Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Batuti, umiliti si ucisi. Autoritatile au uitat sa comemoreze mineriada din 13-15 iunie 1990; Un fost prefect de Galati a tocmit un asasin pentru a o ucide pe cea care il denuntase la DNA; Stenogramele mortii de la Colectiv

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Batuti, umiliti si ucisi. Autoritatile au uitat sa comemoreze mineriada din 13-15 iunie 1990. La 26 de ani de la masacrul din Piata Universitatii, doar urmasii victimelor minerilor si-au adus aminte de sangeroasele zile de 13, 14 si 15 iunie 1990. Nici presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, nici vreun alt oficial al statului nu a amintit de cel mai negru episod din istoria post-comunista a tarii noastre A trecut mai bine de un sfert de secol de la cel mai sumbru episod din istoria recenta a Romaniei. In cei 26 de ani scursi de la caderea regimului comunist, este prima oara cand demnitarii aflati la carma tarii uita sa mentioneze mineriada din 13-15 iunie 1990. Inventarul acelor evenimente, facut de Asociatia Victimelor Mineriadelor, arata urmatoarele: „1.024 arestari ilegale, 746 raniti, 3.500 oameni batuti, 1.466 cartuse trase. Oficial, au existat 7 morti. Neoficial, 188 de morti”. In timpul Mineriadei din iunie 1990, minerii si fortele de ordine au intervenit pentru a inabusi protestele din Piata Universitatii. Au lovit in tot ce au prins. Toti cei care semanau a intelectuali sau protestatari au fost impuscati, batuti, arestati si transportati cu dubele Politiei la o unitate militara din Magurele, unde au fost interogati, scrieEVZ.

Miron Cozma, sursa „Paul” a Securitatii. „Luceafarul huilei” scria note informative despre ortaci, dar si despre problemele economice din mina. La 26 de ani de la cea mai sangeroasa dintre mineriade, desfasurata intre 13 si 15 iunie 1990, cand mii de mineri manati la Bucuresti de liderul lor de sindicat Miron Cozma, la comanda lui Ion Iliescu, i-au macelarit pe „golanii” din Piata Universitatii, „Adevarul”va prezinta o fila din viata secreta a celui supranuimit „Luceafarul huilei”. Omul care, in anii `90, era cel mai iubit dintre mineri, avand puterea uriasa de a mobiliza zeci de mii de ortaci si de a face ordine pe strazile Capitalei, dar si printre sefii de stat, a colaborat cu Securitatea lui Ceausescu, asa cum se precizeza in dosarul sau aflat in arhivele CNSAS. Intre 7 septembrie 1977 si 20 decembrie 1983, subinginerul Cozma, care primise numele conspirativ „Paul”, avea sarcina sa spuna Securitatii atat informatii personale despre colegii sai din mina, cat si date de natura economica din minele in care lucra. Saptamana trecuta, „Adevarul” a publicat in exclusivitate si dosarul de la Securitate al lui Marian Munteanu, pastrat tot la CNSAS, „baiatul bun” din Piata Universitatii si liderul „golanilor” in 1990, care a fost, asa cum arata documentul citat, persoana de sprijin, semnand sub numele „Ioan” mai multe note informative intre 28 martie 1988 si 2 martie 1989, anuntaAdevarul.

Banca Mondiala recomanda desfiintarea ANL. Ce parere au specialistii romani. Banca Mondiala recomanda Guvernului desfiintarea programului ANL de locuinte pentru tineri si considera ca rolul institutiei este inutil. Specialistii sunt de acord, dar din alte motive. „Vanzarea elimina efectiv unitatile din fondul deja prea mic de locuinte din sectorul public, iar continuarea inchirierii lor pe termen lung inseamna ca aceeasi ocupanti beneficiaza de subventie an dupa an”, arata Banca Mondiala (BM) intr-un raport de care Guvernul se foloseste pentru a elabora o strategie nationala pentru locuinte. Ion Radu Zilisteanu, analist imobiliar, e de acord ca ANL este o institutie ce ar trebui desfiintata, dar afirma ca recomandarile BM sunt ilogice. „Ai cota cea mai mica, 3%, a sectorului locuintelor de stat (media UE in anul 2012 a fost de aproape 30% – n.r.) si ii spui Romaniei sa-si desfiinteze ANL”, a remarcat specialistul, informeazaRomania Libera.

Suma fabuloasa pe care a platit-o Primaria Capitalei pentru chirie, timp de 6 ani. Planurile lui Firea din aceasta toamna. Vechiul sediu al primariei Capitalei este primul santier vizitat de Gabriela Firea dupa castigarea alegerilor. Primarita a inspectat lucrarile si a intrat in viitorul ei birou, unde vrea sa aduca icoane si un preot ca sa-l sfinteasca. De peste sase ani, cladirea de patrimoniu se afla in renovare, in timp ce primaria sta cu chirie si plateste peste un sfert de milion de euro pe luna. Situata peste drum de Cismigiu, Primaria Capitalei este o cladire emblematica a Bucurestiului. A fost ridicata in urma cu un secol si are o suprafata de peste 20.000 de metri patrati. Lucrarile de consolidare si renovare au inceput in 2010 si erau programate sa dureze doi ani, nu sase. In tot acest timp, primaria a stat cu chirie si a platit o suma astronomica – 280.000 de euro pe luna. Daca lucrarile ar fi fost gata la timp, primaria ar fi economist chiria pe 4 ani – adica peste 13 milioane de euro, scrieStirileProtv.ro.

DW: Polemica din jurul Codului penal. Formularea din codul penal privitoare la abuzul in serviciu e nu doar binevenita, dar chiar salutara, caci exista si forme pasive de obstructie administrativa. Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte asupra abuzului in serviciu la sesizarea fostei sefe DIICOT Alina Bica. Cine este nu mai e nevoie sa o spunem. Fostul presedinte Traian Basescu a declansat o campanie agresiva impotriva sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, care pledeaza cu insistenta pentru respingerea sesizarii. Care sunt motivatiile lui Traian Basescu nu stim, dar increngatura de relatii care ne vin spontan in minte ne sugereaza coniventele cele mai joase: Basescu, Udrea, Bica etc. In acest context tarat, orice presupozitie luminoasa e umbrita de la sine. Se spune mereu ca Traian Basescu a devenit grosolan si partinitor numai de la o vreme, dar nu e decat o scuza pentru cei care l-au sustinut cu orbire interesata, anuntaDeutsche Welle.

Stenogramele mortii de la Colectiv. La 25 de minute de la declansarea infernului, niciun echipaj SMURD nu ajunsese acolo. Informatia apare din transcrierea apelului facut de un medic de pe ambulanta la serviciul 112. Apelul e la 22.57. Planul Rosu de interventie fusese declansat la 22.50 Fiecare transcriere a apelurilor catre 112 trebuie privita sub rezerva ca o persoana care suna la un serviciu de urgenta este intr-o stare aparte psihica. E speriat sau are nevoie de ajutor. Multe informatii care sunt furnizate in cadrul unei asemenea convorbiri sunt privite sub semnul incertitudinii nu pentru ca ar contine minciuni, ci pentru ca sunt lucruri spuse sub imperiul unei tensiuni extreme. Am vrut sa fac acest preambul deoarece urmeaza o transcriere speciala. La ora 22:57, pe 30 octombrie 2015, o persoana suna la 112. Se recomanda medicul Radu Coltos. Sunt sigur ca este chiar el, dar pastrez terminologia anchetatorilor. Medicul facea parte din primele echipaje ajunse la fata locului. Ce spune, de fapt striga, operatorilor de la serviciul de urgenta este tulburator. Morti intinsi pe asfalt, raniti, forte mult prea putine dislocate in prima faza, informeazaEVZ.

Un fost prefect de Galati a tocmit un asasin pentru a o ucide pe cea care il denuntase la DNA. „Ucigasul” era un politist sub acoperire. Judecatoria Braila a repus pe rol dosarul in care Emanoil Bocaneanu, fost prefect al judetului Galati, a fost pus sub inculpare pentru incercarea de a determina savarsirea unei infractiuni. Toata povestea a inceput in luna mai 2014, cand fostului prefect de Galati, Emanoil Bocaneanu, i-ar fi venit ideea, in timp ce era in arest preventiv, sa angajeze un asasin ca sa scape de denuntatorul care il reclamase la procurorii anticoruptie. Conform procurorilor, Bocaneanu a apelat la serviciile unui interlop, persoana vizata fiind Elena Schipor, fosta sefa a Directiei Judetene de Evidenta a Persoanelor din Galati. Socoteala din arest nu s-a potrivit cu cea din libertate, pentru ca interlopul s-a dus glont la Politie si a povestit intreaga discutie cu fostul prefect, scrieAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro