Subalternul comisarei UE Adina Vălean, luat în vizor de ombudsmanul european, referitor la favoruri din Qatar
Ombudsmanul European investighează împotriva Comisiei Europene referitor la zborurile și cazările la hotel sponsorizate de Qatar. Într-o scrisoare adresată luni șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ombudsmanul Emily O’Reilly a cerut informații despre modul în care instituția condusă de aceasta „tratează cererile de călătorii de afaceri ale personalului său superior care sunt plătite de terți”.
În același timp, O’Reilly solicită Comisiei să-și schimbe regulile și să dezvăluie cheltuielile de călătorie plătite de terți, relatează presa germană, din surse DPA.
Subalternul Adinei Vălean
Mai exact, ancheta se referă la călătoriile șefului Direcției Generale Mobilitate și Transport, Henrik Hololei. Acesta e cel mai înalt funcționar din subordinea comisarului UE responsabil, Adina Vălean, scrie FAZ.net.
Potrivit revistei Politico, citată de ziarul german, Hololei a zburat gratuit la clasa business cu Qatar Airways de mai multe ori, din 2015. Patru dintre aceste zboruri au fost plătite de guvernul din Qatar sau de grupuri apropiate guvernului.
Potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene, au fost acoperite și costurile pentru cazare la hotel. În același timp, Comisia Europeană a negociat un acord de zbor cu Qatar. Acest lucru „ridică problema legitimă a posibilei influențe nejustificate asupra procesului decizional al UE în acest domeniu”, a subliniat O’Reilly.
În scrisoarea sa, Ombudsmanul și-a exprimat de asemenea nemulțumirea față de o declarație anterioară a Comisiei Europene conform căreia nu a existat niciun conflict de interese, deoarece directorul general nu a făcut parte din echipa de negociere.
„Publicul nu ar trebui să facă această distincție”, a spus Emily O’Reilly, cerând un răspuns până pe 3 iunie.
Qatarul și corupția europeană
Qatarul este deja în centrul unui scandal de mită care implică Parlamentul European, și care a devenit public în decembrie. Țara este acuzată că influențează deciziile politice. Mai mulți deputați europeni sunt în arest, fiind suspectați de corupție și spălare de bani.
După cum a explicat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, oficialul din acest caz a „respectat toate regulile” aplicabile. În consecință, în calitate de șef al Direcției Generale de Transport, este responsabil de examinarea eventualelor conflicte de interese în cazurile care îl afectează personal.
Totodată, Comisia a anunțat că intenționează să înăsprească regulile existente. În viitor, cheltuielile de călătorie de la terți ar trebui acceptate numai dacă sunt pentru ONU, G7 sau G20.