Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Care e singura tara in care au mai murit bebelusi intr-un incendiu la maternitate; Student de criza: taxe mai mari la universitatile de stat din Romania; Cum s-a risipit cresterea economica a Romaniei pe manele si limuzine

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Care e singura tara in care au mai murit bebelusi intr-un incendiu la maternitate. „Va pot pune la dispozitie o lista a unor astfel de spitale”, a raspuns, ieri, ministrul roman al Sanatatii, intrebat de gravitatea evenimentului de la Maternitatea Giulesti, explicand ca tragedia din Romania nu este unica in lume. „Cautati pe Google!”, a mai completat ministrul. Gandul a realizat o documentare mai complexa. Singura tara in care un incident similar celui din Romania a avut loc este India. O tara care are program spatial, dar, in acelasi timp, din cei 1,18 miliarde de locuitori, 42% sunt sub pragul saraciei, traind cu mai putin de 1,25 de USD pe zi. India are un medic la 10.000 de locuitori, in timp ce in Romania avem inca un doctor la 550 de romani Singura tara unde a mai existat o tragedie similara cu cea din Romania este India – unde, la 31 ianuarie 2009, au fost calcinati sau sufocati din pricina fumului cinci copii cu varste intre trei si sapte zile, scrie Gandul.

Student de criza: taxe mai mari la universitatile de stat din Romania. In plina criza, universitatile de stat din Romania au decis sa mareasca taxele de studiu, desi veniturile romanilor s-au redus semnificativ si diploma primita la absolvire nu este de prea mare ajutor la angajare. Sa fii student la stat in Romania nu numai ca a ajuns sa coste mai mult ca la privat, dar a devenit un lux pentru unii tineri. Un studiu recent al Bancii Mondiale arata costuri anuale intre 895 si 3.500 de euro pe an, sumele cele mai mici platindu-le cei care au norocul sa locuiasca cu parintii si sa fie studenti la fara taxa. „Nu e normal sa se intample asta, mai ales ca veniturile parintilor au scazut. Nici calitatea invatamantului nu a crescut, performanta profesorilor e aceeasi, unele cursuri sunt vechi”, explica expertul in educatie Cristian Hatu, de la Societatea Academica din Romania. Acesta considera ca autonomia universitara nu a dus la cresterea calitatii educatiei, mai ales pentru ca nu a aparut si un mecanism de control eficient al calitatii in invatamant, anunta EVZ.

Tragedie la maternitate: Erori si interese la spitalul groazei. Conducerea Maternitatii Giulesti (Bucuresti) a fost suspendata ieri-seara dupa un sir de greseli grave care au dus la tragedia celor 11 bebelusi. Bogdan Marinescu este de 27 de ani directorul spitalului, timp in care scandalurile si acuzatiile de malpraxis au fost rar si bland sanctionate. Tragedia de la Maternitatea Giulesti a socat opinia publica. In timp ce autoritatile isi paseaza raspunderea, parintii isi plang copiii morti. Procurorul Marius Iacob, seful sectiei de urmarire penala din cadrul Parchetului General, cel care instrumenteaza cazul, a declarat ieri ca „mai multe persoane si-au incalcat atributiile de serviciu”. La randul sau, primarul Sorin Oprescu, cel care are in administrare spitalul a decis suspendarea echipei manageriale pana la finalizarea anchetei, informeaza Adevarul.

Ministrul Sanatatii: Imi pare rau acum ca am indemnat sa se caute pe Google alte cazuri de incendii in spital. Ministrul Sanatatii, Attila Cseke , a declarat, miercuri, ca regreta sfatul pe care l-a dat ziaristilor de a cauta pe Google alte cazuri, in alte tari, asemanatoare cu ce s-a intamplat la maternitatea Giulesti, afirmand totodata ca a fost inteles gresit. „Nu m-am referit la incendii in care au murit bebelusi atunci cand am indemnat sa se caute pe Google alte cazuri, m-am referit la alte spitale in general. Imi pare rau oricum ca am facut-o”, a spus Attila Cseke. La conferinta de presa de marti pe tema tragediei de la maternitatea Giulesti, ministrul Cseke, deranjat de intrebarile ziaristilor, a afirmat ca si in alte state se intampla ca in maternitati sa aiba loc incendii. „Va pot pune la dispozitie o lista a unor astfel de spitale”, a mai spus oficialul. Cand i s-au cerut exemple de astfel de unitati medicale, Cseke a spus: „Cautati pe Google”, scrie Gandul.

Cum s-a risipit cresterea economica a Romaniei pe manele si limuzine. „Ca sa va spun sa intelegeti mai bine: am innebunit. Pe cuvantul meu, nu mai eram eu. Credeam ca sunt cine stie ce om. Patriciu eram. Dom’ne, bine a venit criza asta, de ne-a trezit la realitate, ca nu mai stiam notiunea banului”. Asa explica Lilak, un samsar imobiliar din Voluntari, febra anilor 2007-2008. Sute de someri sau lucratori necalificati, oameni fara scoala din comunele din jurul Bucurestiului s-au imbogatit din intermedierea tranzactiilor imobiliare. Intre 2007 si 2008, perioada de maxima crestere economica a Romaniei, „pontagiii” (vanzatorii de ponturi) au pus la saltea sute de mii de euro, unii chiar milioane, bani pe care i-au cheltuit cu aceeasi usurinta pe distractii costisitoare si un stil de viata grandoman. Cele mai multe dintre aceste averi s-au topit astfel la fel de usor cum au fost facute, anunta Romania Libera.

Presedintele n-are contract de munca. Cotroceniul confirma: Basescu isi poate lua vancanta cand vrea el. Presedintele Romaniei ii certa zilele trecute pe profesori ca sunt platiti mai bine decat el, daca leafa se calculeaza la ora. Muncesc 16 ore pe zi – ne anunta seful statului. Vi se pare epuizant, nu? Stati fara grija. Seful statului isi poate aproba singur, oricand vrea el, vacante. Ziarul „Puterea” a solicitat Administratiei Prezidentiale sa faca publica perioada cand seful statului va avea anul acesta concediu de odihna. Desi ne-am fi asteptat sa aflam o data certa, raspunsul institutiei a fost pe cat de sec, pe atat de halucinant: Traian Basescu nu poate avea concediu, intrucat asa spun legile fundamentale ale Romaniei, dar poate avea oricand vacante. „Prevederile constitutionale si legale nu prevad exercitarea concediului de catre presedintele Romaniei. Singurele reglementari legale in aceasta materie sunt cele ale dreptului comun din Codul muncii, numai ca presedintele se afla in exercitiul unui mandat de reprezentare publica si nu in exercitarea unui contract de munca. Asadar, presedintele poate pleca in vacanta, insa va fi nevoit sa isi exercite in mod permanent si neintrerupt atributiile, indiferent unde s-ar afla”, a fost raspunsul Departamentului de Comunicare Publica al Administratiei Prezidentiale pentru Puterea.

Aventura „pe fuga” a unui jurnalist britanic in Romania: „M-am imbatat cu personalul trenului”. Un colaborator al ziarelor „The Guardian” si „The New York Times” a petrecut cateva zile in Romania pentru a filma un documentar. Concluzia: e un loc obositor, dar ar mai fi stat aici. Benji Lanyado, un jurnalist britanic, colaborator pentru paginile de „Calatorii” ale prestigioaselor publicatii „The Guardian” si „The New York Times”, a stat cateva zile in Romania. A calatorit cu trenul, s-a oprit la Bucuresti, a incercat sa viziteze mormantul lui Vlad Tepes (eternul „Dracula”, pentru strainii in cautare de clisee despre Romania) si a realizat un scurt documentar video pentru site-ul guardian.co.uk. Concluziile lui in urma vizitei „pe fuga” prin Bucuresti, spre Istanbul, nu au fost chiar magulitoare: „e obositor” si „Bucurestiul e un oras cu reputatia unei monstruozitati comuniste”. Intr-un interviu, jurnalistul britanic povesteste mica sa incursiune prin Romania si spune ca ar reveni, dar si ca suntem „prea suspiciosi” cu strainii, informeaza EVZ.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro