Sari direct la conținut

SUA: Coca-Cola, obligată să plătească 6 miliarde de dolari pentru contabilizarea incorectă a vânzărilor sale în străinătate

HotNews.ro
Coca Cola si alte bauturi carbogazoase, Foto: Vlad Karkov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Coca Cola si alte bauturi carbogazoase, Foto: Vlad Karkov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Gigantul american al băuturilor răcoritoare Coca-Cola a fost obligat să plătească aproximativ 2,7 miliarde de dolari în reevaluări fiscale în Statele Unite, sau circa 6 miliarde de dolari inclusiv dobânzi, pentru contabilizarea incorectă a vânzărilor sale în străinătate între 2007 și 2009, a anunțat vineri acesta, citat de AFP.

„Coca-Cola crede cu tărie că IRS (n.r fiscul american) și Curtea Fiscală a Statelor Unite au interpretat și aplicat greșit reglementările existente (…) și ne vom apăra viguros poziția în apel”, a declarat compania cu sediul în Atlanta, Georgia, într-un comunicat.

Sancțiunea acoperă anii 2007, 2008 și 2009. Ea reprezintă un total cumulat de 2,72 miliarde de dolari în acești trei ani, potrivit deciziei pronunțate miercuri de judecătorul Albert G. Lauder, consultat de AFP.

Dar, incluzând dobânzile, factura pentru această reevaluare fiscală se ridică la aproximativ 6 miliarde de dolari până la 28 iunie 2024, potrivit comunicatului de presă al Coca-Cola și unui document bursier depus la 29 iulie.

În acest document, grupul a precizat că dobânzile acumulate între 28 iunie și plata efectivă – la o dată nedeterminată în acest stadiu – vor mai trebui adăugate, dar compania a indicat, de asemenea, că va fi rambursată dacă va obține câștig de cauză în apel.

De asemenea, grupul a avertizat că, în cazul în care autoritățile fiscale americane ar decide să aplice aceeași metodologie de calcul pentru exercițiile financiare de după 2009, s-ar putea confrunta cu o reevaluare suplimentară de aproximativ 16 miliarde de dolari (inclusiv dobânzi) până la 31 decembrie 2023.

„Suntem optimiști că, între capacitatea noastră de a genera numerar din activitățile noastre operaționale și capacitatea noastră de a împrumuta fonduri la rate rezonabile ale dobânzii, vom fi capabili să gestionăm gama de rezultate potențiale ale acestui caz”, a asigurat grupul.

Cazul a fost lansat în 2015, în urma unei investigații a autorităților fiscale americane.

Acestea au considerat că gigantul și-a subestimat veniturile impozabile în Statele Unite – cu 9 miliarde de dolari în cei trei ani analizați – prin modul în care a stabilit suma plătită de societățile afiliate din Brazilia, Chile, Costa Rica, Egipt, Irlanda și Mexic.

În fabricile lor, aceste societăți fabricau produse concentrate (siropuri, pudră) care erau apoi utilizate de sute de îmbuteliatori din Europa, Africa, Asia, America Latină și Australia pentru a produce băuturi.

Potrivit autorităților fiscale, acestea ar fi trebuit, teoretic, să plătească către Coca-Cola mult mai mult pentru dreptul de a utiliza formulele sale secrete, numele și alte proprietăți intelectuale.

INTERVIURILE HotNews.ro