Subiectele zilei: Averile si afacerile noilor ministri. Cum face mobila firma ministrului Muncii cu un singur angajat; Gloria efemera a gunoierului-artist Ion B.; Romii, "o subclasa prin excelenta"?; BCR risca un proces colectiv cu 300 de clienti
Averile si afacerile noilor ministri. Cum face mobila firma ministrului Muncii cu un singur angajat. Noii membri ai cabinetului Boc pot sa faca fata crizei si cu salariul de ministru amputat cu 25%. Majoritatea vin la Palatul Victoria cu averi si afaceri care ii ajuta sa treaca peste aceasta perioada de austeritate financiara. Conform declaratiei de avere completate in iunie 2010, Ion Ariton detine o cota parte de 50% dintr-un apartament, o casa de vacanta si o casa de locuit in Sibiu, precum si un autoturism Mercedes cumparat in anul 2008. De asemenea, Ariton precizeaza ca detine 477.985 de actiuni la S.C. Carpatica S.A. Noul sef de la Economie este datornic cu 30.000 de euro la doua persoane fizice. Ministrul Transporturilor Anca Boagiu are o casa in Bucuresti, achizitionata in 2001, si un apartament la Constanta, achizitionat in 2004, din inchirierea caruia a scos un venit de 40.000 de lei, potrivit celei mai recente declaratii de avere de pe site-ul Senatului, respectiv din iunie 2009. Fostul ministrul al Integrarii are un autoturism Seat. De asemenea, ea mai declara bijuterii de aur achizitionate sau mostenite, tacamuri, vase, vaze, rame de icoane mostenite, obiecte de arta si cult cu o valoare totala de 42.000 de euro. Democrat-liberala are si ea datorii de 40.000 de euro la o persoana fizica (contractata in 2007 si scadenta in 2027) si de 288.660 lei la Alpha Bank (credit scadent in 2038), scrie Gandul.
Gloria efemera a gunoierului-artist Ion B. Ion Barladeanu, gunoierul care, pentru colajele sale, a ajuns faimos pana la Paris, nu s-a transformat intr-un print, asa cum visa. Celebritatea nu i-a umplut conturile, ci a alimentat neintelegerile dintre cei care l-au descoperit. Acum lucreaza cu ziua si spune ca ar rade si curcile de el daca s-ar intoarce la ghena. Cat un foc de paie a tinut celebritatea lui Ion Barladeanu, vestitul gunoier ale carui colaje, contestate de unii, apreciate de altii, s-ar fi vandut in marile galerii europene si cu 3.000 de euro. Descoperit intr-o ghena de pe Mosilor, fara sa aiba habar ca pozele decupate de el din ziare sau reviste si lipite pe alte imagini inseamna pop-art, Ion Barladeanu s-a trezit aruncat intr-o lume mult prea complicata pentru varsta si originile lui. La 64 de ani, smuls dintre gunoie si de langa alcoolul la PET, a fost aranjat la costum si purtat prin Europa. La Paris a intalnit-o pe ravnita Angelina Jolie. A fost eroul unui film, a dat autografe, interviuri: „Eu am fost in mizerie si am ajuns in glorie. Din cersetor am ajuns print”. Numai ca gloria s-a stins repede, iar vremelnicul print a revenit la apucaturile sale, la fel de sarac, anunta EVZ.
Boc a discutat cu noii ministri ai Finantelor si Muncii despre variantele legii salarizarii in sistemul bugetar. Cei sase noi ministri, Valeriu Tabara (Ministerul Agriculturii), Gheorghe Ialomitianu (Finante), Ion Ariton (Ministerul Economiei), Anca Boagiu (Ministerul Transporturilor), Ioan Botis (Ministerul Muncii) si Valerian Vreme (Ministerul Comunicatiilor), au depus vineri juramantul la Palatul Cotroceni. Cu acest prilej, presedintele Traian Basescu a cerut noului Guvern sa aplice si in 2011 masurile de austeritate. Premierul Emil Boc a discutat, vineri, cu ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si cu cel al Muncii, Ioan Botis, diferitele variante ale noii legi a salarizarii in sistemul bugetar, conform simularilor efectuate pornind de la niveluri diferite ale salariului minim pe economie. La discutii au fost trecute in revista simularile la noua grila de salarizare, atat cele privind propunerile Guvernului, de 640 si 650 de lei, cat si revendicarile sindicatelor de stabilire a salariului minim intre 675 si 705 lei, informeaza Adevarul.
Romii, „o subclasa prin excelenta”? Slovacia este in soc, Franta in plin vacarm. Cauza turbulentelor din ambele tari o constituie romii (tigani), sau, mai degraba, ceea ce li se face acestora, scrie The Economist, citat de Agerpres. In capitala Slovaciei, Bratislava, un pistolar a ucis sapte persoane si a ranit alte 14. Sase dintre victime au fost o familie de romi, omorati in apartamentul lor, dupa cat se pare in mod deliberat. In Franta, expulzarea a sute de imigranti romi, despre care guvernul lui Sarkozy spune ca se afla ilegal in tara, a galvanizat opozitia, de la Papa, bisericile din Franta, o comisie ONU si chiar mai multi ministri din guvernul francez. Totusi, in continuare este promisa o legislatie dura. Impuscaturile din Slovacia si expulzarile din Franta evidentiaza dificultatile cu care se confrunta cea mai mare minoritate apatrida din Europa. O subclasa prin excelenta, romii sunt victime ale prejudecatilor, adesea violente, acasa la ei, in Europa de Est. Mii dintre ei au migrat spre Vest pentru a cauta o viata mai buna, mai ales ca extinderea UE le-a permis sa profite de normele privind libertatea de miscare. Desi conditiile sunt mai bune in Vest, primirea a fost rareori prietenoasa iar politicieni ca Sarkozy au exploatat nemilos ostilitatea fata de noii veniti, scrie Romania Libera.
Filmul inselaciunilor si metodele folosite de gruparea de escroci imobiliari, in care au fost cooptati cei trei avocati. Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) – Structura Bucuresti au emis, joi seara, ordonante de retinere pe numele a 15 persoane dintre cele audiate pe parcursul intregii zile in dosarul privind inselaciunile imobiliare in care sunt cercetati si trei avocati ai Baroului Bucuresti. Cele 15 persoane retinute au fost prezentate astazi judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti pentru emiterea de mandate de arestare preventiva. In acest dosar s-a inceput urmarirea penala fata de 27 de persoane. Cei 15 retinuti sunt Marin Darjan, Constantin Darjan, zis Costel al lui Boja, Andrei Darjan, zis Adrian al lui Boja, Cristian Victor Stan, zis Liviu, Magdalena Bincaru, Mihai Draghici, Stela Neagu, Ion Cervaniuc, zis Cozonac, Tudora Draghici, zisa Dorina, Andreea Madalina Serban, Valentina Evani (Zorzor), Ioana Florea, Nicolae Eugen Danila, zis Nea Grigore, Adriana Elvira Stefanescu si Viorel Ion Dumitru, zis Viorel Pericol. Celelate 12 persoane cercetate sunt Alexandru Mihalache zis Sandu Grasu, Marius Petrache zis Marius Ghetaru, Ana-Maria Dumitru (Darjan), Luminita Lolea (Coman), Marius Constantinide Anastase zis Sarkozi, Vasile Gheorghe, Vasile-Robert Grama, Valerica Jinga, arhivar-sef in cadrul Serviciului de carte Funciara al Sectorului 1, Georgeta Petre, angajata a firmei de stampile Trodat, precum si avocatii Sever Teodorescu, Alecu Sichitiu si Dorian Dordea. Curtea de Apel Bucuresti a emis mandate de arestare pentru 12 dintre cele 15 persoane retinute, Ioana Florea, Andreea Madalina Serban si Adriana Elvira Stefanescu avand doar interdictie de a parasi localitatea, anunta Puterea.
BCR risca un proces colectiv cu 300 de clienti. Jumatate dintre nemultumiti s-au intalnit, joi seara, cu avocati pentru a gasi formula optima care sa-i scape de dobanzile abuzive. Dupa ce clienti ai Volksbank s-au adunat pentru a gasi o solutie la abuzurile pe care ei spun ca banca le face, joi seara a fost randul clientilor BCR. Circa 150 de nemultumiti dintr-un grup de circa 300 s-au intalnit, intr-un club din Bucuresti, cu avocati pentru a discuta problemele care ii macina in relatia cu creditorul: contractele incomplete, comisioanele abuzive si modificarea dobanzii si pentru a stabili un plan de bataie. De aceasta data, reprezentantii bancii nu au fost invitati la dezbateri. Ieri, clientii Volksbank s-au intalnit chiar cu presedintele bancii si alti oficiali pentru a negocia solutii la problemele lor, informeaza EVZ.
Gheorghe Chioaru: „Opriti macelul facut de copiii de bani gata!” Gheorghe Chioaru, barbatul accidentat in august de Anastasia Tanase (18 ani), vrea sa obtina 1.000.000 de euro despagubiri. Batranul se afla si acum in Spitalul Floreasca din Capitala, unde medicii urmeaza sa-i scurteze piciorul stang, in incercarea de a i-l salva de la amputare. Presedintele Casei de Ajutor Reciproc „Omenia”, Gheorghe Chioaru (71 de ani), vrea sa-i ceara despagubiri de 1.000.000 de euro Anastasiei Tanase (18 ani), amica fiului primarului Constantei, Radu Mazare. La sfarsitul lunii august, in Constanta, tanara aflata la volanul unui BMW X6, a trecut, potrivit martorilor, pe culoarea rosie a semaforului, a lovit o alta masina de teren, dupa care a intrat cu autoturismul pe trotuar unde l-a lovit pe Chioaru. In urma impactului, batranul s-a ales cu piciorul zdrobit. Internat in Spitalul Floreasca, Chioaru a declarat, pentru „Adevarul”, ca ar dona banii pe care spera sa-i obtina ca despagubiri asociatiei pe care o conduce, scrie Adevarul.
Cum se traieste intr-o biserica fortificata. O meserie supravietuieste si azi in Transilvania, dupa 800 de ani de traditie: administratorul de cetate sau burjhederul. Romania Libera a stat de vorba cu una dintre putinele femei, daca nu chiar singura, ce au practicat aceasta meserie in Romania si a carei „casa” are o varsta seculara. Prima oara am aflat despre doi oameni care locuiesc intr-o cetate. Stau acolo de zece ani. Am crezut initial ca n-au unde in alta parte sa doarma. Asa-i spun unii aici, in comuna sibiana Mosna – cetate. Dar este o biserica fortificata. Te intampina, de departe, imaginea unei constructii masive, dominand centrul localitatii. Zidurile groase, innegrite de trecerea timpului, imprejmuind biserica evanghelica, au nu mai putin de noua metri inaltime. Turnurile si bastioanele sporesc masivitatea ansamblului. Te ia cu fiori numai ridicand privirea spre turnul de la principala poarta de acces in fortareata. Blocurile de piatra formeaza un gigant pe cinci niveluri, anunta Romania Libera.