Sari direct la conținut

Subiecte BAC Română 2024. Ce au avut de rezolvat elevii: la subiectul III a picat nuvela. Rezolvarea subiectelor și baremul de corectare

HotNews.ro
Foto: Igor Mojzes | Dreamstime.com
Foto: Igor Mojzes | Dreamstime.com

Luni a avut loc prima probă scrisă de la examenul de Bacalaureat 2024. Examenul a început la ora 9:00, iar elevii au avut la dispoziție trei ore pentru a rezolva exercițiile primite.

Știrileprotv.ro au postat subiectele primite de elevii de la profilul real, la 20 de minute de la începutul oficial al probei.

Această variantă a subiectelor primite la română BAC 2024 a fost postată și de site-ul specializat pe educație, edupedu.ro, care reclamă că subiectele u fost fotografiate dintr-un centru de examen din Gorj.

La 30 de minute după încheierea primei probe a Bacalaureatului 2024, edupedu.ro publică subiectele primite de elevii de la profilele uman și pedagogic.

Subiectele la Română BAC 2024, profilul real, potrivit stirileprotv.ro:

Subiectele la Română BAC 2024, profilul uman:

Primele două subiecte sunt identice atât la profilul real, cât și la uman, singura diferență între examene fiind ultimul subiect, unde diferă tema eseului.

Subiectul I

În partea A a primului subiect, elevii au avut de rezolvat cinci exerciții pe baza fragmentului primit la prima vedere și anume „O vizită la Tudor Arghezi” (din volumul „Amintiri și portrete”), de Gabriel Dimisianu.

La primul exercițiu, elevii au avut de indicat sensul din text al secvenței „pe neașteptate” și al cuvântului „împrejurare”.

La al doilea exercițiu, au avut de numit revista la xare lucrează un personaj din textul dat.

La al treilea exercițiu, elevii trebuiau să justifice, printr-o secvență din text, cum își propune să se comporte Dimisianu în vizită la Arghezi.

La al patrulea exercițiu, elevii au avut de explicat motivul pentru care Gabriel Dimisianu este surprins când Tudor Arghezi intră în cameră.

La ultimul exercițiu din partea A, candidații au prezentat o trăsătură morală a lui Gabriel Dimisianu, pe baza informațiilor din text.

La partea B, cerința a fost de a redacta un text argumentativ de minim 150 de cuvinte, în care să prezinte dacă emoțiile influențează sau nu sinceritatea exprimării.

Subiectul II

Elevii au avut de prezentat rolul notațiilor autorului, pe baza unui fragment din piesa de teatru „Omul cu mârțoaga”, de George Ciprian.

Subiectul III

La ultimul subiect, cel mai amplu al examenului de Bacalaureat, candidații de la profilul real au avut de scris un eseu de minim 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile nuvelei „Moara cu noroc”, de Ioan Slavici.

Elevii de la profilul uman au avut de elaborat caracterizarea unui personaj din „Moara cu noroc”, potrivit stirileprotv.ro și observatornews.ro.

Bacalaureat 2024 continuă marți, cu a doua probă scrisă, cea obligatorie a profilului (matematică sau istorie). Joi, va avea loc proba la alegere a profilului și vineri proba la Limba și literatura maternă de la examenul de BAC 2024.

Primele rezultate de la BAC 2024 vor fi publicate în 8 iulie. În aceeași zi, între orele 12:00-18:00, cei nemulțumiți de nota primită pot depune contestații. Pe 12 iulie vor fi afișate rezultatele finale, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației. 

Subiectele, publicate oficial după ora 15:00

Ministerul Educației va publica subiectele de la BAC 2024 și baremele de corectare după ora 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro

Potrivit Ministerului Educației, peste 134.000 de candidați (peste 119.000 din promoția curentă și peste 15.000 din seriile anterioare) sunt așteptați să susțină examenul de bacalaureat în această sesiune (toate probele sau, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, doar probele nepromovate).

Foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro