Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Afla cum se calculeaza media, ce trebuie sa contina dosarul si unde e cea mai mare concurenta. La ce cheltuieli obliga noua Lege a sanatatii. Voiculescu a pus stapanire pe Romania. Romania, criticata in Europa

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

​Voiculescu a pus stapanire pe Romania. Acolitii lui, angajati in masa la Ministerul Agriculturii. Presedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a umplut ministerul pe care il conduce cu membri de partid si de apropiati de-ai lui Dan Voiculescu. Cativa sunt si fosti angajati ai firmelor controlate de el si sotia sa. Pentru postul de sef de cabinet, Daniel Constantin a ales-o pe Carmen Georgiana Ioanitescu, fost asistent de relatii publice la cabinetul europarlamentarului PC George Sabin Cutas. Legatura directa cu ministrul Agriculturii e reprezentata de sotul sefei de cabinet, Catalin Marian Ioanitescu, angajat ca sef de departament la firma SC Logicons SA. Aceasta firma se ocupa cu accesarea fondurilor europene pe diverse domenii, inclusiv agricultura, si este controlata in proportie de 99,99% de Dan Voiculescu, prin grupul de firme GRIVCO. In perioada 2006 – 2009, Daniel Constantin a fost pus de Dan Voiculescu ca administrator si director general la aceasta firma. Desi nu mai este director general al Logicons, Daniel Constantin are legaturi foarte stranse cu aceasta firma, scrie EVZ.

Ponta la Bruxelles: speriat si nesigur. „Turneul” lui Victor Ponta la Bruxelles a fost un esec. Trebuia sa convinga Uniunea Europeana ca actiunile USL nu au afectat statul de drept. Insa, concluzia generala a fost ca nu a reusit sa calmeze furia inaltilor demnitari europeni. Exemplu relevant este Martin Schulz, presedintele Parlamentului European. In spatele discursului protocolar al oficialului european, specialistii in comunicarea nonverbala au descifrat mesaje mult mai dure, dar nespuse. In cazul lui Victor, desi incerca din toate puterile sa transmita siguranta, mimica, gestica si tonul tradau nesiguranta, temere si neliniste. Decriptarea s-a facut in urma vizionarii filmului din timpul conferintei de presa a celor doi, de miercuri, 11 iulie. Autorul decriptarii este Keren Rosner, psiholog specialist in psihoterapie cognitiv-comportamentala, anunta Adevarul.

Cum au transformat-o bulgarii pe Regina Maria in brand turistic. Cea mai faimoasa Regina a Romaniei pare uitata in propria tara, dar genereaza venituri fabuloase in Bulgaria. Regina Maria a Romaniei a fost cea mai faimoasa si cea mai iubita romanca din perioada interbelica. Popularitatea sa din epoca poate fi comparata cu cea de care s-a bucurat gimnasta Nadia Comaneci la apogeul carierei sale. Nepoata a Reginei Victoria a Marii Britanii, sotie a Regelui Ferdinand I cel Loial, alaturi de care a realizat Romania Mare, Regina Maria era considerata drept o adevarata eroina de poveste, gratie devotamentului cu care i-a ingrijit pe ranitii adusi de pe fronturile primului razboi mondial. Incet-incet, romanii redescopera figura Reginei Maria. Insa, in timp ce la nivelul oficialitatilor romane interesul pentru a pune in valoare figura marii suverane ramane la cote minime, bulgarii au transformat-o pe Regina Maria intr-un adevarat brand turistic. Si asta desi bulgarii ar fi avut toate motivele sa o urasca. In fond, sotul Reginei Maria, care era pe atunci Principele Mostenitor Ferdinand, viitorul rege, a fost comandantul armatei romane care a intervenit in cel de-al doilea razboi balcanic si a smuls Cadrilaterul Bulgariei. Insa bulgarii au transformat Castelul din Balcic al Reginei Maria intr-un obiectiv turistic care atrage un numar considerabil de vizitatori. De la sapunuri, brichete ori magneti decorativi pentru frigider, toate suvenirurile posibile poarta imaginea Reginei Maria ori a castelului ctitorit de ea in Balcic, azi in Bulgaria, informeaza Romania Libera.

Romania, criticata in Europa. Romania este criticata dupa suspendarea presedintelui Basescu. Presedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat in schimb ca nu sunt acceptate comenzi venite din afara. Ce inseamna insa „afara” cand esti membru UE? „Legile romanesti se fac in Romania, nu se negociaza in alta parte, a declarat presedintele interimar roman, Crin Antonescu in replica la cerintele Uniunii Europene. Dupa suspendarea extrem de contestata a presedintelui Basescu, UE cere guvernului roman anularea a doua ordonante de urgenta care slabesc puterile Curtii Constitutionale si relaxeaza conditiile in care Basescu poate fi demis. Comisia Europeana verifica de asemenea daca actiunea indreptata impotriva presedintelui este conforma cu standardele democratice si cele ale statului de drept. Ca membru al Uniunii, noua putere de la Bucuresti trebuie sa respecte aceste standarde, chiar daca presedintele interimar respinge orice critica venita din strainatate, declarand ca raspunde doar in fata Parlamentului si a poporului, scrie Deutsche Welle.

Incep inscrierile la facultate. Afla cum se calculeaza media, ce trebuie sa contina dosarul si unde e cea mai mare concurenta. Dupa febra de la Bacalaureat, absolventii de liceu isi indreapta acum atentia catre inscrierea la facultate. Multi dintre ei vor avea de dat inca un examen, in timp ce altii vor culege roadele rezultatului de la Bac. Inscrierile incep luni, 17 iulie, iar tinerii vor fi admisi in invatamantul superior fie prin examen, fie prin test si dosar, fie exclusiv pe baza de dosar, insa pe baza unui algoritm diferit fata de cel folosit pana acum. Cea mai importanta modificare privind admiterea din acest an este modul in care se calculeaza media candidatilor. Universitatilor li se interzice sa mai ia in calcul mediile din timpul anilor de studiu, cum faceau pana acum. In schimb, pot fi luate in considerare exclusiv anumite note de la probele de Bacalaureat sau media de la acest examen, anunta EVZ.

Raportul pe Justitie va da prima sanctiune Romaniei. In actualul context politic care ingrijoreaza Bruxelles-ul, raportul pe Mecanismul pentru Cooperare si Verificare (MCV) va insemna si prima sanctiune pentru Bucuresti, potrivit unor surse europene. Raportul Comisiei Europene pe Justitia din Romania va face o evaluare a ultimilor cinci ani pe domeniile pe care Romania nu le indeplinea la aderare, in 2007. Raportul va cuprinde referiri la atacurile din ultima perioada asupra Curtii Constitutionale, va critica comentariile politice la adresa deciziilor judecatoresti si atacurile la judecatori care au dat sau nu anumite sentinte, va pleda pentru numirea transparenta si obiectiva a viitorilor sefi ai Parchetului General si ai Directiei Nationale Anticoruptie. Potrivit mai multor surse europene, toate acestea reprezinta ingrijorari serioase ale Comisiei Europene, toate evolutiile recente se vor regasi in raport, iar altele „pana in seara de dinaintea adoptarii” documentului ar putea fi incluse, informeaza Adevarul.

La ce cheltuieli obliga noua Lege a sanatatii. Se vor plati medicamentele ieftine, masa la spital, daca depaseste suma de 13 lei, si consultatia la medicul de familie. Acestea ar putea fi acoperite si printr-o asigurare facultativa. Smurdul si ambulanta raman gratuite. Proiectul Legii sanatatii va ramane in dezbatere publica in lunile iulie si august, urmand ca in toamna sa fie transmis Parlamentului. Una dintre provocarile majore ale acestui proiect ramane definirea pachetului de baza, aspect care, din pacate, va fi lasat in baza legislatiei secundare. „Pentru a putea defini pachetul de baza trebuie stabilita distinctia dintre asigurarile de risc major si de risc minor”, a spus recent, la Iasi, Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii. La nivelul contributiei actuale (10,7%), sistemul nu poate acoperi toate serviciile medicale, scrie Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro