Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Casele de protocol, pofta demnitarilor pribegi; O descoperire revolutionara a cercetatorilor romani face furori in SUA si China: telocitele, celulele care ajuta la regenerarea naturala a organelor; Johnny Raducanu: "Mi s-a propus sa devin spion"; Harta dupa care opereaza hotii de buzunare

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Casele de protocol, pofta demnitarilor pribegi. Chiriasii „uitati” prin locuintele de protocol se intrec in procese, sustin ca nu au unde sa se mute si cer statului sa le ofere alte case. Este cazul Elenei Ceausescu, sotia generalului locotenent Ilie Ceausescu, fratele lui Nicolae. Dupa ce chiriile s-au majorat, a cerut tribunalului ca statul sa-i micsoreze taxa pe apartamentul in care sta de 40 de ani, pe motiv ca nu are de unde plati echivalentul in lei a 624 de euro pe luna. Imobilul este compus din patru camere si dependinte si se intinde pe o suprafata de 220 metri patrati, fiind situat pe strada Bruxelles din sectorul 1 al Capitalei. In cererea de chemare in judecata, octogenara invoca un articol din Constitutie, care prevede ca „statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent”. Cumnata lui Nicolae Ceausescu s-a mutat in imobilul amintit in 1974, iar in prezent locuieste impreuna cu fiul si cu nora sa, scrie EVZ.

O descoperire revolutionara a cercetatorilor romani face furori in SUA si China: telocitele, celulele care ajuta la regenerarea naturala a organelor. Ar putea ajuta la repararea inimii dupa infarctul miocardic, la tratarea psoriazisului si a bolilor cronice de plamani, iar China si SUA aloca, mai nou, milioane de dolari pentru cercetarea lor. Este vorba despre telocite, celulele cu un corp extrem de mic, dar cu prelungiri extrem de lungi, descoperite de o echipa de cercetatori romani de la Institutul National „Victor Babes”. „Specialisti redutabili, cunoscuti pe plan mondial, au lucrat impreuna cu noi pentru a arata cat de importante sunt telocitele, iar rezultatele sunt spectaculoase”, spune Laurentiu M. Popescu, presedintele Academiei de Stiinte Medicale din Romania, cel care a condus echipa care a facut descoperirea, anunta Gandul.

Johnny Raducanu: „Mi s-a propus sa devin spion”. In copilarie, in anii 1938-1939, Johnny Raducanu (1931-2011) a fost angajat ca vanzator de ziare. Batea strazile incaltat in tenisi si imbracat in salopeta albastra de bumbac, cu bretele, sapca cu cozoroc si camasa alba si vindea editia de dupa-amiaza a ziarului „Universul”. A fost seful unui grup format din copii armeni, greci si evrei. Un domn de la redactie i-a invatat cum sa vanda „Universul”: sa nu racneasca la stiri de genul „X si-a omorat nevasta”, ci sa prezinte informatiile fara inflorituri, cu decenta. Uneori, mergea la Cafeneaua Franceza, unde tatal lui isi bea cafeaua alaturi de prieteni si scapa repede de cateva „Universuri”. La pubertate, a frecventat, dupa cum povestea, bordelul „Trei Roate” din Braila. Isi rezolva „problemele”, platind 25 de lei biletul de intrare. Isi ascundea sapca de licean si numarul matricol in geanta si o astepta pe Silvia, o blonda frumoasa, cu ochii albastri si parul impletit in doua cozi. De Silvia marturisea ca s-a si indragostit la 16-17 ani, informeaza Adevarul.

Exista variante mai ieftine pentru Ploiesti-Brasov? Dupa ce a construirea autostrazii de pe Valea Prahovei a fost anulata de doua ori, Guvernul nu mai are acum nici bani, nici vreun plan de rezerva. Pentru soferii care se inghesuie la fiecare sfarsit de saptamana pe cate o singura banda de mers, orice solutie intermediara ar fi binevenita. Romania libera analizeaza astazi toate posibilitatile de deblocare mai ieftina si mai rapida a acestui traseu. Ministerul Transporturilor are la indemana trei variante, nu toate insa la fel de fezabile. Prima varianta, este cea de prelungire a autostrazii Bucuresti-Ploiesti pana la Brasov, scrie Romania Libera.

Gradinile scufundate ale unui fost corporatist: viata printre pestii si plantele de acvariu. Marian Sterian, un tanar de 27 de ani din Bucuresti, a decis sa isi dedice o mare parte din viata acvaristicii. „Ce ti se pare in neregula la plantele astea?”, m-a intampinat el de cum am ajuns in fata acvariului de 180 de litri instalat langa biroul din camera sa. In zadar am incercat sa zaresc vreo imperfectiune cat de mica a tufelor verzi si rosii din apa limpede, pe varfurile carora atarnau bule de oxigen. „Varfurile sunt cam mititele. Ar trebui sa fie mai mari. Sunt mici si pipernicite, parca s-au strans inauntru si nu mai vor sa iasa. Zici ca sunt arse cu bricheta. Fiind asa multe tipuri de plante e greu sa le multumesti pe toate”, mi-a explicat, aratandu-mi cativa lujeri oarecum sifonati. Cu un aer serios, Marian marturiseste ca este perfectionist si ca nu se uita la frumusetea plantelor, ci la problemele lor ” pentru a gasi solutii. Mica lume izolata intre peretii de sticla, plina de ierburi proaspete si pesti cat unghia ce misuna printre ele pare o gradina subacvatica. Aranjamentul acvariului este de tip olandez, explica proprietarul, adica are foarte multe plante asezate armonios in tufe bogate ce creeaza contraste de culoare si de forma, anunta Great News.

Feriti-va de suti! Harta dupa care opereaza hotii de buzunare. Capitala ramane „Raiul” hotilor de buzunare din tara noastra, in ciuda recesiunii care s-a abatut asupra majoritatii romanilor. In cea mai populata metropola nationala, husenii sau fraierii, cum sunt denumite victimele sutilor, sunt asteptati „la cotitura” in zonele aglomerate: pe mijloace de transport in comun, la spectacole sau in supermarket-uri. Politistii stiu ca peste 700 de oameni au fost furati in primele luni ale acestui an. Cifrele pot fi, insa, mult mai mari din cauza ca nu toti oamenii au reclamat furturile. Unul dintre cei mai experimentati judiciaristi din Politia Capitalei, comisarul sef Ovidiu Galavan, a dezvaluit care sunt zonele in care bucurestenii raman, cel mai des, fara bani, genti sau telefoane mobile, informeaza EVZ.

Perchezitii in Vama Giurgiu: angajati ai Administratiei Nationale a Drumurilor sunt suspectati de luare de mita. Procurorii DGA fac perchezitii, marti seara, in Vama Giurgiu, la biroul angajatilor Administratiei Nationale a Drumurilor, fiind vizati doi functionari suspectati de luare de mita la perceperea taxei de pod de la transportatori care tranziteaza Podul Giurgiu-Ruse, afirma surse judiciare. La percheziitii participa si lucratori de la Detasamentul de Interventie Rapida al Politiei, iar din biroul angajatilor de la AND au fost ridicate calculatoare, fiind vizati doi functionari suspectati de luare de mita, afirma surse judiciare. De asemenea, au fost perchezitionate si autoturismele celor doi functionari. Cei doi functionari suspectati de luare de mita sunt audiati de procurori, in prezenta unui avocat, in sediul Vamii Giurgiu, in timp ce unul din cele doua birouri de pe sensul Giurgiu -Ruse la care se percepe taxa de pod a fost sigilat, coloana de camioane pe sensul de iesire din tara intinzandu-se pe o distanta de aproximativ cinci kilometri, de la Vama Giurgiu pana in comuna Oinacu, scrie Gandul.

Ceausescu, vanatorul de chiaburi infiltrati in partid. Intre 1948 si 1950, Nicolae Ceausescu a avut misiunea, alaturi de alti tovarasi, sa epureze partidul de „elementele dusmanoase”. In 1948, Nicolae Ceausescu a primit o sarcina importanta din partea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Alaturi de cativa fruntasi ai PMR, el a fost desemnat in Comisia Centrala de Verificare a membrilor de partid. In afara lui Ceausescu, din Comisia Centrala de Verificare mai faceau parte Constantin Parvulescu (presedinte), Iosif Chisinevschi, Iosif Ranghet, Ion Vinte, Alexandru Moghioros, Leonte Rautu si Dumitru Petrescu. Cu sprijinul altor activisti din teritoriu, reuniti in comisii teritoriale, acesti „zbiri” ai partidului au analizat, dosar cu dosar, cine merita sa ramana in Partidul Muncitoresc Roman si cine nu. La un an jumatate dupa incheierea „operatiunii”, marcata printr-o plenara a CC, Nicolae Ceausescu si-a recunoscut, la randu-i, unele greseli. Intre 1944-1945, ani in care partidul isi deschisese „portile”, umflandu-si contingentele, si el atrasese fel de fel de membri. Cum si de ce, le-a explicat celorlalti „tovarasi” in Plenara CC din mai 1950. Acolo si-a facut autocritica generalul Ceausescu, anunta Adevarul.

Cele 27 de probe pentru Schengen. „Razboiul lalelelor” risca sa se prelungeasca. Probele prelevate de la transporturile oprite la granita au intrat abia ieri in laborator, iar analizele dureaza cel putin trei zile, adica pana dupa summitul in care se decide aderarea Romaniei la spatiul de libera circulatie. Intre acuzatii de santaj venite de la oficiali olandezi, necesitatea controalelor fitosanitare invocate de autoritati si negarea legaturilor intre veto-ul olandez fata de aderarea Romaniei la spatiul Schengen, tirurile cu plante, bulbi si seminte venite din UE raman blocate. De sambata dimineata si pana ieri, 17 tiruri cu produse horticole au fost oprite la punctele de frontiera din nord-vestul tarii. Patru dintre acestea au facut cale intoarsa, 11 au fost trase pe dreapta la vama, iar marfa din alte doua a fost confiscata pentru ca nu avea pasaportul fitosanitar necesar pentru intrarea in tara, informeaza Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro