Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Doctorate cu epoleti, lista completa; Interesele rusesti ale patriotului sebastian Ghita. Cum a ajuns mogulul crescut de SRI sa faca jocul Moscovei; Teodor Stanca, comisar-sef al Serviciului pentru Interventii si Actiuni Speciale (SIAS): "Multi zic: << Vin mascatii si ne iau la bataie! >> Nu, noi nu actionam cu ura".

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Doctorate cu epoleti, lista completa. Academia de Politie „Al. I. Cuza” a produs doctorate pe banda rulanta in perioada 1995-2016. In total, peste 600 de doctori au iesit pe portile Academiei, in domeniile Drept, Ordine Publica si Siguranta Nationala. Printre ei, oameni politici, de afaceri, dar si nume sonore din Justitie si Politie. In total, in perioada 1995-2016, la Academia de Politia si-au obtinut titlurile academice 623 de persoane, in domeniile Drept, Ordine Publica si Siguranta Nationala. Printre doctori se regasesc nume grele, precum Costica Voicu, Ion Pitulescu, Florin Sandu, Bujor Florescu, Lazar Cirjan, Niculae Nitu (Tata Nitu), dar si afaceristii Costel Casuneanu sau Bogdan Buzaianu. Febra titlurilor academice i-a cuprins pe mai-marii zilei in ultimii ani. Astfel, daca in 2004, in domeniul Ordine Publica si Siguranta Nationala, au fost luate doar patru titluri de doctor, iar in 2005, numai doua, incepand cu anul 2010 numarul lor a crescut constant, potrivitAdevarul.

Interesele rusesti ale patriotului sebastian Ghita. Cum a ajuns mogulul crescut de SRI sa faca jocul Moscovei. Deputatul este conectat prin fire discrete, dar solide la sfera de influenta a Kremlinului. Dupa intrarea in Partidul Romania Unita (PRU), infiintat de Bogdan Diaconu, Ghita s-a lipit si de extremistii controlati de regimul lui Putin. Nu pe gratis insa. In 2013, cand Sebastian Ghita era cel mai influent om din Romania ca reprezentant direct al premierului Victor Ponta, declaratiile publice ale politicia-nului erau explicit anti-rusesti. „Sunt exemple clare de actiuni destabilizatoare rusesti in Bulgaria. Credeti ca le e jena sa ocoleasca Romania?Bulgaria, Ucraina, Moldova, Serbia, Ungaria au avut in ultimii 10 ani relatii mult mai ample cu Rusia. Romania s-a angajat ferm pe drumul parteneriatului strategic cu SUA, de aici si zecile de investitii americane in fabrici noi, tehnologii ultramoderne in domeniul explorarii si extractiei de gaze, noteazaRomania Libera.

Teodor Stanca, comisar-sef al Serviciului pentru Interventii si Actiuni Speciale (SIAS): „Multi zic: << Vin mascatii si ne iau la bataie! >> Nu, noi nu actionam cu ura”. vedem foarte rar la fata, pentru ca apar mascati la toate interventiile in forta, iar fara ei nu se poate face aproape nicio perchezitie de amploare sau misiune de extradare. Intr-un interviu acordat EVZ, Teodor Stanca, seful Serviciului pentru Interventii si Actiuni Speciale, vorbeste despre cum se face selectia „mascatilor” si de ce chiar si infractorii foarte periculosi se tem atat de tare de ei. Munca in echipa este foarte importanta pentru o astfel de structura, subliniaza seful luptatorilor SIAS. De ea depinde reusita unei misiuni, dar si ca la finalul acesteia toti membrii echipei sa se intoarca teferi acasa. Teodor Stanca: Ca Politia Romana are o structura special pregatita sa rezolve cele mai dificile situatii care ar putea sa apara in domeniul ordinii si sigurantei publice, arataEVZ.

Scotia reintroduce in dezbatere chestiunea independentei. Dupa Brexit, Scotia vrea sa organizeze un nou referendum privind iesirea din Regatul Unit. Sansele unui astfel de demers sunt de 50 la suta. Pentru barmanul Stewart care traieste la Glasgow, lucrurile sunt cat se poate de clare: „In niciun caz. Am avut deja un referendum, nu ne mai trebuie inca unul!”. Cetatenii Scotiei au fost deja chemati la urne in 2014 pentru a decide daca vor sau nu neatarnarea. Iar 55 la suta dintre ei au votat pentru ramanerea in cadrul Regatului Unit. Dar, pe fundalul iesirii Regatului Unit din UE, cu tot cu Scotia, in formula actuala, planurile premierei de la Edinborough, Nicola Sturgeon, de a organiza un nou plebiscit consacrat independentei prind un contur tot mai clar. Un proiect de lege in acest sens a fost deja intocmit. „Suntem albi, britanici, si ramanem asa”, subliniaza barmanul Stewart, citat deDeutsche Welle.

Cine este tanara de 24 de ani care l-a scos pe Ialomitianu de pe listele cu candidati PNL.Sedinta Biroului Politic al PNL a fost marcata de tensiuni, in conditiile in care o parte din vechea garnitura a partidului nu s-a mai regasit pe listele pentru parlamentare, un exemplu fiind fostul ministru al Finantelor Gheorghe Ialomitianu, lasat la vatra pentru o tanara de 24 de ani. Tanara de 24 ani care va deschide lista Camerei Deputatilor la Brasov, Mara Mares, absolventa a Facultatii de Studii Europene si Internationale din cadrul King’s College, University of London, l-a ”scos din joc” pe fostul ministru al Finantelor Gheorghe Ialomitianu, care ”a ramas la vatra” pentru ca partidul sa se reinnoiasca, asa cum a declarat presedintele PNL Alina Gorghiu la finalul sedintei BPN, facand referire la fostii parlamentari care nu s-au mai regasit pe liste. Mara Mares s-a mandrit cu educatia primita si cu studiile absolvite, insa nu a putut spune care este diferenta intre legile organice si cele ordinare, relateazaGandul.

Legea pentru detinutii – „scriitori” a trecut tacit in Senat. Senatorii au vrut sa-i ajute pe detinutii care scriu carti, sa iasa mai repede din inchisoare, insa le-a iesit doar pe jumatate. N-au putut vota o lege in acest sens, pentru ca nu au venit suficient de multi la munca. Totusi, initiativa nu a fost respinsa, ci a trecut tacit, ea urmand sa primeasca votul final, in Camera Deputatilor. Proiectul prevede o reducere, cu 20 de zile, pentru fiecare lucrare scrisa in arest. Pana ce Parlamentul va lua o decizie ramane in vigoare ordonanta de urgenta a Guvernului, care prevede o reducere a pedepsei cu 20 de zile, indiferent de numarul de carti scrise, informeazaDigi 24.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro