Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Cat a costat imbranceala de la Guvern: 120.000 euro; Primarul Porumb fura la BAC si se face de ras la DNA; Hotul corporatist "produce" o noua meserie pe piata muncii: detectivul de fraude financiare; Ieri turnatori, azi revolutionari si bugetari de lux

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Primarul Porumb fura la BAC si se face de ras la DNA. Declaratiile date in fata procurorilor de la DNA care ancheteaza cazul „Spaga la Bac” tradeaza lipsa de cunostinte elementare ale unui primar PDL. O lectura a declaratiilor din dosarul „Spaga la Bac”, date de cei care au preferat sa dea mita pentru a promova examenul la un liceu din Cluj-Napoca, dezvaluie un univers fascinant al unor oameni paraleli cu scoala, care nu stiu nici ei de ce au platit sume importante de bani pentru diploma cu pricina. Cei mai multi dintre „elevi” au varste intre 19 si 55 de ani, au urmat cursurile serale la liceul privat „Didactica Nova” si sunt soferi de troleibuz, coafeze, pedagogi, infirmieri, instalatori sau chiar primari. Printre cei audiati de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Cluj s-a aflat si primarul comunei Aschileu, Ioan Porumb (PDL), in varsta de 49 de ani, care sustine ca a luat Bac-ul anul trecut, in sesiunea de toamna, fara sa fi platit vreun leu pentru asta. Primarul a obtinut nota 8 la limba romana, proba orala, si 6,5 la proba scrisa. Declaratiile date procurorilor demonstreaza insa un nivel de cunostinte redus, scrie EVZ.

Hotul corporatist „produce” o noua meserie pe piata muncii: detectivul de fraude financiare. Sase trasaturi ale infractorului de la privat. Criza financiara a potentat un fenomen tinut sub pres de catre marile firme autohtone: fraudele comise de propriii angajati. Numeroase si fara o statistica oficiala, acest gen de furturi produc grave prejudicii companiilor, in special in privinta imaginii publice. Cazurile cele mai recente vin din lumea institutiilor de credit. Numai in ultimele patru luni, trei astfel de fraude financiare au „transpirat” catre presa, cel mai important prin prisma sumei delapidate fiind cel consemnat la sucursala Credit Europe Bank din Brasov. O realitate care ia amploare, o problema pentru corporatiile romanesti si o oportunitate pentru cei care vand servicii de combatere a criminalitatii financiare si informationale. „Durata medie in care banii furati de un angajat se fac pierduti in diferite conturi din paradisuri financiare este de cinci zile. E un motiv pentru care multi directori generali apeleaza la noi”, explica Robert Melli, director al departamentului de Risk Management AAM Consulting, o companie maghiara specializata in consultanta, anunta Gandul.

Legea pensiilor, fraudata de 66 de ori. PDL a trecut in graba zeci de articole si amendamente la Legea pensiilor, anuntand o prezenta diferita de cea aratata de inregistrarea video. De la defectarea sistemului electronic si pana la votul final, 66 de voturi au fost fraudate de presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase. La ora 22.35, ultima oara cand a functionat sistemul electronic de vot la controversata sedinta din 15 septembrie, in sala erau 115 deputati. La nici cateva minute, la propunerea liderului de grup al PDL de a se folosi votul prin ridicare de mana, Anastase anunta 137 „pentru”, un vot „impotriva” si 15 „abtineri”. Adica 153 de parlamentari prezenti. Potrivit stenogramei sedintei, din acel moment si pana la finalul sedintei, Anastase, ajutata de secretarul Camerei, Sever Voinescu, au trecut zeci de articole afirmand ca in sala se aflau peste 160 de persoane. Inregistrarile video arata insa ca in sala se aflau aproximativ 80 de persoane pe durata dezbaterilor. La votul unui amendament, Anastase a anuntat din inertie chiar 260 de voturi „pentru”, dupa ce la votul anterior consemnase 160, informeaza Adevarul.

Cat a costat imbranceala de la Guvern: 120.000 euro. CNSLR-Fratia a reusit sa adune mai putin de 10.000 de oameni in fata Guvernului. Numai autobuzele au costat peste 120.000 de euro. Intre jandarmi si protestatari au avut loc altercatii care s-au soldat cu ranirea usoara a unui ziarist. Vremurile cand urletele sindicalistilor umpleau pana la gurile de metrou Piata Victoriei, facand sa duduie fatadele blocurilor si Guvernului, nu au fost reeditate ieri, la mitingul organizat de CNSLR-Fratia. Piata Victoriei nu era ocupata nici macar pe jumatate. Desi sindicatul anuntase ca va strange 20.000 de oameni, protestatarii au fost cel mult 9.000, dupa estimarile Jandarmeriei. „Rade lumea de noi”, dadea dezamagita din mana o doamna de la Sanitas, in timp ce in jurul ei se agitau dedicatii pentru guvernanti, gandite parca de medici: „Fumatul poate ucide, dar cu Basescu e mai sigur” sau „Recomandari pentru Base Hiena si Diabolicul Boc: luati Furadan”, scrie Romania Libera.

Basescu reduce cu 25% numarul scolilor. In ziua in care bugetarii au iesit in strada pentru a-si exprima nemultumirea fata de masurile de austeritate, presedintele Basescu a detonat o bomba la postul public de radio: 25% din scoli vor fi inchise, deoarece au cheltuieli foarte mari. Ministrul Daniel Funeriu a anuntat in mai multe randuri ca se vor inchide scolile care au prea putini copii, dar s-a ferit mereu sa vorbeasca transparent despre numarul de unitati scolare care vor trage obloanele. Traian Basescu si-a luat in serios rolul de omul care aduce vestile rele si a declarat la postul public de radio ca aproximativ 3.000 de scoli vor fi inchise. Trebuie precizat ca in invatamantul preuniversitar sunt 21.000 de unitati, dintre care 9.000 sunt gradinite. Celor 12.000 de scoli li se va aplica, asadar, acelasi procent de reducere ca si in cazul salariilor de bugetari – 25%, anunta Puterea.

Casa de Asigurari de Sanatate vrea doar smenuri mascate. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a devenit un fel de pusculita a unor baieti destepti care stiu ca un medicament subventionat vindeca nu doar pacienti, ci ingrasa si conturi. Dupa ce am scris despre smenurile puse la cale in institutie, despre cum s-au aruncat niste saci cu bani pentru un sistem informatic care nu functiona, ca apoi sa se mai arunce niste saci cu bani pentru verificarea lui, ori pe sisteme de videoconferinte si alte lucruri atit de necesare bolnavului roman ce sta la coada farmaciei unde se elibereaza compensate, conducerea institutiei a decis sa remedieze situatia. Fireste, remedierea asta nu consta intr-o cheltuire mai chibzuita a banului public, ci intr-un control mai riguros al angajatilor, astfel incit nimic sa nu rasufle din birourile institutiei. Persoana insarcinata de Lucian Duta cu aceasta misiune este Adina Geana, sefa Directiei Generale de Management. Ce coincidenta, ce intimplare fericita: Geana sa stea cu geana pe fiecare angajat. Adina s-a conformat imediat si a dispus ca fiecare calculator din institutie sa fie controlat, fiecare imprimanta verificata, alaturi de telefoane si, in plus, fiecare persoana din birourile institutiei trebuie sa raporteze zilnic cu ce s-a indeletnicit in timpul programului, cu exemplificari pe ore. Integral in Academia Catavencu.

Cum a inlocuit criza masina romanului cu bicicleta. Daca te enervezi in trafic si te-ai saturat de aerul din metrou, troleibuz sau autobuz, poate e timpul sa-ti faci curaj si sa te urci pe bicicleta. Oricum, nu vei fi singurul biciclist din oras. Numarul celor care aleg bicicleta ca mijloc de transport urban creste de la an la an. Potrivit magazinelor de specialitate, cele mai multe biciclete se vand in prima parte a anului, din martie pana in iulie, si apoi in toamna. Mai mult, din lipsa de timp si spatiu, moda bicicletelor pliabile are din ce in ce mai multi adepti si in Romania. Astfel, 30% dintre bicicletele pe care le vinde magazinul Veloteca sunt pliabile, potrivit lui Bodgan Petrescu, vanzator aici. Criza ii obliga insa pe unii sa renunte la comoditatea masinii. „Multe companii au taiat bonurile de decontare a benzinei. Astfel, sunt oameni care se vad nevoiti sa-si cumpere biciclete pentru a ajunge la serviciu. Are si criza partile ei bune”, adauga Bogdan. Si centrele de inchiriere a bicicletelor au din ce in ce mai multi clienti. La finalul lui 2009, numarul celor care au inchiriat biciclete de la Cicloteque a crescut de trei ori comparativ cu anul 2008, iar numarul din ce in ce mai mare al biciclistilor l-am putut constata pe strazi sau la marsurile organizate, spune Anamaria Bogdan, reprezentant al organizatiei MaiMultVerde, care detine trei centre de inchiriere in Bucuresti, informeaza EVZ.

Boc, de la New York: Discutam in octombrie despre un nou acord cu FMI. Guvernul va discuta in luna octombrie despre un nou acord cu FMI, perioada in care reprezentantii institutiei vor veni la Bucuresti, a declarat seful Executivului, aflat in Statele Unite ale Americii, la Adunarea Generala a ONU. „Despre un nou acord vom discuta incepand cu luna octombrie, cand delegatia FMI va fi prezenta in Romania si vom vedea la ce concluzie si la ce forma de acord vom ajunge”, a spus premierul Emil Boc. El a insistat asupra faptului ca Executivul urmareste in primul rand sa se duca la bun sfarsit actuala intelegere cu Fondul. „Obiectivul Guvernului, in primul rand, este de a respecta acordul pe care il avem si de a-l duce la bun sfarsit in conditiile stabilite”, a spus prim-ministrul, intrebat daca autoritatile de la Bucuresti intentioneaza sa semneze un acord precautionary cu FMI, scrie Gandul.

Turnator cu facilitati de revolutionar. Mihai Wittenberger e judecat pentru ca figureaza pe lista colaboratorilor cu Securitatea, dar primeste si indemnizatie de revolutionar. Arheologul clujean Mihai Wittenberger (51 de ani) recunoaste ca a dat note informative despre tatal sau, insa a facut-o cu stiinta acestuia si sub amenintare. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) i-a intentat un proces lui Mihai Wittenberger, un arheolog clujean in varsta de 51 de ani care a colaborat in regimul trecut cu fosta Securitate. „La cererea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, CNSAS a reluat anul acesta studierea dosarelor revolutionarilor. In vara m-am trezit acasa cu o citatie. Eram dat in judecata pe motiv ca figurez pe listele turnatorilor de Securitate”, explica Wittenberger. CNSAS a cerut in instanta sistarea indemnizatiei de revolutionar, de circa 2.000 de lei pe luna, pe care acesta o primeste, anunta Adevarul.

Ieri turnatori, azi revolutionari si bugetari de lux. Mai multi galateni deconspirati de CNSAS drept colaboratori ai Securitatii detin si calitatea de revolutionar, bucurandu-se de drepturile care decurg din acest statut. Mai mult, o parte dintre ei ocupa functii publice inalte, fiind remunerati cu sume care ar umple de invidie orice bugetar. Consiliul National de Studiere a Arhivelor fostei Securitati (CNSAS) a descoperit anul trecut, printre cei 563 de fosti colaboratori si lucratori deconspirati ai Securitatii, peste 100 revolutionari. Din „lotul 2009” fac parte si sase galateni dintre care, cei mai multi, au sau au avut pana nu demult, functii bine platite in conducerile unor institutii de stat. Vlad Vasiliu si Florin Melinte sunt directorii principalalelor teatre din Galati, Eugen Stoleru este consilier al primarului orasului iar Ion Garofa a fost in conducerea Casei de Pensii Tecuci. Un alt fost colaborator al Securitatii, potrivit CNSAS, este Dumitru Stelianide, liberal cunoscut, care a fost la un pas sa devina membru al Biroului Permanent Central al PNL. In calitate sa de revolutionar a primit si un spatiu comercial in Galati. Un alt personaj cunoscut in oras care a cumulat cele doua calitati de revolutionar si fost colaborator al Securitatii este Gelu Ciorici, directorul unui cunoscut ziar local, informeaza Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro