Subiectele Zilei: Cui ii este frica de Ungaria Mare; Marea Neagra, rezervorul de petrol „ascuns” al Romaniei; Marul discordiei in alimentatia sanatoasa din scoli; Cum castiga un profesor universitar la stat peste 36.000 de lei lunar
Divizarea Hidroelectrica, la mana a patru mari banci creditoare. Proiectul de divizare a Hidroelectrica, trimis miercuri la Registrul Comertului de catre Ministerul Economiei, ar putea fi atacat de creditorii companiei, precum si de cei ai societatilor care vor fuziona cu Hidroelectrica. Aceasta intrucat fuziunea este o operatiune juridica ce are ca efect dizolvarea fara lichidare a societatilor implicate, care astfel isi inceteaza existenta. Din acest motiv, hotararea de participare la fuziune trebuie luata de fiecare societate implicata in parte. Acest lucru se stipuleaza clar in observatiile transmise de Ministerul Justitiei pe proiectul de divizare a Hidroelectrica: ”Subliniem ca fuziunea poate leza interesele creditorilor societatilor implicate, deoarece acestia pot fi afectati prin faptul ca societatea debitoare incetand sa mai existe, dispare gajul general asupra patrimoniului debitorului lor. Integral in Puterea.
Cat de mult au cazut preturile la terenuri. Preturile la terenuri s-au prabusit in ultimii doi ani. Cat de mult? Un raspuns general valabil este greu de dat, avand in vedere ca in aceeasi localitate preturile au variat si variaza foarte mult in functie de numeroase criterii. Romania Libera face o comparatie folosind preturi cerute in 2008 si acum, pentru aceleasi loturi.
Cui ii este frica de Ungaria Mare. Budapesta vrea sa acorde pasapoarte tuturor etnicilor maghiari care traiesc in tarile vecine. O escaladare a nationalismului care ar putea destabiliza UE in ansamblu, caci in locul stergerii granitelor dintre state, Ungaria promoveaza consolidarea granitelor etnice, scrie publicatia ceha Lidové noviny. Ce se intampla in aceste zile la Budapesta si Bratislava se poate termina prost: cu o secesiune a sudului Slovaciei (cu o mare proportie de populatie maghiara) sau o disparitie a minoritatii maghiare. Amendamentul la proiectul de lege privind cetatenia, pe care partidul Fidesz, al noului prim-ministru ungar Viktor Orban, s-a grabit sa-l prezinte in prima sesiune a noului parlament, nu este in sine un motiv de ingrijorare. Integral in Romania Libera.
Marea Neagra, rezervorul de petrol „ascuns” al Romaniei. Suprafata castigata la Haga ne poate aduce beneficii consistente daca estimarile de atunci se vor adeveri. Cu o productie de hidrocarburi pe uscat in declin de la an la an, Romania scoate ultimul as din maneca pentru descoperirea unor cantitati importante de gaze si petrol: Marea Neagra. Putin explorata in zona de mare adancime si in cea care a revenit Romaniei dupa procesul de la Haga. In 2009, atunci cand am castigat la Haga impotriva Ucrainei dreptul de jurisdictie asupra unei suprafete de platou de 9.700 kilometri patrati, am capatat de fapt dreptul de exploatare a unor resurse estimate atunci de unele voci la 12 milioane tone de titei si 70 miliarde metri cubi de gaze naturale. Suficiente pentru a ne asigura independenta de gazul rusesc cativa ani buni. Integral pe EvZ.ro.
Marul discordiei in alimentatia sanatoasa din scoli. Meniul obligatoriu al elevilor romani din clasele I-VIII va cuprinde, incepand din anul scolar viitor, pe langa deja consacratele cornuri si lapte, si cate un mar. Elevii romani, de la clasa I pana la clasa a VIII-a, vor primi zilnic de la stat, pe langa traditionalele cornuri si lapte, si cate un mar. Asta, prin programul de incurajare a consumului de fructe in scoli, ce ar urma sa fie demarat din anul scolar 2010-2011. Proiectul – ce starneste nemultumirea profesorilor, dar si a specialistilor in alimentatie, care contesta, la unison, asocierea nedorita a laptelui cu marul – ar fi trebuit sa fie aplicat din acest an scolar, dar a primit „unda verde” abia acum, la doar un pas de vacanta de vara. Integral pe EvZ.ro.
Cum castiga un profesor universitar la stat peste 36.000 de lei lunar. Nu mai putin de 100 de profesori de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (ULBS) au salarii lunare care depasesc 100 de milioane de lei vechi, la care se adauga inca 258 cu salarii intre 50 si 100 de milioane. De pilda, rectorul Constantin Oprean castiga lunar 33.353 de lei, in timp ce consilierul sau, profesorul Emanoil Muscalu, castiga chiar mai mult – peste 36.000 de lei pe luna, scrie Monitorul de Sibiu, preluat de Romania Libera.
Greva profesorilor pune in pericol viitorul elevilor valorosi. Elevii de clasa a XII-a care s-au inscris la universitati din strainatate ar putea rata admiterea la facultate din cauza grevei generale din Educatie. Parintii inteleg nemultumirile profesorilor, dar reprezentantii elevilor se opun protestelor si ameninta ca, maine, vor organiza si ei o greva japoneza. Diana Maria Popa este eleva in clasa a XII-a la Colegiul National „Vasile Alecsandri” din Galati. A muncit toti anii de scoala ca sa ajunga sa fie admisa la o universitate de prestigiu din Marea Britanie. In ianuarie 2010, visul fetei s-a implinit. Doua mari universitati din Marea Britanie – una din Birmingham si alta din Glasgow – i-au acceptat dosarul. Integral in Adevarul.
Videanu crede ca o treime dintre profesori nu sunt calificati pentru a preda si lasa de inteles ca ar trebui concediati. Prim-vicepresedintele PD-L, Adriean Videanu, spune ca o treime dintre profesori nu au calificarea necesara pentru a preda. Ministerul Educatiei il corecteaza: doar 2% dintre dascali sunt necalificati. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, lasa de inteles ca o treime dintre profesorii din Romania trebuie concediati, astfel incat cei care raman in sistem sa fie platiti mai bine. „Sectorul public trebuie restructurat puternic, inclusiv in domeniul invatamantului. Inteleg ca, dintre profesori, 30% sunt suplinitori care nu au nici calificarea necesara si nici nu ajuta la evolutia copilului. De ce nu marim norma profesorului de la 16 la 22 de ore cum este norma europeana? Asa il platim si mai bine pe profesor si am garantia ca pe copil il invata cineva calificat”, a declarat prim-vicepresedintele PD-L. Integral in Gandul.