Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Autorul reportajului despre traficul de arme: "Nu am vrut sa fac rau Romaniei. Daca ar fi o facatura, meritam un Oscar"; Noi acuzatii pentru Gabriel Oprea. DNA pregateste un nou dosar penal; De ce inchiriaza romanii locuintele la negru

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Autorul reportajului despre traficul de arme, Stuart Ramsey: „Nu am vrut sa fac rau Romaniei. Daca ar fi o facatura, meritam un Oscar”. Jurnalistul englez spune ca a fost insotit in permanenta de un fost militar, dar si de un translator Prima reactie britanica la reportajul despre traficantii romani de arme, prezentat de Sky News, si care a starnit atat de multa multa ingrijorare la Bucuresti. Solicitati sa ofere lamuriri despre materialul difuzat, oficialii Sky News au transmis, initial, ca Stuart Ramsey, autorul materialului, nu poate fi gasit deoarece a intrat in concediu. Ramsey este un vechi corespondent extern al postului britanic de stiri si printre reportajele sale se numara unele privind cartelurile de droguri din Mexic sau despre revolta din Ucraina si despre catastrofa avionului MH17, prabusit in estul Ucrainei. La insistenta reporterului EVZ, aflat la Londra, Sky News a facilitat o convorbire telefonica cu jurnalistul de investigatii. Stuart Ramsey a acordat, in exclusivitate, cateva lamuriri pentruEVZ. El s-a aratat mirat de scandalul pe care a reusit sa-l starneasca in Romania si a sustinut ca documentarul sau nu este o „facatura”. Mai mult, jurnalistul sustine ca „nu am vrut sa fac rau Romaniei si sa atrag o publicitate negativa” si ca unul din prietenii lui apropiati locuieste la noi in tara. Insa, a refuzat sa dea nume, spunand ca viata sa ar putea fi in pericol. Dar a povestit cum s-a filmat acest documentar.

Doi sirieni apropiati Al Qaeda au fugit din Romania dupa ce au spoliat cea mai mare fabrica de fibre sintetice din tara. Verdict in justitia romana dupa 16 ani. Un sirian dat in urmarire generala inca de la mijlocul anilor 2000 a fost condamnat, in prima instanta, dupa 16 ani de ancheta si judecata, intr-un dosar privind spolierea celei mai mari fabrici romanesti de fibre sintetice. Una dintre cele mai rusinoase privatizari a unei fabrici romanesti a fost transata dupa 16 ani de justitia romana, care s-a aratat neputincioasa in a-i trage la raspundere pe principalii vinovati. Doi cetateni de origine siriana Ammar si Hasan Nanaa, acuzati ca au pus pe chituci fabrica Terom din Iasi – la momentul privatizarii cel mai mare producator de fibre sintetice din Romania – au fost inculpati in acest dosar, judecat de Tribunalul Bucuresti. Doar unul dintre cei doi fosti proprietari ai Terom, Ammar Nanaa, a fost condamnat de judecatorii bucuresteni, care i-au aplicat o pedeapsa rezultanta de 11 ani si jumatate de inchisoare, la calculul acesteia fiind adaugata si o alta condamnare pe care Ammar o avea din trecut. Mai multe infractiuni din acest dosar, pe a carui lista de inculpati se afla in total 8 persoane, s-au prescris in cei 16 ani de ancheta sau judecata cat i-au trebuit justitiei romane pentru a da o prima sentinta. Astfel se face ca Hasan Nanaa a fost achitat pentru inselaciune si constituire a unui grup infractional organizat, anuntaAdevarul.

De ce inchiriaza romanii locuintele la negru. Din cele 8,4 milioane de locuinte din Romania, doar 3% sunt inchiriate cu acte si raportate la Fisc, potrivit Strategiei pentru Locuire a Ministerului Dezvoltarii. Ion Radu Zilisteanu, ana￯list imobiliar, arata ca afirmatia implicita a Ministerului Dezvoltarii nu da niste informatii corecte, pentru ca „se compara mere cu pere”. „Spui ca ai 8,4 milioane de locuinte. Nu spui cate dintre ele sunt inchiriate, dar spui ca 3% din totalul acestor 8,4 milioane de locuinte sunt inchiriate cu acte in regula. Ar trebui comparat cu numarul total de locuinte inchiriate”, a declarat pentru „Romania libera” expertul imobiliar. Proprietarii apartamentelor inchiriate oficial trebuie sa plateasca impozitul pe venitul obtinut, de 16%, si cota de asigurari sociale de sanatate, de 5,5%, din ceea ce incaseaza. Analistul subliniaza ca legiuitorul a prevazut niste cheltuieli forfetare, legate de intretinerea apartamentului, reparatii s.a.m.d., pe care anul trecut le estima la 25% din suma taxata. Deci, nu plateai 16%, ci 12%. Anul acesta, prin noile reglementari fiscale, aceasta cota forfetara s-a marit de la 25% la 40%. Aceasta inseamna ca mai ramane de platit 9,6%, informeazaRomania Libera.

„Hotii” de paduri au invatat sa imite natura pentru a-si ascunde defrisarile ilegale. Cum dispar tone de lemne din Romania. Lacomia celor care distrug padurile nu cunoaste margini. Mai nou, indivizii dubiosi, unii dintre ei chiar proprietarii unor fonduri forestiere, au gasit o metoda prin care sa fure si mai mult lemn. Rup copacii cu excavatoarele, pentru a simula urmarile unei furtuni puternice. Apoi, motivand o calamitate naturala, solicita autorizatii de la agentii silvici pentru a-si putea valorifica lemnul legal. Cel mai recent caz vine din Suceava, unde Garda Forestiera a inceput o ancheta. Imaginile filmate de Garda Forestiera Suceava arata clar cum in jurul copacilor se vad urmele cablurilor. Arborii au fost distrusi intentionat astfel incat sa para doborati de fenomene naturale nu de excavator, scrieStirileProtv.ro.

Noi acuzatii pentru Gabriel Oprea. DNA pregateste un nou dosar penal. Gabriel Oprea ar fi vizat intr-un nou dosar penal, potrivit unui document. Ce acuzatii ii aduc procurorii DNA fostului vicepremier. Numele lui Gabriel Oprea apare intr-un nou dosar al DNA, potrivit unui document publicat de Realitatea TV. Se pare ca in acest moment procurorii DNA fac verificari, incepand urmarirea penala in REM pentru luare de mita si spalare de bani. Obiectul dosarului il constituie o parte dintr-un teren in nordul Capitalei, care a ajuns initial la avocata Loredana Radu, nepoata lui Gabriel Oprea, acest teren ajungand apoi la Gabriel Oprea si apoi, printr-o donatie, la fiica acestuia, anuntaEVZ.

Retea de medici de familie in slujba mafiei farmaceutice. Cum au primit sute de pacienti un medicament aproape expirat de care nu aveau nevoie. Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Galati au trimis in judecata 22 de medici de familie si farmacisti, la capatul unei anchete care a durat sase ani. Este cel mai complex dosar de inselaciune, fals intelectual si uz de fals instrumentat vreodata la Galati. Este vorba despre un caz cauzat de lacomia angajatilor Labormed Pharma Group la Galati. Totul a pornit in 2009, cand compania de produse farmaceutice generice Labormed Pharma Group a achizitionat de la compania farmaceutica Ozone Laboratories intregul portofoliu de produse, ingloband peste 400 de branduri, printre care se numara si medicamentul Ceclozone. Ancuta Elena Tupu si Adrian Gabriel Chiriloiu, reprezentanti ai Labormed Pharma Group la Galati, au primit dispozitie de la conducerea companiei sa ia masuri urgente, indiferent de modalitatea adoptata, pentru a scapa de stocul de Ceclozone, care expira in luna agust 2010, informeazaAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro