Subiectele zilei: Cum a sarit de pe sine patrimoniul CFR; Bugetul de salubrizare si de reabilitare a straziilor din Sectorul 5 a disparut de trei ani. Vanghelie da vina, in actele oficiale, pe criza; Cine sunt marii castigatori ai miliardului de euro din afacerea retrocedarilor
Cine sunt liberalii care pun pe hartie proiectul de guvernare al marelui PNL. Liberalii s-au impartit pe domenii si, coordonati de Catalin Predoiu, premierul din umbra al defunctului PDL, lucreaza la un proiect politic pentru intrarea la guvernare. Multi dintre cei care gandesc noua strategia politica a PNL sunt oameni care tot s-au perindat prin guverne in ultimii 10 ani. PNL a castigat Presedintia, iar urmatorul pas este intrarea la guvernare. Fiind departe insa de a forma o noua majoritate in Parlament, liderii PNL s-au strans in echipe si au inceput sa lucreze, in avans, la un program de guvernare concret. Sa ne arate ce vor face atunci cand vor prelua fraiele Guvernului. PDL are un Guvern din umbra, condus de Catalin Predoiu, pe care, conform intelegerii, Klaus Iohannis ar trebui sa-l numeasca premier atunci cand Guvernul Ponta va pica, informeaza Adevarul.
Bugetul de salubrizare si de reabilitare a straziilor din Sectorul 5 a disparut de trei ani. Vanghelie da vina, in actele oficiale, pe criza. Zeci de strazi au fost contractate de edilul Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, in perioada 2006-2010, si nu au mai fost achitate, pe motiv ca s-au terminat banii din vistieria sectorului. In tot acest timp, zeci de milioane de euro, bani publici, ar fi fost spalati de primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, potrivit postului B1 TV, care citeaza site-ul marinbadea.com.Edilul Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, nu mai matura, nu mai spala straziile, nu mai repara scoliile si nu mai asfalteaza de ani buni, pe motiv ca este criza si ca sectorul pe care in conduce ar fi sarac, potrivit memoriilor trimise in ultimii patru ani de edilul PSD catre Consiliul General al Capitalei. Marian Vanghelie a trimis, in 2011, catre Consiliul General al Capitalei de la acea vreme mai multe memorii in care explica ca nu mai poate achita lucrarile efectuate pe zeci de strazi, in baza a 10 contracte incheiate de Primaria Sectorului 5 in perioada 2006-2010, potrivit datelor obtinute de EVZ.
Cine sunt marii castigatori ai miliardului de euro din afacerea retrocedarilor. Patru miliarde de lei, echivalentul unui miliard de euro, au insumat, din 2007 in 2011, titlurile de despagubire acordate unor oameni de afaceri care, fara a fi mostenitori ai unor proprietati revendicate, au primit drepturile litigioase asupra acestora, multiplicandu-si astfel alte business-uri, in general prea putin vizibile pana atunci. Schema exploatata intens pana in 2013, cand statul ii despagubea cu 100% pe „samsarii imobiliari”, cum i-a numit Victor Ponta, a functionat, arata dosarul „Bica – Dumitrean”, ca o reteta de imbogatire rapida bazata de o bresa din legea retrocedarii proprietatilor, dar, mai ales pe conexiunile politice ale catorva „baieti destepti” din imobiliare. Intre acestia, numele lui Dorin Cocos, la acea vreme sotul Elenei Udrea, era printre primele din lista. Castigatori directi ai unor sume de bani in numerar sau ai unor pachete importante de actiuni la Fondul Proprietatea, in urma acestor titluri de despagubire, sunt insa oameni de afaceri in general discreti, care fac astazi profit din imobiliare, din agricultura sau din energie, noteaza Gandul.
Ioan Talpes despre planurile secrete de divizare teritoriala a Romaniei. Generalul Ioan Talpes, fost director al Serviciului de Informatii Externe si fost consilier prezidential, a fost prezent, vineri, la Adevarul Live, unde a vorbit despre incercarile de divizare teritoriala a Romaniei in perioada 1986-1989, in urma unor planuri sustinute de mai multe puteri occidentale. „In timpul vizitei pe care a facut-o in 1979, in Statele Unite, lui Ceausescu i s-a propus o colaborare intre America si Romania. Americanii gandeau ca-l vor transforma pe Ceausescu intr-un fel de cal troian in interiorul blocului sovietic. Ceausescu n-a inteles nimic. Tovarasa (n.r. – Elena Ceausescu) nici n-a vrut sa auda. In 1979 s-a dus si Kadar (n.r. – Janos Kadar, conducatorul comunist al Ungariei intre 1956 si 1988) la Washington si s-a bucurat acolo de o simpatie extraordinara. Kadar, un baiat fin, un baiat cu deschidere, abia astepta. A inteles ca e pe cai mari din cauza refuzului lui Ceausescu”, a explicat Ioan Talpes.
DW: Scurta istorie sumbra a PSD. Cel mai mare dusman al PSD este el insusi, prin tendinta sa totalitara care l-a conservat de-a lungul timpului ca un partid latifundiar, cu un electorat captiv manipulat si controlat in buna parte de baronii locali din administratie. Multi dintre votantii PSD nu mai cred de fapt in partid si in liderii acestuia, dar se aliniaza disciplinati indicatiilor imperative ale primarilor, fiind dependenti de ajutoare sociale, temindu-se ca nu vor primi te miri ce aprobari care li se cuvin legal sau, unii, avind mici afaceri ilegale atent monitorizate de primar. Sigur ca astfel de complicitati se intimpla la toate partidele, insa in cazul PSD acesta este fundamentul, baza piramidei. In prima parte a anilor ’90 Ion Iliescu si FSN au facut cel mai mare rau Romaniei si romanilor. Au izolat tara de Vest si au decretat „democratia originala” care valida si incuraja toate bolile comunismului, scrie Deutsche Welle.
Lavrov: Transnistria are dreptul la activitati economice externe. Rusia vrea solutionarea crizei. Acordurile privind solutionarea crizei transnistrene trebuie implementate, afirma ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pledand pentru evitarea ingerintelor si pentru aplicarea unui memorandum privind dreptul Transnistriei la activitati economice externe. Referindu-se la pozitia Rusiei privind perspectivele de solutionare a asa-numitelor „conflicte inghetate” din spatiul postsovietic, Lavrov a dat asigurari ca Moscova are un singur plan – stimularea partilor sa gaseasca solutii, conform Mediafax.
Cum a sarit de pe sine patrimoniul CFR. Caile Ferate Romane nu au insemnat doar sine, locomotive, vagoane si angajati numerosi, considerati a doua armata a tarii. Compania-mamut a avut in patrimoniu sere, pepiniere, ateliere textile si imprimerii. Pentru ceferisti au fost construite spitale, gradinite si hoteluri. O avere uriasa, cu care statul nu a stiut ce sa faca. Asa ca a lasat-o sa se naruie sau a vandut-o pe nimic. In 1989, angajatii CFR si familiile lor erau tratati in 15 spitale arondate fiecarei regionale. Fiecare avea farmacie, policlinica si sali de operatie. Regula, valabila pana in 2006, spunea ca ceferistii nu se puteau duce la alt spital. 2006 a fost ultimul an in care Ministerul Transporturilor a facut investitii majore in spitalele CFR. Apoi, spitalele au primit bani doar pentru salarii. Fara fonduri, multe sunt in moarte clinica. Integral in digi24.ro.