Sari direct la conținut

SUA își îndeamnă cetățenii să părăsească Libanul cu „orice bilet disponibil”

HotNews.ro
Luptatori Hezbollah in violente pe strazile Beirutului, Foto: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia
Luptatori Hezbollah in violente pe strazile Beirutului, Foto: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia

Ambasada SUA la Beirut și-a îndemnat cetățenii să părăsească Libanul cu „orice bilet disponibil”, pe fondul tensiunilor crescânde din Orientul Mijlociu, notează BBC

Avertismentul urmează unui anunț similar din partea ministrului britanic de externe David Lammy, care a spus că situația regională „s-ar putea deteriora rapid”.

Iranul a promis represalii „severe” împotriva Israelului, pe care îl acuză pentru moartea șefului Hamas, Ismail Haniyeh, miercuri, la Teheran. Asasinarea sa a avut loc la câteva ore după ce Israelul l-a ucis pe comandantul Hezbollah Fuad Shukr la Beirut.

Hezbollah care își are sediul în Liban, este susținut de Iran, și ar putea juca un rol important în astfel de represalii, care, ar putea declanșa un răspuns serios israelian.

Hezbollah a lansat zeci de rachete în orașul Beit Hillel din nordul Israelului, în jurul orei 00:25, ora locală, duminică (22:25 BST sâmbătă). Imaginile postate pe rețelele de socializare au arătat că sistemul de apărare aeriană Iron Dome al Israelului interceptează rachetele. Nu s-au raportat victime

Ministerul de Externe al Iordaniei a dat, de asemenea, sfaturi cetățenilor săi, spunându-le celor din Liban să plece imediat și avertizându-i pe ceilalți să nu călătorească acolo.

Canada și-a avertizat cetățenii să evite călătoriile în Israel, pe lângă sfaturile existente împotriva plecării în Liban, deoarece „situația se poate deteriora și mai mult fără avertisment” în regiune.

Ambasada SUA a declarat sâmbătă că cei care aleg să rămână în Liban ar trebui să „pregătească planuri de urgență” și să fie pregătiți să „se adăpostească pentru o perioadă lungă de timp”.

Acesta a spus că mai multe companii aeriene au suspendat și anulat zboruri, dar „opțiunile de transport comercial pentru a părăsi Libanul rămân disponibile”.

Pentagonul a dislocat nave de război și avioane de luptă suplimentare în regiune pentru a ajuta la apărarea Israelului de posibile atacuri ale Iranului și împuterniciților săi.

Marea Britanie a declarat că trimite personal militar suplimentar, personal consular și oficiali ai forțelor de frontieră pentru a ajuta la evacuare și a îndemnat cetățenii Marii Britanii să părăsească Libanul „în timp ce se desfășoară zborurile comerciale”.

Două nave militare britanice se află deja în regiune, iar Royal Air Force a pus elicoptere de transport în standby.

Între timp, în Gaza, cel puțin 17 persoane dintr-o școală care adăpostește persoane strămutate au fost ucise de un atac israelian, au declarat sâmbătă autoritățile conduse de Hamas.

Armata israeliană spune că școala Hamama din cartierul Sheikh Radwan din orașul Gaza a fost folosită ca centru de comandă pentru militanți. Hamas a negat că operează din clădiricivile.

Miniștrii israelieni au fost trimiși acasă în acest weekend cu telefoane prin satelit în cazul unui atac asupra infrastructurii de comunicații a țării.

In aprilie, Iranul a lansat un atac aerian asupra Israelului folosind 170 de drone, 30 de rachete de croazieră și cel puțin 110 de rachete balistice.

Asta a fost o răzbunare pentru israelian bombardarea unui consulat iranian la Damasc, Siria.

Mulți se tem că represaliile Iranului cu această ocazie ar putea lua o formă similară.

Într-un apel telefonic cu șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, vineri, ministrul interimar de externe al Iranului, Ali Baqeri Kani, a declarat că Iranul „și va folosi fără îndoială dreptul său inerent și legitim” de a „pedepsi” Israelul.

Vineri, un crainic de la televiziunea de stat din Iran a avertizat că „lumea va fi martoră la scene extraordinare”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a avertizat pe israelieni că „urmează zile provocatoare… Am auzit amenințări din toate părțile. Suntem pregătiți pentru orice scenariu”.

Tensiunile dintre Israel și Iran au escaladat inițial odată cu uciderea a 12 copii și adolescenți într-o lovitură asupra Înălțimilor Golan ocupate de Israel.

Israelul l-a acuzat pe Hezbollah și a jurat represalii „severe”, deși Hezbollah a negat că a fost implicat.

Câteva zile mai târziu, comandantul Hezbollah Fuad Shukr a fost ucis într-un atac aerian țintit israelian la Beirut. Alți patru, inclusiv doi copii, au fost, de asemenea, uciși.

La câteva ore după aceea, șeful Hamas Ismail Haniyeh a fost asasinat în Iran. El se afla în vizită pentru a participa la inaugurarea noului președinte al Iranului, Masoud Pezeshkian.

La o ceremonie de înmormântare a lui Haniyeh la Teheran, joi, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a condus rugăciunile. El a promis mai devreme că Israelul va avea parte de o „ pedeapsă aspră ”.

INTERVIURILE HotNews.ro