Sari direct la conținut

SUA: Republicanii au votat pentru destituirea ministrului securităţii naţionale

HotNews.ro
Capitoliul din Washington DC, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Capitoliul din Washington DC, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Republicanii din Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA au votat marţi pentru destituirea ministrului securităţii naţionale Alejandro Mayorkas, acuzându-l că a provocat o criză a migraţiei la graniţa dintre SUA şi Mexic, relatează Reuters şi AFP, citați de Agerpres.

Rezultatul votului a fost strâns, 214 voturi pentru şi 213 împotrivă. Camera a aprobat două articole de destituire în care îl acuză pe Alejandro Mayorkas că nu a aplicat legile SUA privind imigraţia, ceea ce a dus, potrivit republicanilor, la fluxuri record de migranţi la graniţa dintre SUA şi Mexic şi de faptul că a făcut declaraţii false în Congres.

Este pentru prima dată în aproape 150 de ani când Congresul decide asupra unei astfel de sancţiuni împotriva unui ministru. Dar destituirea lui rămâne în mare măsură puţin probabilă, având în vedere majoritatea democrată din Senat.

Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a votat marţea trecută împotriva unei moţiuni de iniţiere a unei proceduri de destituire a ministrului securităţii naţionale Alejandro Mayorkas, notează dpa.

Deşi republicanii dispun de majoritate în Camera Reprezentanţilor, aceştia nu au putut să obţină susţinerea necesară pentru această propunere. Rezultatul votului a fost strâns, cu 214 voturi pentru şi 216 împotrivă.

Mayorkas este contestat de mulţi republicani care l-au acuzat pe ministrul de origine cubaneză că a refuzat intenţionat şi sistematic să respecte legea. Aceştia îi acuză pe rivalii lor democraţi că au pierdut controlul asupra migraţiei la graniţa de sud a SUA.

Republicanii l-au acuzat pe Alejandro Mayorkas, în vârstă de 64 de ani, că a făcut declaraţii false cu bună ştiinţă şi a pus preferinţele sale politice mai presus de respectarea legii. De cealaltă parte, democraţii îi acuză pe republicani de o manevră motivată politic.

Procedurile de destituire în acest an electoral ar atrage o şi mai mare atenţie asupra problemei migraţiei şi a securităţii frontierelor, menţionează dpa.

Preşedintele democrat Joe Biden, care, la fel ca republicanul Donald Trump, vrea să candideze din nou la alegeri pentru Casa Albă, se află sub o presiune tot mai mare asupra acestor probleme.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro