Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Cum s-a ajuns la suspendare si ce a inteles un indian din toata treaba asta; Pentru trei saptamani: Un tulcean a ajuns presedintele Romaniei; Cristian Tantareanu: "N-am mai citit o carte de 30 de ani!"; Magistrala 5 de metrou, extinsa pana in Domnesti; Calaul de la Novi Sad s-a nascut in Simeria

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Cum s-a ajuns la suspendare si ce a inteles un indian din toata treaba asta. Sedinta de ieri din plenul Parlamentului a fost rezultatul unei zile lungi, caniculare, chiar si intre zidurile groase ale Casei Poporului. Cat s-a discutat suspendarea, dupa ora 17, parlamentarii, in special cei din partea USL, siguri pe ei de rezultat, s-au fatait, au aplaudat cand le-a convenit vreun discurs, ori, ceva mai absenti cu mintea de la cele petrecute, au jucat un sudoku scurt, poate un rebus sau au atipit, cum se pare ca a facut, pe alocuri, senatorul si regizorul octogenar Sergiu Nicolaescu. Unii au vociferat. Altii au stat pe Facebook. Presedintele Traian Basescu s-a tinut distant de discursurile care ori l-au sustinut, din partea PDL-istilor, ori l-au acuzat (USL). A ridicat capul de putine ori din foile pe care le-a avut pe un dosar intins in fata. Momentul in care n-a mai rezistat a fost cand Crin Antonescu s-a ridicat sa tina un discurs. A parasit atunci sala, sub aplauzele PDL. A mai iesit si cand Calin Popescu Tariceanu a inceput sa vorbeasca. Votul a fost insa doar punctul culminant al unei zile lungi la Parlament, presarata cu tensiune, dar si cu accente demne de o comedie, scrie EVZ.

Pentru trei saptamani: Un tulcean a ajuns presedintele Romaniei. Fostul profesor de istorie de la „Spiru Haret” este de azi presedinte interimar. Vineri seara 256 de parlamentari (din cei 370 care au exprimat voturi valide) au decis suspendarea lui Traian Basescu din functia de presedinte al Romaniei. Tot astazi s-a decis ca referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu sa aiba loc pe data de 29 iulie. Astfel, in urma votului din Parlament, noul presedinte interimar al Romaniei este Crin Antonescu (a preluat atributiile din calitatea sa de presedinte al Senatului, al doilea om in stat). „Presedintele Senatului indeplineste atributiile presedintelui Romaniei, iar din punctul meu de vedere pana pe data de 29 iulie nu avem o situatie definitiva. Voi face exact ceea ce scrie in Constitutie. (…) Voi face cu responsabilitate si discretie ceea ce am de facut pana pe 29 iulie”, a precizat astazi, intr-o conferinta de presa Crin Antonescu. Acesta a confirmat faptul ca se va muta, cel mai probabil, la Cotroceni, anunta Adevarul.

Calaul de la Novi Sad s-a nascut in Simeria. Generalul maghiar este de vina pentru executarea tuturor locuitorilor satului Zabalj si pentru pogromul de la Novi Sad. Unul dintre cei mai odiosi criminali din timpul celui de-al doilea razboi mondial s-a nascut in Simeria si a servit ca ofiter in garnizoanele din Sibiu si din Lugoj, in timpul indelungatei sale cariere militare. Este vorba de ministrul-adjunct de razboi din guvernul nazist al contelui Ferenc Szallasy, instalat de Adolf Hitler la carma Ungariei, dupa indepartarea de la Putere a amiralului Miklos Horthy. Ferenc vitez Feketehalmy-Czeydner a fost condamnat de doua ori la moarte, de catre instante din Ungaria si din Iugoslavia. El este cunoscut in istoriografia occidentala sub numele de „Calaul de la Novi Sad”. Ofiter „chezaro-craiesc” Calaul s-a nascut in anul 1890, in Simeria, judetul Hunedoara, intr-o familie de germani. Certificatul sau de nastere a fost eliberat pe numele Ferenc Zeidner, insa, in perioada interbelica, el si-a schimbat numele in Ferenc vitez Feketehalmy-Czeydner. El a urmat, inca din adolescenta, cariera militara si a absolvit Academia Militara Tereziana de langa Viena, informeaza Romania Libera.

Ultima noapte de acuzatii politice, intaia noapte de acuzatii oficiale. Curtea Constitutionala de la Bucuresti a publicat un comunicat de presa in care acuza intimidari la adresa judecatorilor sai. Chiar daca nu exprima, cu subiect si predicat, forma sub care unul dintre membrii Curtii Constitutionale ar fi fost amenintat, inainte de inceperea sedintei dedicate suspendarii presedintelui Romaniei, faptul ca instanta menita sa vegheze la respectarea legii fundamentale a ales sa faca public incidentul printr-un comunicat de presa denota cel putin miza enorma a jocului politic aflat in plina derulare la Bucuresti – si, deopotriva, gravitatea situatiei. „Curtea Constitutionala isi exprima grava ingrijorare in legatura cu faptul ca doamna judecator Aspazia Cojocaru a fost amenintata inainte de inceperea dezbaterilor asupra avizului de suspendare din functie a Presedintelui Romaniei, cu privire la votul pe care urmeaza sa-l dea”. Un comunicat de presa, semnat de Compartimentul relatii externe, relatii cu presa si protocol al Curtii Constitutionale a generat viata intr-o dimineata sortita sa se transforme intr-o lunga asteptare, scrie Deutsche Welle.

Cristian Tantareanu: „N-am mai citit o carte de 30 de ani!” A ramas doi ani repetent in facultate, dar a iesit inginer. Ajuns milionar recunoaste ca ultima carte citita a fost pe timpul lui Ceausescu. A fost mai bogat, insa criza i-a cam golit conturile. Are un lexic de santierist combinat cu cel specific bodegilor de cartier. La 68 de ani, Tantareanu inca se da fante prin tabloide si emisiuni de cancan. A ramas doi ani repetent in facultate, dar a iesit inginer. Ajuns milionar recunoaste ca ultima carte citita a fost pe timpul lui Ceausescu. A fost mult mai bogat, insa criza i-a golit conturile. A trait toata viata la intensitate maxima cu bautura, chiolhane si femei. Acum nici trei ani s-a operat de cancer la colon. Si-a revenit miraculos. Are boala pe popi si pe politicieni! Petrecerile sale sunt celebre, cu berbeci la protap, sute de mititei pe gratar… Tabloidele l-au fotografiat cu diverse pitipoance dezbracate. La 60 de ani s-a tras in poza cu patru femei goale, intr-un jacuzzi. Si el era in pielea goala! Spune ca i le facuse cadou nevasta-sa! Acum are 68 si, in fiecare an, pleaca in Thailanda unde, cu voie de la consoarta, se duce la curve. Toarna sprit in el cat bea boul apa si are un lexic colorat, de cartier. Cand injura parca i se umple gura. Spune ca a scapatat, dar cand vezi pe ce picior traieste nu-ti prea vine sa-l crezi pe Cristian Tantareanu, anunta EVZ.

Magistrala 5 de metrou, extinsa pana in Domnesti. Metrorex intentioneaza sa extinda magistrala 5 de metrou Drumul Taberei – Pantelimon spre Domnesti, a anuntat astazi Gheorghe Udriste, directorul general al companiei. „Avem in vedere inca o etapa de extindere a acestei linii de la statia Valea Ialomitei catre cartierul ANL Brancusi si mai departe catre Domnesti, probabil ca in aceasta toamna vom avea studiul de fezabilitate gata si sa facem o extensie la contractul pe care il avem”, a spus Udriste. „Prima statie va fi statia Brancusi, care va fi chiar in centrul cartierului ANL Brancusi, dupa aceea o statie catre Prelungirea Ghencea si mai departe catre Cartierul Latin si Domnesti”, a mai spus directorul general. In ceea ce priveste lucrarile la primul tronson al Magistralei 5, cel dintre Eroilor si Raul Doamnei, Udriste a apreciat ca santierul este aproximativ la jumatate. „Santierul este cam la jumatate din cat este prognozat sa se realizeze, incintele statiilor sunt aproape gata, mai putin la Eroilor, unde proiectul comporta o atentie speciala, pentru ca acolo subtraversam linia veche, liniile 1 si 3, e un complex de linii special acolo, si raul Dambovita”; a spus directorul Metrorex, informeaza Adevarul.

Cum a devenit Transilvania „paradis” pentru britanici. Interesul presei occidentale pentru turismul din Transilvania a crescut enorm, dupa ce Printul Charles a inceput sa vorbeasca despre frumusetea Ardealului. In secolul al XIII-lea, in grupuri tot mai mari, sasii, o populatie de origine germanica, se indreptau, in lungi siruri de care cu coviltir, spre sudul Transilvaniei. Ei erau chemati de regii Ungariei pentru a pune in valoare oportunitatile oferite de regiune. Secole la rand, sasii, alaturi de romani, maghiari ori tigani au trait in aceasta zona si au creat orase, biserici fortificate, castele si si-au pus amprenta de civilizatie asupra mentalitatii locuitorilor fostului principat medieval. Instaurarea comunismului a afectat populatia saseasca a Transilvaniei mai rau ca valurile de ciuma neagra din Evul Mediu. Multi dintre tinerii sasi au murit in cel de-al doilea razboi mondial. Iar apoi, multi dintre supravietuitori au fost deportati in Uniunea Sovietica. Multi au fost secerati acolo, in lagarele de exterminare create de sovietici. Dintre sasii care au mai ramas in Transilvania, zeci de mii au fost vanduti de autoritatile comuniste. In epoca, functiona un veritabil targ de sclavi. Autoritatile din Germania federala achitau sume importante de bani pentru fiecare sas care primea permisiunea de a emigra in Occident. Un ultim val de plecari a avut loc in anii care au urmat caderii comunismului, cand sasii au emigrat in cautarea unor slujbe mai bune si a unei vieti mai linistite, scrie Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro