Sari direct la conținut

SUA au transmis aliaților din G7 să nu condamne atacul rusesc asupra orașului Sumî

HotNews.ro
SUA au transmis aliaților din G7 să nu condamne atacul rusesc asupra orașului Sumî
Femei din Sumî depunând flori la un memorial improvizat pentru victimele atacului rusesc din ziua de Florii, FOTO: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Statele Unite le-au transmis aliaților din Grupul celor Șapte (G7) că nu vor susține o declarație de condamnare a atacului asupra orașului Sumî, cel mai sângeros atac al Rusiei asupra Ucrainei din acest an, deoarece doresc să mențină pe linie de plutire negocierile cu Moscova, relatează Bloomberg.

Rusia a lansat două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, dintre care una echipată cu muniție cu dispersie, asupra orașului Sumî din nord-estul Ucrainei, în dimineața zilei de Florii, în timp ce ucrainenii participau la slujbele religioase. Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, cel puțin 35 de persoane au fost ucise și 119 rănite în atac, inclusiv copii.

Administrația președintelui Donald Trump le-a transmis aliaților că nu poate semna declarația de condamnare a atacului, întrucât „lucrează pentru a păstra spațiul necesar negocierii păcii”, potrivit unor persoane familiarizate cu corespondența diplomatică, în contextul în care continuă întâlnirile dintre Casa Albă și Kremlin.

Canada, care deține președinția rotativă a G7 în acest an, le-a spus aliaților că fără susținerea SUA va fi imposibilă publicarea declarației, potrivit acelorași surse diplomatice consultate de agenția Bloomberg.

Ambasada americană de la Londra a refuzat să comenteze. Casa Albă, Consiliul Național de Securitate al SUA și guvernul canadian nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii trimise de Bloomberg News.

În afară de SUA, Marea Britanie și Canada, din grupul G7 mai fac parte Franța, Germania, Italia și Japonia.

Rusia pretinde că atacul cu rachete asupra Sumî a vizat ținte militare

Ministerul rus al Apărării a recunoscut luni, într-un mesaj distribuit pe Telegram, că a efectuat atacul asupra orașului Sumî, susținând însă că a lovit o reuniune a comandanților armatei ucrainene din oraș și că ar fi ucis peste 60 de militari.

Potrivit unor proiecte de declarații văzute de Bloomberg News, G7 intenționa să afirme că atacul asupra orașului Sumî reprezintă o dovadă că Rusia este hotărâtă să continue războiul.

Donald Trump a adoptat un ton diferit, numind atacul „oribil” în declarațiile făcute reporterilor duminică seara, dar adăugând, fără a oferi detalii, că i s-a spus că Rusia „a făcut o greșeală”.

Trump, care își continuă demersurile accelerate de a încheia un acord pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, a dat apoi din nou vina pentru războiul din Ucraina pe predecesorul său, Joe Biden, și pe președintele ucrainean Zelenski.

Niciun progres notabil în negocierile de pace pentru Ucraina

Lovitura Rusiei asupra Sumî a avut loc la două zile după ce președintele Vladimir Putin s-a întâlnit cu trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, timp de aproape cinci ore la Sankt Petersburg, pentru a discuta un armistițiu în Ucraina.

Negocierile cu Putin au deschis posibilitatea de a „reconfigura” relația Rusia-SUA și de a stabiliza regiunea prin unele „oportunități comerciale foarte convingătoare”, a declarat Witkoff luni seara pentru Fox News, fără a oferi alte detalii.

În urma atacului asupra orașului Sumî, aproape 50 de țări și organizații internaționale și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina, a spus Zelenski luni, în discursul său zilnic către națiune.

Zelenski a declarat că Kievul a răspuns pozitiv propunerii lui Trump privind o încetare totală și necondiționată a focului și oprirea atacurilor precum cele din Sumî și Krivoi Rog – referindu-se la un atac asupra unui loc de joacă pentru copii din orașul din sudul țării, în care au fost ucise 20 de persoane la începutul acestei luni.

Zelenski a amintit însă că de la propunerea lui Trump au trecut deja 34 de zile în care Rusia a continuat să atace Ucraina. Putin rămâne angajat în purtarea războiului și va continua să o facă în absența unei presiuni serioase, a afirmat liderul ucrainean.

Urmărește ultimele evoluții din a 1147-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

„Rațiunea, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.
Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare.
INTERVIURILE HotNews.ro