Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Acordul pentru Brexit a fost respins marți seară de Parlamentul britanic. Care vor fi efectele unui Brexit dur pentru cetățenii Uniunii Europene care se află pe teritoriul Marii Britanii?; Companiile aeriene renunță la avioanele Boeing

HotNews.ro
subiecte, Foto: Colaj foto
subiecte, Foto: Colaj foto

Acordul pentru Brexit a fost respins marți seară de Parlamentul britanic, cu 391 de voturi împotrivă şi 242 de voturi pentru. Cu doar 17 zile până la data stabilită pentru Brexit, parlamentarii britanici au ignorat pledoaria Theresei May pentru noul acord, după ce Partidul Democrat Unionist a anunțat că nu îl va susține. Theresa May a recurs la un gest dramatic cu puțin timp înainte de votul din Camera Comunelor: în ultimul minut, ea s-a deplasat luni seară la Strasbourg, pentru a încerca să-i convingă pe negociatorii-șefi europeni să accepte modificări la prevederea controversată numită Backstop, menită să garanteze evitarea unei granițe dure între Irlanda și Irlanda de Nord. Ambele părți au anunțat ulterior un succes. May a subliniat că ”regretă profund” respingerea de către Camera Comunelor a acordului pe care l-a negociat cu Bruxellesul şi a apreciat că o amânare a Brexitului nu va soluţiona problema. Parlamentul va avea ocazia să ”respingă” prin vot, miercuri, părăsirea UE fără un acord la 29 martie, a declarat ea. Premierul Theresa May a anunțat, imediat după respingerea acordului revizuit privind Brexit, că parlamentarii vor vota, miercuri, dacă Marea Britanie va părăsi UE fără acord. De cealaltă parte, primarul Londrei Sadiq Khan salută respingerea de către Camera Comunelor a acordului ”prost” al Guvernului Theresei May cu Bruxellesul şi îndeamnă la organizarea unui referendum.

Care vor fi efectele unui Brexit dur pentru cetățenii Uniunii Europene care se află pe teritoriul Marii Britanii? Cum va afecta ieșirea Regatului Unit din Comunitatea Europeană viitorul românilor de acolo? Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a reacționat pe Twitter după ce Parlamentul britanic a respins din nou acordul pentru Brexit spunând că este dezămăgit de votul din Camera Comunelor. Potrivit oficialului de la București, Președinția română a Consiliului UE va „avansa în implementarea planului de contingență de la nivelul instituțiilor europene. Vom continua eforturile în vederea protejării drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie. Totodată, vom proteja drepturile cetățenilor britanici în RO”.

Companiile aeriene renunță la avioanele Boeing. Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA) a decis, marţi seară, suspendarea zborurilor avioanelor Boeing 737-8 Max şi 737-9 Max în spaţiul Uniunii Europene, după accidentul aerian din Etiopia, soldat cu 157 de morţi. Anunțul vine în contextul în care mai multe țări europene au luat deja această decizie de a le interzice accesul în spațiul lor aerian. Astfel, în România, zborurile cu aeronave Boeing 737 Max 8 şi Boeing 737 Max 9 au fost suspendate, pe o perioadă nedeterminată, începând cu ora 21.00 (ora locală) a zilei de 12 martie 2019, atât în spaţiul aerian naţional cât şi pe aeroporturi, urmând directivele EASA. Legat de incidentul de marți, deputaţii vor înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru TAROM. Se vor ocupa de ea aleşii din Comisia de Transporturi din Camera Deputaţilor. Aleșii și-au stabilit 15 obiective, printre care verificarea modului în care au fost vândute două aeronave Airbus A310, verificarea procedurilor de achiziţie, modul de stabilire a priorităţilor de investiţii, dar şi verificarea activităţii managementului şi a personalului TAROM.

Bun de citit:

Sieg Heil? Acum câteva zile v-am prezentat două fragmente din Însemnările lui Adolf Hitler despre trimiterea în lagăr a comercianților care depășesc prețurile fixate de stat și despre magistrați văzuți ca bacterii care trebuie combătute. Adică OUG 114, taxa pe lăcomie și OUG 7, pentru terorizarea procurorilor și judecătorilor. Gestapo a fost înființată. Este Secția condusă de facto de către Kriminalkomissar Florea, scrie CTP pentru Republica.

Ecaterina Andronescu, despre școlile doctorale de la SRI și Poliție: „Mi se pare inacceptabil să mai funcționeze”. În momentul de față, 45 din cele 85 de teze de doctorat susținute la Academia SRI sunt plagiate. 40 de teze și le-au reclamat singuri la CNATDCU. La Academia de Poliție sunt în analiză 55 de teze cu suspiciune de plagiat. Aceste două școli doctorale pot primi acreditare pentru a mai funcționa? „Aici exprim un punct de vedere personal, pentru că ARACIS-ul trebuie să vină și să spună analizând fiecare criteriu. Mie mi se pare inacceptabil ca o astfel de școală să mai funcționeze, în condițiile în care au asemenea situații.”, spune Ecaterina Andronescu potrivit Press One.

România pierde anual populaţia unui oraş de mărimea Piteștiului. Asta arată un studiu lansat mari despre criză de pe piaţa forţei de muncă. Patronatele atrag atenţia autorităţilor că în câţiva ani vom avea nevoie de o jumătate de milion de angajaţi noi, iar dinspre şcoală vin tot mai puţini elevi şi studenţi. Presiunile pe bugetul de pensii vor creşte, mai ales că până în 2030 populaţia generală este prognozată să scadă cu peste 2 milioane de locuitori, potrivit Stirile ProTV.

Zonele „albastre” din Europa. Unde trăiesc cei mai longevivi oameni. Grădinărit, multe fructe și legume, dans, vin, rugăciune. Sunt câteva dintre „ingredientele” tinereții fără bătrânețe. Cei mai longevivi oameni din lume trăiesc în anumite zone din Italia, Grecia, California, Japonia și Costa Rica, arată studiile din ultimul timp. Iată care sunt acestea, potrivit Digi24.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro