Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Cadoul procurorilor la reinscaunarea Olgutei in Banie;  Cine au fost si ce au facut primarii post-revolutionari ai Bucurestiului; DW: Votul distructiv si reteta cataclismului

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Votul bate dosarul. Harta primarilor penali care au castigat alegerile locale. Mai multi candidati cu probleme penale, unii condamnati, altii trimisi in judecata sau aflati sub urmarire penala, au fost alesi de cetateni fara probleme. Cel mai emblematic caz este cel al fostului liberal Catalin Chereches, care a castigat un nou mandat la Baia Mare, cu aproximativ 70% din voturi, el aflandu-se in aceste zile la inchisoare, in arest preventiv pentru luare de mita. Situatia lui Chereches nu este o premiera pentru Romania: in 2012, doi primari reuseau sa castige alegerile din arest preventiv – liberalul Adrian Mladin la Jilava si social-democratul Dumitru Ruse la Magurele. In 2016, in situatii juridice la fel de precare se afla insa cel putin alti 15 alesi locali, inclusiv doi la Bucuresti, scrieGandul.

Cadoul procurorilor la reinscaunarea Olgutei in Banie. Afaceristul „de casa” al Primariei Craiova, retinut de DNA. Cristian Dobre a fost ridicat ieri de anchetatori si va fi prezentat astazi la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare Chiar in ziua in care Lia Olguta Vasilescu a aflat ca a castigat un nou mandat la Primaria Craiova, procurorii DNA l-au retinut pe omul de afaceri Cristian Dobre, patron al grupului de firme Polystart, in legatura cu afacerea WaterPark, un parc acvatic construit cu peste 80.000.000 de lei proveniti din fonduri europene. Contractul a fost semnat in 6 februarie 2013 intre Primaria condusa de Lia Olguta Vasilescu cu o asociere de firme, printre care si cea a lui Cristian Dobre. Afacerea WaterPark e veche, procurorii facand descinderi inca din 2014 la Primarie si la grupul Polystart. Atunci, anchetatorii au stabilit ca directorul executiv al firmei, Gomes de Almeida, a inregistrat situatii de plata nereale si a emis facturi fictive pentru materiale. Anchetatorii nu au putut stabili o legatura intre ilegalitatile de la Polystart si primarul Craiovei, anuntaEVZ.

Cine au fost si ce au facut primarii post-revolutionari ai Bucurestiului. Capitala Romaniei, care isi alege, duminica, viitorul lider, a avut dupa revolutia din decembrie 1989, 11 primari generali. Romania Libera va reaminteste cine au fost, cand au condus destinul Bucurestiului si ce au facut ei pentru cetateni. Dan Predescu: ianuarie 1990 – iulie 1990 – FSN. Prima grija a primului primar post-revolutionar a fost sa ii improprietareasca pe noii demnitari cu locuintele ramase libere de la cei vechi. A avut, totusi, grija, sa aprovizioneze orasul cu alimente, a mai modernizat unele strazi si le-a schimbat si numele. Stefan Ciurel – iulie 1990 – noiembrie 1990 – FSN. In scurta perioada petrecuta la Primaria Capitalei, a asigurat apa potabila in tot orasul, a cumparat utilaje pentru curatarea, repararea si asflatarea strazilor si a continuat construirea de locuinte, scrieRomania Libera.

Sat din Bacau ramas izolat si fara apa, pentru ca autoritatile au pregatit alegerile. „Am scos malul din sectia de votare”. Situatie incredibila intr-o comuna din Bacau! Dupa ploile torentiale care le-au inundat fantanile cu mal si le-au distrus casele si gradinile, localnicii au stat cateva zile fara apa potabila, pentru ca autoritatile au fost ocupate cu alegerile. Abia luni pompierii au venit sa le aduca oamenilor apa, cu cisterna. In judetul Bacau, dupa inundatiile de saptamana trecuta cand un om a murit si multi altii au scapat in ultima clipa, unele localitati sunt in continuare izolate. La Barnesti, paraul de langa sat s-a umflat atat de tare incat a intrat prin gospodarii. Din aceasta cauza, oamenii au stat fara apa potabila mai bine de patru zile, pentru ca autoritatile locale au avut grija alegerilor, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Votul distructiv si reteta cataclismului. Dupa ce a inceput sa se astearna praful peste alegerile din Duminica Orbului, se vad inca si mai clar proportiile dramatice ale neadecvarii generale la mecanismele unei democratii romanesti ce pare condamnata. Nici macar petele razlete de lumina, gen Clotilde Armand, n-au rezistat noptii de duminica spre luni, caci frantuzoaica s-a vazut in zori, dupa alte numarari de voturi, invinsa ca prin minune in sectorul 1, Bucuresti, de candidatul PSD. E vorba nu doar de principalul partid romanesc, ci si de singurul condus, in continuare, de un infractor condamnat pentru furt de voturi. Fortificat de succesul candidatei sale de suflet, Gabriela Firea, liderul PSD, Dragnea, a anuntat ca nu mai pleaca de la sefia partidului sau, numit social-democrat, desi nu pare sa mai aiba mari tangente cu vreo doctrina a istoricei miscari omonime, informeazaDeutsche Welle.

Cine sunt „Vartosul” si „Voinicul” din Fortele Navale Romane. Cel de-al doilea remorcher de rada si port, achizitionat de Ministerul Apararii Nationale conform contractului incheiat cu Santierele Navale Damen, va intra in serviciul Fortelor Navale miercuri, 8 iunie. Potrivit Statului major al Fortelor Navale, noii nave militare, cu numarul de bordaj 104, i se va acorda pavilionul romanesc si va fi executat traditionalul botez, in cadrul caruia va primi numele „Voinicul”. Alaturi de „Vartosul”, „Voinicul” va asigura manevra navelor militare si serviciile de interventie in Portul Militar Constanta. Primul dintre cele trei remorchere contractate de Ministerul Apararii Nationale de la Santierele Navale Damen din Galati, pentru dotarea Fortelor Navale Romane, „Vartosul”, a intrat in serviciu in data de 12 aprilie, scrieGandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro