigidizate decât cei care fumează moderat și beau mai puțin de două pahare de băuturi alcoolice pe zi.

Autorul principal al studiului, prof. John Deanfield de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Londra, a declarat că „Am constatat că în acest eșantion studiat, consumul de alcool și fumatul în adolescență este asociat cu rigidizarea arterelor și debutul aterosclerozei. Cu toate acestea, am constatat, de asemenea, că, în cazul în care adolescenții au oprit fumatul și consumul de alcool, arterele lor au revenit la normal.”

Una dintre concluziile studiului este că unul din 5 adolescenți britanici a fumat până la vârsta de 17 ani, iar în familiile în care părinții sunt fumători, șansele ca și adolescenții să aibă acest obicei sunt mai mari.

Acest studiu sugerează că afectarea arterelor poate apărea chiar și la tineri, ducând la probleme serioase mai târziu în viață. „Renunțarea la fumat este singurul lucru bun pe care îl puteți face pentru a vă proteja inima. Dacă beți, încercați să vă asigurați că nu este în exces, ci în limitele recomandărilor recomandate”, este sfatul dat tinerilor de autorii studiului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro