Subiectele Zilei: Dascal cu 10 la titularizare: "Imi permit luxul de a fi profesor"; Ce s-a vazut din masina lui Beny Tantas, smecherul care a bagat un politist in spital; Prima arestare a lui Ceausescu – patru zile; Cand vom da detergentii pe laser; Regizorul Cornel Todea, turnator la 15 ani
Dascal cu 10 la titularizare: „Imi permit luxul de a fi profesor”. Ionela Panainte, din Iasi, este un profesor eminent: a luat nota maxima la licenta, la dizertatie si la titularizare. Va preda biologia, intr-o comuna, unor copii pe care ii considera fantastici. Din cei 26 de candidati notati cu zece la examenul de titularizare, patru sunt din Iasi, iar Ionela Panainte este unul dintre ei. In ciuda tuturor problemelor ce marcheaza invatamantul, Ionela Panainte nu se gandeste sa paraseasca sistemul, pentru simplul motiv ca ii place mult sa lucreze cu cei mici. Nota maxima obtinuta la examenul de titularizare nu i-a adus un post de profesor de biologie la cea mai buna scoala din oras, ci unul la tara. Profesoara a avut de ales intre comunele Tibana si Andrieseni, scrie EVZ.
Ce s-a vazut din masina lui Beny Tantas, smecherul care a bagat un politist in spital. Natalia Mateut, in rol de copilot: „Daca eu comand o pizza si baiatul face accident, e vina mea?”. Un politist pe motocicleta al Serviciului de Politie Rutiera Constanta a ajuns in spital, cu fractura de coloana vertebrala, dupa ce a incercat sa opreasca luxosul Mercedes S Klasse, condus „impulsiv”, duminica dupa-amiaza, pe drumul dinspre mare spre Bucuresti, de catre Beniamin „Beny” Tantas. El era insotit de prietena sa, fotomodelul Natalia Mateut. Beny, 34 de ani, este fiul unui cunoscut om de afaceri din Satu Mare, Vasile Tantas, care s-a facut remarcat la congresul PDL din primavara prin etalarea unei limuzine Bentley alba. Mai multi fii ai lui Tantas au ajuns cunoscuti prin aventurile lor de mare viteza de pe sosele, unul dintre ei provocand un accident in urma caruia un om a murit, anunta Gandul.
Prima arestare a lui Ceausescu – patru zile. Frecventarea Sindicatului Ciocanul avea sa-i aduca necazuri lui Nicolae Ceausescu. Un an si jumatate tanarul cizmar a reusit sa scape de vigilenta politiei. Intrat in miscare in 1932, a fost observat abia in noiembrie 1933. Atunci a fost arestat pentru prima data. Iar Siguranta i-a deschis dosar de „comunist”. Actele intocmite cu acel prilej se regasesc in „dosarul personal al luptatorului antifascist” Nicolae Ceausescu, aflat in Arhivele Nationale. Din insemnarile politiei se pot reconstitui imprejurarile primei arestari. La 23 noiembrie 1933, in breasla cizmarilor s-a auzit ca lucratorii patronului D. Mihailescu sunt in greva. Si ca o parte din protestatari fusesera arestati. Mihailescu avea un magazin pe Calea Victoriei la numarul 28. Lucratorii lui Mihailescu nu erau la primul protest. Intre patron si angajati dainuia de mai multa vreme o stare conflictuala, informeaza Adevarul.
Cand vom da detergentii pe laser? Cu totii am auzit de termenul laser, insa stim cu adevarat ce inseamna si ce functii are? Am fost uimiti sa descoperim cat de complex este, de fapt, laserul si ce rol joaca el astazi. Compania Cleanlaser din Germania este un institut parca desprins dintr-un film al viitorului, cu 35 de angajati, dintre care 40% ingineri, iar restul tehnicieni si lucratori. Cu totii am pasit pentru prima oara intr-o astfel de cladire, unde masinariile, robotii, dar mai ales laserul par sa domine intreaga lume. Dar cum functioneaza toate acestea? Compania Cleanlaser a fost fondata in anul 1997, avand sediul la Herzogenrath (in apropiere de orasul Aachen) si dispune de un laborator performant in care se fac teste cu lasere folosite pentru curatarea suprafetelor invechite, scrie Romania Libera.
Revolutionarul Bebe Ivanovici – modelul parvenitului perfect. La Revolutie si-ar fi rupt un deget. Dupa Revolutie s-a invartit si, cum altfel, a intrat in politica. A fabricat mii de certificate de revolutionar si a impartit pamant in stanga si in dreapta. Acuzat de escrocherii, n-a facut nicio zi de inchisoare. Premierul Emil Boc intentioneaza sa faca o epurare printre falsii revolutionari, care au profitat mai bine de 20 de ani de privilegiile oferite de stat. Astazi va prezentam modelul perfect de parvenit: Constantin Bebe Ivanovici. A facut legea in Ilfov in perioada 1990 – 2004. In doua legislaturi a fost ales deputat pe listele PSD, iar cand a fost „lasat din brate” de partid, Ivanovici si-a gasit loc, pentru scurt timp, la PRM. La ultimele alegeri a candidat, fara succes, pentru Partidul Pensionarilor, intr-un colegiu din Dambovita, anunta EVZ.
Asigurarea obligatorie a locuintelor: de la ce data iei amenda daca n-ai polita de asigurare. Reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) se contrazic cand vine vorba despre data-limita de la care primarii pot aplica amenzi celor care nu au o asigurare obligatorie de locuinta care acopera riscurile de cutremur, inundatii din cauze naturale sau alunecari de teren. Oficialii MAI au declarat luni pentru gandul ca noul termen este 5 august 2011, dupa ce pe 29 decembrie anul trecut, intr-o precizare postata pe site-ul sau, MAI arata ca data dupa care autoritatile locale pot aplica amenzi celor fara asigurare de locuinta este de 15 iulie 2011. „Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) sustine punctul de vedere al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) in ce priveste data de 5 august ca data limita de la care primarii pot aplica amenzi celor care nu au o asigurare obligatorie a locuintelor”, a declarat pentru Gandul Marius Militaru, purtatorul de cuvant al MAI.
Regizorul Cornel Todea, turnator la 15 ani. Relatia ciudata a elevului Cornel Todea cu Securitatea Poporului ar fi inceput in 1950, pe cand era la Liceu „IL Caragiale” din Bucuresti. Todea era anchetat pentru redactarea unui manifest impotriva statului comunist. Adolescentul a cedat si a semnat un angajament „pentru acoperirea informativa a colegilor de clasa”, iar Securitatea i-a dat numele conspirativ „Cucu”. Potrivit rapoartelor realizate de securisti, „Cucu” a fost un pion-cheie in descoperirea organizatiei „Patratul Rosu”- formata din elevi si eleve in frunte cu Maria Catacuzino, din care faceau parte mai multi fii de fosti ministri si urmasi ai fostei aristocratii romanesti -Ghica si Sturdza. Trei liceeni, Maria Catacuzino (17 ani), Radu Miclescu (17 ani) si Mihai Sturdza, au fost internati in colonii de munca, fiind acuzati ca ajutau cu pachete fugarii din munti si ca difuzau manifeste cu caracter dusmanos. Cornel Todea ar fi fost arestat, cateva luni, in acest dosar, scrie Adevarul.
Cum vand marfa fara acte „investitorii model” ai lui Boc din China Town. In timp ce premierul taia panglica celui mare complex chinezesc din Europa, deschis langa Bucuresti, comerciantii vindeau marfa fara bon fiscal. Chinezii nu aveau case de marcat si nu afisasera preturile la produsele expuse la vanzare. Cu mare fast si in prezenta premierului Emil Boc si a ambasadorului Chinei la Bucuresti, Liu Zengwen, astazi, s-a deschis primul complex comercial „Chinatown”. Acesta face parte dintr-un proiect mai amplu care se intinde pe 40 de hectare in estul Capitalei si care va costa peste 100 de milioane de euro. „Chinatown din Afumati este un model pentru alte investitii chineze in Romania”, a declarat astazi Emil Boc de la tribuna. In timp ce premierul isi sustinea discursul, comerciatii chinezi din complex isi vedeau de treaba. Mai exact, faceau evaziune fiscala la vedere. La vederea premierului care, la final, a trecut printre ei felicitandu-i, anunta Romania Libera.