Sari direct la conținut

​Subiectele zilei: Cea mai grosolana frauda electorala din istoria Romaniei. Cum au castigat comunistii in '46, desi partidele istorice obtinusera 80% din voturi; Un nou nume controversat apare pe lista viitoarei administratii Trump. Presedintele ales confirma ca il ia in considerare pentru aparare pe generalul in retragere James Mattis, supranumit Cainele turbat; Infama poveste a Casei Presei Libere, fosta Casa Scanteii

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Cea mai grosolana frauda electorala din istoria Romaniei. Cum au castigat comunistii in ’46, desi partidele istorice obtinusera 80% din voturi. Pe 19 noiembrie s-au implinit 70 de ani de la alegerile prin care comunistii isi consolidau puterea in Romania. Desi poporul roman, impiedicat masiv sa ajunga la urne, votase in proportie de 80% pentru partidele istorice – PNL si PNT, rezultatele au fost pur si simplu inversate de catre Guvernul procomunist. Anul 1946 fost unul crucial pentru Romania, aflata sub ocupatia Armatei rosii, intrucat de rezultatul alegerilor parlamentare de atunci depindea viitorul tarii pentru urmatoarele decenii. Erau primele alegeri de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, iar lupta se dadea intre partidele istorice – PNT, condus de Iuliu Maniu, si PNL, condus de Constantin I.C. Bratianu – si PCR, noteazaAdevarul.

Un nou nume controversat apare pe lista viitoarei administratii Trump. Presedintele ales confirma ca il ia in considerare pentru aparare pe generalul in retragere James Mattis, supranumit Cainele turbat. Generalul american James Mattis, care a condus Comandamentul Central al SUA, este avut in vedere pentru ocuparea functiei de secretar al apararii in noua administratie a Statelor Unite, a declarat pe Twitter presedintele ales, Donald Trump, citat de Reuters. Donald Trump a adaugat ca intrevederea sa de sambata cu generalul Mattis a fost „extrem de impresionanta”. Pe de alta parte, consilierul presedintelui ales, Reince Priebus, a declarat ca Donald Trump are in vedere mai multe persoane, dar „este posibil” ca lui Mitt Romney sa i se ofere postul de secretar de stat al SUA, scrieRomania Libera.

Infama poveste a Casei Presei Libere, fosta Casa Scanteii. Pana nu demult, in interiorul constructiei de tip Stalinist, functionau 90% din publicatiile nationale ale Romaniei. Astazi, cladirea ce figureaza in inventarul RAPPS este in proportie de peste 60% nelocuita Casa Presei Libere, cunoscuta initial drept Casa Scanteii, este o cladire situata in nordul orasului Capitalei. Ea detinut recordul de cea mai inalta structura din oras intre anii 1956 si 2007. Cladirea a fost conceputa initial sub denumirea de Complexul Casa Scanteii, fiind ridicata in cinci ani, intre 1952 si 1957. Intre 1949 si 1954, sef de proiect a fost inginerul Panaite Mazilu. Constructia era destinata publicarii presei de stat si in special a ziarului Scinteia, „organ” al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Roman, arataEVZ.

Tezaurul de la rusi e mai mare decat credeai, iar Romania n-o sa mai vada (probabil) nimic din el. In 1914, Romania se considera – la fel cum cred multi si acum – un mic buric regional. Le-o dadusem turcilor in Razboiul de Independenta, iesisem cu bine din Razboaiele Balcanice si ne cam frigeau degetele sa ne bagam si in ala mondial. Ne-a luat vreo doi ani pana cand sa ne hotaram careia dintre tabere sa ii tinem partea, dupa care bravii nostri ostasi au trecut veseli Carpatii. Trebuia sa fie o plimbarica in urma careia sa ne alegem cu Transilvania si cu admiratia si recunostinta Frantei si a celorlalti aliati pentru lovitura data Puterilor Centrale pe frontul de est. Armata noastra era, insa, una de carton, iar in scurt timp plimbarica s-a transformat intr-un dezastru militar in urma caruia jumatate din Romania de atunci a fost ocupata, relateazaVice.

Bani contra refugiati: noua filosofie europeana. Ce se intampla atunci cand, in spatele cortinei, se lanseaza un proces de reflectie pentru incercarea de rezolvare a unei probleme extrem de dificile si obtinere a unui consens asupra unei viitoare masuri care sa apara pe lista de prioritati a institutiilor europene si pe agenda decizionala a sefilor de stat si de guvern? Apare, discret, un document denumit „non paper” cum este cel lansat, de curand, de presedintia slovaca a Consiliului, punct de vedere in linia mai vechilor pozitii exprimate de Grupul de la Visegrad si, acum, propuse pentru definirea unei pozitii comune europene in demersul remodelarii Reglementarilor Dublin si a sistemului de azil si al unei politici pe termen lung privind migratia, informeazaAdevarul.

Dragnea arunca bomba si anunta marea fraudare la alegeri. Liderul PSD a explicat mecanismul: „sunt tineri angajati la Guvern”.Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminica seara, la Romnania TV, ca in sediul Guvernului se pregateste fraudarea alegerilor. „Sunt tineri angajati la Guvern si care sunt postaci pentru Dacian Ciolos, PNL si USR, ne spun oameni din interiorul Guvernului. Ei au fost luati prin internship si au ajuns sa fie angajati. Ce fac ei acolo, de ce stau in cladirea Guvernului, pot sa ne arate ce au facut? Sa nu aiba impresia ca daca au fost postaci aceste lucruri se sterg! Toate institutiile ce pot influenta alegerile sunt in mana lor. PNL si USR sunt partidele pentru care lucreaza Guvernul, in frunte cu Dacian Ciolos”, a spus Liviu Dragnea in cadrul emisiunii moderate de Lili Ruse, citat deEVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro