SUA: Trump pune la îndoială strategia administrației sale legată de criza din Venezuela
Președintele Trump pune la îndoială strategia agresivă a administrației sale legată de situația din Venezuela, susținând că nu a fost avertizat cât de dificil va fi ca liderul socialist să fie înlăturat, scrie The Washington Post.
Nemulțumirile președintelui orbitează în jurul consilierului de securitate națională John Bolton și a poziției intervenționiste adoptată de administrație, despre care Trump spune că nu se potrivește cu propria sa viziune conform căreia SUA nu trebuie să se implice în probleme externe de acest fel. Trump a susținut în ultimele zile că Bolton vrea să îl implice într-un „război”, un comentariu care a mai fost făcut în trecut, în glumă, dar care acum trădează îngrijorări reale, potrivit unui oficial din interiorul administrației.
Politica SUA nu a fost oficial schimbată, în urma tensiunilor din ultimele săptămâni, însă oficialii au devenit mai prudenți în predicțiile legate de înlocuirea rapidă a lui Maduro. Alți trei înalți funcționari au menționat că Trump s-a plâns recent de faptul că Bolton l-a subestimat pe Maduro. Președintele a spus că liderul Venezuelei este „un tip rezistent” și că cei din echipa sa nu ar fi trebuit să îl facă să creadă că acesta putea fi înlăturat în cursul săptămânii trecute, când Guaido a dirijat proteste de stradă.
Trump este neliniștit de faptul că planul lui Bolton l-a făcut pe Maduro să se simtă încolțit și în afara zonei sale de comfort. De asemenea, mesajele postate pe Twitter de Bolton, prin care acesta îl sfătuiește pe Maduro să se pregătească de „o pensionare anticipată” au fost văzute ca un semn de îngâmfare, ridicând așteptări prea mari legate de ușurința cu care liderul ar putea fi îndepărtat de la conducere.
În urma unei convorbiri telefonice cu președintele Putin, Trump a declarat că acesta „nu dorește să fie implicat în situația din Venezuela, vrea doar ca Venezuela să ajungă într-o poziție mai bună”.
„Iar eu simt la fel. Vrem să oferim ajutor umanitar”, a mai adăugat președintele american.
Comentariile sale contrastează cu cele ale secretarului de stat Mike Pompeo, care a acuzat Rusia de susținerea regimului lui Maduro prin furnizarea de echipament militar și susținere financiară.
Putin i-a transmis lui Trump că Moscova nu a încheiat înțelegeri noi de aprovizionare de armament cu Venezuela, dar respectă vechile contracte.
Vicepreședintele Mike Pence a fost reținut în declarațiile sale legate de Maduro în timpul adunării de marți a liderilor din America Latină din Washington. El a afirmat că „Maduro trebuie să plece”, dar a dat de înțeles că procesul s-ar putea să dureze.
Bolton s-a dovedit a fi cel mai vocal susținător al unui posibil răspuns militar al SUA în Venezuela. Cu toate acestea, senatorul Marco Rubio, o figură implicată direct în conturarea răspunsului american la criza din Venezuela, susține că Trump și Bolton au aceeași viziune.
Conducătorii militari americani critică orice scenariu care ar presupune implicarea directă a trupelor SUA în acest conflict, avertizând că civilii vor fi puși în pericol, iar oficialii susțin că opțiunile discutate în această perioadă includ trimiterea mai multor resurse militare în zonă și suplimentarea ajutoarelor în țările vecine, precum Columbia.
John D. Feeley, fost ambsador SUA și analist politic, crede că intervenția militară americană este puțin probabilă și din cauza faptului că nu se potrivește cu narațiunea pe care președintele Trump vrea să o construiască pentru viitoarele alegeri.
„Într-un moment în care caută să retragă trupele din Siria, Irak și Afganistan, cum ar putea să trimită oameni de-ai noștri într-o țară în care nu poți spune cine sunt cei buni și cine sunt cei răi?”