Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Cum a laudat Barack Obama „talentul si creativitatea” unei romance de 35 de ani; Ciocan, politist substantiv; Andrei Marga: „Universitatile din tara, cele mai corupte din UE“; O afacere pe tiparul Bechtel, de peste 4 miliarde de euro, iar Maturat de lux la directiile regionale ale Postei

HotNews.ro

Ciocan, politist substantiv. Cel mai mediatizat politist al tarii nu crede in criza, in vaccinul impotriva A/H1N1 sau in horoscop. Romanii se trezesc cu Christian Ciocan, se intalnesc cu el peste zi pe panourile publicitare si inchid televizoarele pe ultima sa declaratie. Un hibrid intre politist si vedeta TV, Ciocan e indragostit lulea de o cantareata din Serbia, dar se va casatori cu o romanca. Cand l-am cunoscut pe comisarul Christian Ciocan, nu stia inca toata Romania ca are sa se insoare. Numele si declaratia viitoarei sotii fusesera insa publicate de „Libertatea”, peste noapte, vestea era „pe teava”, noteaza EvZ.

Cum a laudat Barack Obama „talentul si creativitatea” unei romance de 35 de ani. Joi seara, la Casa Alba, presedintele Barack Obama primea in salonul de ceremonii 100 de tineri cercetatori „americani” de top, considerati cei de care depinde pe viitor suprematia tehnologica si economica a Americii. Intre ei si romanca de 35 de ani Rada Mihalcea, automatista clujeanca, coautor al „textrank”, brevet ale carui rezultate au fost incluse in algoritmul de cautare „Google Book Search”. Cercetatoarea a absolvit in 1997 Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, iar un an mai tarziu a plecat la doctorat in SUA. Dupa ce a obtinut titlul stiintific de doctor in automatizari si calculatoare, a devenit profesor asociat si cercetator la University of North Texas. Barack Obama declara despre cei 100 de cercetatori de elita, intre care se regaseste si Rada Mihalcea, care nu a obtinut inca cetatenia americana: „Acesti extraordinar de dotati tineri oameni de stiinta si ingineri reprezinta ceea ce e mai bun in tara noastra. Cu talentul, creativitatea si dedicarea lor, sunt convins ca vor conduce domeniile lor spre noi descoperiri si ca ne vor ajuta sa utilizam stiinta si tehnologia pentru ridicarea natiunii si a lumii noastre”, noteaza Gandul.

Impozitele imping firmele spre evaziune. Noul regim de taxare a companiilor mici creeaza confuzie in mediul de afaceri. Aplicarea impozitului de 16% pe profit, in locul celui de 3% pe venit, va pune intreprinzatorii in situatia de a-si inchide afacerea sau de a trece in zona gri a economiei. De la 1 ianuarie, patronii care detin intreprinderi mici si mijlocii (IMM) nu mai au optiunea de a plati impozit de 3% pe venit, ci trebuie sa plateasca 16% impozit pe profit, ca oricare alta firma dinafara categoriei IMM. Aceasta schimbare a dat peste cap atat planurile de afaceri pe perioada imediat urmatoare, cat si socotelile privind rentabilitatea firmelor afectate, scrie Adevarul.

Romanul cu cea mai importanta functie internationala. Dacian Ciolos si-a asigurat puternica functie de comisar UE pentru agricultura, dupa prestatia foarte buna avuta ieri in timpul audierii din comisia de profil a Parlamentului European (PE). Examenul – trei ore de intrebari complicate privind mandatul – a luat sfarsit in aplauzele eurodeputatilor si i-a adus lui Ciolos un aviz unanim favorabil din partea grupurilor politice din PE. „Nu stiu cati dintre comisari au primit la sfarsitul audierilor aplauze atat de calduroase”, a concluzionat presedintele Comisiei pentru agricultura, Paolo de Castro, noteaza EvZ.

Buget negociat. Parlamentarii PSD si PNL au primit fonduri grase de la Guvernul lui Boc. Intr-un final partidele parlamentare au cazut la un acord asupra bugetului pe 2010. PSD a renuntat joi seara sa mai boicoteze dezbaterile asupra bugetului de stat. Parlamentarii social-democrati au renuntat sa-si mai sustina amendamentele, dupa ce PD-L a promis ca acorda 65.000 euro pentru fiecare parlamentar PSD. Conform unor surse parlamentare, Viorel Hrebenciuc a negociat cu Emil Boc si a obtinut promisiunea premierului ca va acorda, prin hotarari de guvern, catre 65.000 de euro fiecarui parlamentar, pentru circumscriptia din care face parte, noteaza Gardianul.

Andrei Marga: „Universitatile din tara, cele mai corupte din UE“. Fostul ministru al Educatiei vorbeste de vanzarea examenelor si de politicienii-profesori. Hibele invatamantului superior din Romania, aratate de Andrei Marga, completeaza concluziile Barometrului Calitatii 2009, potrivit caruia facultatile romanesti sunt corijente in Europa. „Adevarul”: In ce stadiu suntem cu reforma invatamantului superior? Andrei Marga: Se poate spune ca astazi, in educatie, Romania este in urma tarilor Uniunii Europene, in urma Serbiei, tara care a trecut printr-un razboi. Intre anii 1998-2000, Romania era socotita printre tarile care faceau reforme serioase, in avangarda acelor tari. Atunci Romania era la nivelul Cehiei, intr-o pozitie deosebit de buna si conta in miscarile si dezbaterile internationale. Integral in Adevarul.

Detectoarele radar si GPS-urile – in topul celor mai furate bunuri in 2009. Detectoarele radar si GPS-urile de pe masini au fost tinta preferata a hotilor din Capitala, in 2009, cand pentru prima oara a scazut numarul furturilor din buzunare. Infractiunile comise in plina strada si scandalurile s-au tinut lant anul trecut, insa, intr-un an al exploziei jafurilor armate, Bucurestiul a fost ferit de atacurile bandelor inarmate. Criminalitatea stradala si scandalurile marcheaza cresteri ingrijoratoare in capitala europeana Bucuresti. Bilantul Politiei Capitalei arata ca in 2009 a crescut cu 11 la suta numarul infractiunilor stradale, fata de 2008, noteaza Gandul.

Legea pensiilor va reduce cu 253.000 numarul de pensii platite de stat in 2010, prevede guvernul. Numarul persoanelor care vor primi pensie se va reduce in acest an cu 253.000, ca urmare a masurilor de modificare a varstelor de pensionare, precum si de descurajare a accesului la pensionarea anticipata si de invaliditate, se arata in proiectul legii unitare a pensiilor, noteaza Cotidianul.

Maturat de lux la directiile regionale ale Postei. Compania Nationala „Posta Romana” (CNPR) a lansat, la sfarsitul anului trecut, o afacere grasa cu bani publici. Astfel, pentru maturatul oficiilor postale din toata tara, Posta ofera doritorilor, la licitatie, un contract in valoare de 43.973.027 lei (echivalentul a 430 miliarde lei vechi), fara TVA. Anuntul de participare nr. 92.752 a fost postat pe site-ul Sistemului Electronic de Achizitii Publice pe 31.12.2009, cand nimeni nu se mai gandea la oferte de afaceri si contracte, noteaza Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro