Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Anonimii care au pus Romania pe Wikipedia; Reactii dure ale romanilor dupa reportajul controversat "Romania, SIDA in vene?", realizat de France 2; Jaf sau destin? Studiu de caz: Sarmizegetusa si Zidul lui Hadrian; Ce drepturi au romanii ca pasageri in UE

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Anonimii care au pus Romania pe Wikipedia. E trecut de miezul noptii si un tip scrie despre Romania. Nu e vreun elev care are referat pentru maine, nici un student la istorie sau un autor pe care il zoreste editura. De fapt, tipul nostru nu are sefi si nu il obliga nimeni sa scrie, termenele-limita si le fixeaza singur. E de „profesie” wikipedist, si-a fixat o misiune din a scrie articole cat mai precise, sustinute de surse, bine ilustrate. Nimeni nu-l plateste pentru asta. Dupa vreo trei luni cu nopti din acestea, a aparut pe Wikipedia articolul despre Romania. Vreo 80% din text a fost scris, acum vreo doi ani, de un tanar de 20 de ani, Tudor Mihaescu. Atunci, abia era la varsta majoratului, scrie EVZ.

Reactii dure ale romanilor dupa reportajul controversat „Romania, SIDA in vene?”, realizat de France 2. Un reportaj realizat de postul francez de televiziune France 2 si difuzat in 31 martie 2011 a prezintat imagini socante din cartierul bucurestean Ferentari, o zona cu foarte multi dependenti de droguri. Doi jurnalisti francezi au luat parte la activitatile de rutina ale unei asociatii antiSIDA pentru a realiza ancheta. Jurnalistii Anouk Burel si Matthieu Renier de la France 2 au discutat cu Dan si Cristina, doi dintre voluntari, care viziteaza zilnic diverse locuri din cartier cu o masina incarcata cu circa 10.000 de seringi. De fiecare data, colecteaza o galeata de seringi folosite de tinerii din cartier. In schimb, consumatorilor de droguri le sunt distribuite altele noi, precum si prezervative. In felul acesta, se evita circulatia seringilor in randul celor care locuiesc in zona, anunta Gandul.

Jaf sau destin? Studiu de caz: Sarmizegetusa si Zidul lui Hadrian. „Numai la noi se pot intampla asemenea lucruri!”. Este reactia de o resemnare absoluta pe care multi romani au avut-o atunci cand au auzit ce s-a intamplat cu vestigiile istorice de la Sarmizegetusa: hoti de comori ravasind padurile din zona in cautarea celebrelor bratari dacice sau sateni stricand ce a mai ramas din zidurile antice pentru a-si completa propriile garduri. Stirile despre Sarmizegetusa par sa ignore efectele universale ale trecerii timpului si prezinta trasaturile negative ale naturii umane ca si cum ar fi fost patentate de romani. Astfel, un Ion, Vasile sau Gheorghe ar deveni cu siguranta cei mai dezradacinati, hulpavi si inculti dintre oameni, informeaza Romania Libera.

Ce drepturi au romanii ca pasageri in UE. Daca avionul cu care calatoriti intarzie trei ore, aveti dreptul la aceleasi compensatii ca si atunci cand se anuleaza cursa. Calatorii pot primi compensatii pentru incidentele petrecute pe teritoriul Romaniei numai cand merg cu avionul. Meglena Kuneva, consilier special pentru drepturile pasagerilor al vicepresedintelui Comisiei Europene Siim Kallas si fost comisar european pentru protectia consumatorilor, s-a aflat timp de o zi in Romania, pentru a promova drepturile pasagerilor. Este vorba de o campanie de promovare care a inceput anul trecut, dupa finalizarea intregii legislatii europene in domeniu, si dupa ce s-a constatat ca multi dintre cetatenii Uniunii nu-si cunosc drepturile, scrie Adevarul.

Azi se implinesc 99 de ani de cind s-a scufundat Titanicul! Pe 15 aprilie 1912 Titanicul pleca in adincuri. Lua cu el o jumatate de lume. Cealalta jumatate raminea sa povesteasca despre candelabrele aurite, despre bebelusi de doua luni si 27 de zile, despre campioni olimpici la tenis ori despre orchestra care a refuzat sa lase arcusurile sa se raceasca… Are 85 de ani si o memorie de elefant. Cind povesteste, tremura tot. Si nu din cauza virstei! Vede chipurile oamenilor, retraieste acele scene, se agata de pieptul personajului imaginar din fata sa, da din miini ca si cum ar inota, plinge, tipa, anunta Prosport.

Inventatorul necunoscut, celebru pentru ca si-a inscenat moartea. Probabil ca nu ai auzit niciodata de Peter Florjancic, dar cu siguranta i-ai folosit inventiile. Patinele de plastic, cadrul de plastic pentru ramele fotografice sau bricheta cu rotita de aprindere sunt cateva dintre inventiile lui Florjancic care mai sunt folosite si astazi. Florjancic s-a nascut in Bled, Slovenia, iar la 16 ani era cel mai tanar membru al echipei de schi ce reprezenta Iugoslavia la Jocurile Olimpice. In 1943, cand Slovenia a fost ocupata de Germania, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Florjancic urma sa fie inrolat in armata pentru a servi fortelor germane. Speriat de posibilitatea de a ajunge pe front, Peter Florjancic s-a decis sa fuga in Elvetia, potrivit BBC, informeaza Romania Libera.

Rosiile tunate, nemuritoare, pierd teren in fata celor romanesti. Zece cercetatori de la Statiunea legumicola Buzau au declansat razboi „piratilor” din domeniul legumiculturii si lucreaza ca rosia romaneasca, gustoasa si mare, sa revina pe val. Costel Vinatoru, unul dintre inginerii horticultori de la statie, a dus lupte de lamurire cu rudele si cu cunostintele care obisnuiau sa cumpere din piata legume sau fructe crescute si coapte la foc automat. Mai ca nu-si pot explica cum, de aproape un an, abia mai pot face solicitarilor de produse si de consultanta in legumicultura. De cand curentul produselor ecologice a provocat un tremur in constiinta romanilor si de cand au demonstrat ca o rosie turceasca poate rezista si sase luni in debara, cercetatorii Statiunii legumicole Buzau s-au pus serios pe treaba, scrie EVZ.

Globtrotter de Romania. Cum sa strabati America Latina in patru luni. Aventurile unei coregrafe romance la Machu Picchu. Cu trei ani in urma, coregrafa Angela Suiu a plecat in Argentina pentru a invata adevaratul tango argentinian. A trait un an la Buenos Aires, iar de acolo a inceput o calatorie fabuloasa prin America Latina, care a durat patru luni. Cu un rucsac in spate si doua schimburi de haine, romanca, nascuta in Republica Moldova, a parcurs mii de kilometri. A mers pe jos sau cu autocarele locale, a trecut prin jungla amazoniana, a urcat pe munte pana la Machu Picchu, a vizitat Cuba si a traversat deserturi. De fiecare data cand ajungea intr-un oras, le scria mailuri prietenilor ei din Romania, carora le relata in detaliu despre culturile, locurile si oamenii pe care ii intalnea in drumul ei, anunta Gandul.

Comisia Europeana ne taxeaza pentru nereguli in agricultura. Comisia Europeana a decis ieri sa recupereze o suma de 74,9 milioane de euro alocata Romaniei pentru agricultura si cheltuita in mod incorect in anul 2009, cand ministru de resort era Ilie Sarbu. Neregulile din Romania vizeaza puncte slabe ale sistemului de identificare a parcelelor agricole, furnizarea de informatii inexacte fermierilor si controalele ineficiente la fata locului in privinta ajutoarelor pe suprafata. Romania a mai primit anul trecut de la Comisia Europeana o sanctiune pentru deficiente in agricultura, valoarea acesteia fiind de 44,3 milioane de euro. Reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura au mentionat ca sanctiunea data de Executivul de la Bruxelles va fi achitata de la bugetul de stat, cel mai probabil, esalonat pe cinci ani. Astfel, plata subventiilor pentru agricultorii romani nu va fi afectata, informeaza Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro