Sari direct la conținut

Studiu Deloitte: inflația, provocările legate de forța de muncă, riscurile cibernetice și reglementările legate de climă vor influența cel mai mult veniturile companiilor imobiliare în acest an

Deloitte Romania
Alexandra Smedoiu, Partener servicii fiscale, Foto: Deloitte Romania
Alexandra Smedoiu, Partener servicii fiscale, Foto: Deloitte Romania

​​Veniturile companiilor din sectorul imobiliar comercial (spații comerciale, centre de afaceri și birouri, spații logistice) vor fi influențate, anul acesta, în principal de persistența inflației, de provocările legate de forța de muncă, de riscurile cibernetice și de reglementările legate de schimbările climatice, conform studiului global Deloitte 2023 Commercial Real Estate Outlook. Însă, în ciuda unor rezerve privind evoluția pieței pe termen scurt, 66% dintre participanți se așteaptă la îmbunătățire sau stabilitate în privința elementelor fundamentale specifice pieței imobiliare – activitate de leasing (78%), reducerea volumului de spații vacante (71%), nivelul chiriilor (70%), prețul proprietăților (65%), activitatea de tranzacționare (63%), costul finanțării (63%) și disponibilitatea capitalului (60%).

Spațiile de birouri din centrele orașelor sau din zonele sub-urbane (36%, respectiv 35%), clădirile asociate economiei digitale (35%) și proprietățile cu funcții logistice (34%) sunt considerate cele mai atractive de către proprietari și investitori în această perioadă. Preferința diferă însă în funcție de regiunea analizată: europenii consideră că birourile din zonele periferice prezintă cel mai mare potențial de creștere (35% dintre participanți), companiile asiatice preferă proprietățile asociate economiei digitale (43%), iar jucătorii din America de Nord mizează pe spațiile cu funcții logistice și de depozitare (43%).

„Piața imobiliară globală este direct conectată la evoluțiile din economie, astfel că prudența jucătorilor din domeniu este justificată în actualul context încă incert. Există momentan o deconectare temporară între așteptările investitorilor și cele ale dezvoltatorilor, însă cred că acestea se vor armoniza în scurt timp. Accesul la finanțare rămâne un element-cheie în domeniul imobiliar, fiind posibil să vedem mai multe parteneriate și surse alternative de finanțare, precum fonduri de investiții sau chiar «family offices». În România, piața a evoluat pozitiv în 2022. Potrivit datelor publicate de Banca Națională a României, volumul investițiilor pe piața comercială a crescut cu 16% în primele nouă luni din 2022, față de aceeași perioadă din anul anterior, dar majoritatea tranzacțiilor au vizat proprietăți din București (55%), cu un interes în creștere pentru spațiile de birouri. Petru acest an ne așteptăm la creșteri și pe sectorul de spații comerciale”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanță pentru sectorul Imobiliar.

Acțiunile legate de ESG (environmental, social, governance – protecția mediului, impact social, guvernanță) se află pe lista priorităților companiilor din domeniul imobiliar, însă, conform studiului, doar 12% dintre acestea spun că sunt pregătite pentru implementarea schimbărilor necesare pentru îndeplinirea cerințelor de conformare la reglementările în vigoare. În plus, numai 7% iau în considerare date și analize din zona de ESG în stabilirea strategiei de investiții. Majoritatea plănuiesc să înceapă să utilizeze astfel de date în luarea deciziilor în următorii trei ani.

Totodată, din studiu mai reiese faptul că scade interesul companiilor pentru investițiile în tehnologie, pe termen scurt, din cauza contextului economic incert, generat de inflație, costul cu forța de muncă sau incertitudinile din lanțurile de aprovizionare. Aproximativ 30% dintre ele intenționează să reducă investițiile de acest tip, procent în creștere de la doar 7% anul trecut.

Studiul Deloitte 2023 Commercial Real Estate Outlook a fost efectuat în rândul a 450 de companii cu active de peste 100 de milioane de dolari fiecare, din trei regiuni: America de Nord, Europa și Asia-Pacific.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la atingerea unor rezultate măsurabile și de durată, care ajută la consolidarea încrederii în piețele de capital, care permit companiilor să se transforme, să prospere și să deschidă calea către o economie mai puternică, către o societate mai echitabilă și o lume sustenabilă. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 415.000 de profesioniști la nivel mondial.

Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.000 de profesioniști.

Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.com/ro/despre.

ARHIVĂ COMENTARII