Subiectele zilei: A fost prins autorul celui mai mare jaf din istoria băncilor. Cine e ”creierul”; 170 de ani de la Revoluția de la 1848; Pensia specială medie brută din SRI depăşeşte 5.100 de lei în 2017 şi e cu peste 900 de lei mai mare decât în 2016
A fost prins autorul celui mai mare jaf din istoria băncilor. Cine e ”creierul”. Poliţia spaniolă l-a arestat în oraşul spaniol Alicante pe liderul bandei de hackeri care a jefuit peste 100 de instituţii financiare din întreaga lume, provocând o pagubă de 1 miliard de euro. Potrivit Agerpres, care citează organizaţia europeană de poliţie Europol, arestarea a fost efectuată în cadrul unei anchete complexe a poliţiei spaniole, desfăşurată cu sprijinul Europol, al Biroului Federal de Investigaţii din SUA (FBI), al autorităţilor române, belaruse şi taiwaneze şi al unor companii private de securitate cibernetică. Poliția spaniolă a anunțat într-un comunicat că liderul acestei bande de hackeri, ”creierul” întregii operațiuni, este un bărbat de origine ucraineană, care se numește ”Denis K.”. El a colaborat cu alți 3 bărbați, de origine rusă și ucraineană. Începând cu anul 2013, reţeaua infracţională respectivă a încercat să atace bănci, sisteme de plată electronică şi instituţii financiare folosind fragmente de malware, pe care le-a proiectat, și care sunt acum cunoscute sub numele de Carbanak şi Cobalt, potrivit stirileprotv.ro.
170 de ani de la Revoluția de la 1848. Adunarea de la Iaşi şi Petiţia-proclamaţiune Declanşarea revoluţiilor europene la Paris, Viena şi Berlin a determinat o efervescenţă şi în Moldova, iar în martie 1848 revoluţionarii moldoveni au difuzat la Iaşi şi în alte oraşe un manifest-apel prin care cereau poporului să se ridice împotriva regimului Sturdza. Declanşarea revoluţiilor europene la Paris, Viena şi Berlin a determinat o efervescenţă revoluţionară şi în Moldova, drept pentru care în martie 1848 revoluţionarii moldoveni au difuzat la Iaşi şi în alte oraşe un manifest-apel prin care cereau poporului să se ridice împotriva regimului politic al lui Mihail Sturdza. „Adunaţi-vă, sfătuiţi-vă cu înţelepciune, fără turburare şi cerând alegere de domn patriot. Nu vă temeţi de despotismul lui Vodă”, cereau revoluţionarii printre altele în manifestul-apel, potrivit lucrării ”Revoluţia română din 1848” (Bucureşti, 1969). Prin răspândirea manifestului, la care au conlucrat Emanoil Costache Epureanu şi Costache Moruzi, au sosit la Iaşi numeroşi locuitori, potrivit Romania Libera.
Mall-uri verificate în România, după tragedia din Rusia, soldată cu 64 de morți. Numai norocul ne-a ferit, până acum, de o tragedie aidoma celei din Rusia. Şi în România, zeci de mii de oameni trec zilnic pragul unor mall-uri care funcţionează fără autorizaţii de la pompieri. Cu o simplă semnătură pe proprie răspundere, patronii centrelor comerciale îşi întâmpină clienţii cu avertismente scrise pe o coală de hârtie. Dar anunţul nu ţine loc de măsuri de siguranţă. Încă n-am învăţat nimic din tragedia Colectiv. „Acest spațiu funcționează fără autorizația de securitate la incendiu”. Cu acest mesaj îşi întâmpină clienţii cele două mari centre comerciale din Craiova. Niciunul nu este autorizat de pompieri. Ieri, 64 de oameni – cei mai mulţi dintre ei copii – au pierit cu zile într-un incendiu care a mistuit un centru comercial din Rusia. Astăzi, la noi, angajaţi şi clienţi deopotrivă trec nepăsători pragul unor mall-uri pe care pompierii le consideră periculoase, potrivit digi24.ro.
Pensia specială medie brută din SRI depăşeşte 5.100 de lei în 2017 şi e cu peste 900 de lei mai mare decât în 2016. Pensiile speciale administrate de Casa de Pensii Sectorială (CPS) a SRI au costat bugetul de stat 585,02 milioane lei în anul 2017, cu 41,5% mai mult decât în anul 2016, reiese din datele pe care CPS a SRI le-a comunicat. Pensiile speciale din SRI se plătesc doar de la bugetul de stat, potrivit Legii nr. 223 din 2015 privind pensiile militare de stat. Pensia specială medie brută din SRI a depăşit 5.157 lei în anul 2017 şi este cu aproape 22% mai mare decât în anul 2016 (ceea ce înseamnă o creştere cu peste 926 de lei faţă de nivelul anului 2016), rezultă din datele pe care Casa de Pensii a SRI le-a transmis pentru Economica.net. În medie, 9.453 de oameni au încasat lunar în 2017 pensie specială plătită de Casa de Pensii Sectorială (CPS) a SRI, în creştere cu 16% faţă de 2016, arată datele CPS a SRI, pe care le-am comparat, potrivit economica.net.
De ce s-au bucurat aseară vedetele Antena 3 că o familie de baroni PSD nu a ajuns în închisoare. Înalta Curte a decis rejudecarea dosarului penal în care familia Cosma de la Prahova este acuzată de corupție. În primă instanță, completul de trei judecători ai ICCJ îl încălțase pe Cosma senior cu opt ani de închisoare, iar pe Cosma jr. cu cinci. Completul de cinci judecători a spus însă „pas” și a desființat pedepsele. Decizia finală luată de ICCJ poate părea surprinzătoare în condițiile în care completul de cinci judecători ai Înaltei Curți devenise deja sursă de folclor urban, în materie de sentințe cu executare acordate în mari dosare de corupție. Cei cinci judecători aveau faima unor pistolari care nu ratează niciun pește mare acuzat de corupție. De această dată, hotărârea nu a mai avut terminația .exe, iar decizia de rejudecare a venit, oarecum, în favoarea acuzaților, potrivit vice.com.
Puterea le face cu ochiul şefilor din Justiţie. Case de protocol pentru magistraţii cu funcţii din Bucureşti. Răsfăţ pentru şefii magistraţilor. Zeci de judecători şi de procurori cu funcţii de conducere pot primi locuinţe de protocol, potrivit unei hotărâri de Guvern, care a intrat luni în vigoare. Specialiştii spun că măsura este discriminatorie şi creează o categorie de privilegii nemeritate. Începând de luni, şefii de instanţe şi de parchete din Capitală, dar şi membrii Curţii Constituţionale, au dreptul la locuinţe de protocol. Sunt însă şi anumite condiţii impuse privilegiaţilor: magistraţii nu trebuie să aibă case pe numele lor în Bucureşti, iar cheltuielile de cazare să nu depăşească plafonul de 55.000 de lei pe an, adică peste 4.500 de lei lunar, potrivit adevaul.ro.
Minune la Cozia! O ursoaică a fătat 5 pui. În pădurea care adăposteşte localitatea vâlceană Berislăveşti (la 5 kilometri de staţiunea Călimăneşti-Căciulata) a fătat o ursoaică cinci pui, mici cât un pui de căţel. Bârlogul unde se află ursuleţii, împreună cu mama lor, a fost descoperit ieri dimineaţă de către câţiva localinici aflaţi pe post de hăitaşi la o partidă de vânătoare. Alarmată de zgomot, ursoaica a fugit din calea oamenilor, abandonându-şi pentru o perioadă puiuţii, care nu par să aibă mai mult de o săptămână de viaţă. Hăitaşii au alertat deja autorităţile şi, cel mai probabil, au fost instituite măsurile ce se impun în asemenea cazuri. Sperăm că responsabilii Romsilva şi rangerii Parcului Naţional Cozia au luat hotărârile normale pentru ca atât ursoaica şi puii acesteia, dar şi localnicii care ar putea intra, accidental, în contact cu sălbăticiunile să fie protejaţi, potrivit verticalnews.ro.