Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Dosar nou la DNA pentru Radu Mazare. Primarul Constantei este cercetat pentru construirea cartierului Henri Coanda; Cum "prind" hingherii caini deja prinsi; Finalizarea Catedralei Mantuirii Neamului, amanata cu un an

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Dosar nou la DNA pentru Radu Mazare. Primarul Constantei este cercetat pentru construirea cartierului Henri Coanda. Radu Mazare are un nou dosar la DNA Bucuresti. Primarul Constantei a anuntat ca procurorii i-au cerut documentatia care a stat la baza construirii cartierului pentru nevoiasi Henri Coanda din nordul orasului. Imbracat in costumatia de lupta, cu haine kaki si bereta rosie, Primarul Constantei Radu Mazare a anuntat luni, 24 martie, ca este cercetat din nou de procurorii DNA Bucuresti, intr-un dosar privind construirea campusului social Henri Coanda. El a primit o adresa de la DNA Bucuresti in care i se cere ca pana pe data de 25 martie sa trimita toate documentele de achizitie, procedurile si contractele atribuite in vederea construirii cartierului Henri Coanda. „Sa va arat cum se face Justitie in republica Basescu”, si-a inceput el conferinta de presa din mijlocul celor care au primit adaposturi de la primarie, scrieAdevarul.

Cum „prind” hingherii caini deja prinsi. In timp ce zeci de mii de maidanezi se afla inca pe strazile Bucurestiului, hingherii primariei au gasit prioritara capturarea unor caini sterilizati, aflati sub tratament, care erau inchisi in padocurile unui ONG. La jumatate de an de la intrarea in vigoare a legii eutanasierii maidanezilor, Bucurestiul este inca suprapopulat de caini fara stapan care se inmultesc fara grija, in lipsa unor programe de sterilizare. Intre timp, hingherii au timp si bani de irosit pentru capturarea unor animale care nu reprezinta un pericol pentru bucuresteni si, culmea, sunt inchisi si au stapan. Astfel, vineri, mai multe echipe de hingheri ai Autoritatii de Supraveghere si Protectie a Animalelor, anuntaRomania Libera.

Cazul Piatra Neamt. Ce ar fi trebuit sa faca politistii in loc sa o bata pe minora. Cazul minorei delinc vente Ana Maria Tanase, 14 ani, batuta de seful Politiei din Neamt, Cezar Filip, scoate la iveala realitati uluitoare care se petrec in orasul Piatra Neamt. In timp ce bande de infractori minori de diferite varste, dirijate de delincventi periculosi din oras, terorizeaza batranii, Politia doarme-n front, lasandu-i pe cetateni sa faca fata singuri acestei situatii. Si poate ca nimic nu s-ar fi schimbat daca cineva nu ar fi facut public un filmulet in care seful Politiei din Piatra Neamt in loc sa respecte legea in vigoare ii aplica minorei Ana Maria o corectie corporala lovind-o pe aceasta cu palma si cu picioarele, informeazaEVZ.

Finalizarea Catedralei Mantuirii Neamului, amanata cu un an. Cati bani a inghitit pana acum cea mai importanta constructie a BOR. Cel putin 32 de milioane de euro s-au alocat pana acum, din fonduri publice si private, pentru ridicarea Catedralei Mantuirii Neamului, potrivit unui calcul Gandul. Peste o treime din suma a fost alocata numai de Guvern – 13 milioane de euro. Suma totala acordata viitoarei Catedrale este insa mai mare, reprezentantii Patriarhiei afirmand ca inca nu au centralizat cati bani au primit de la credinciosi anul trecut. Constructia Catedralei a ajuns aproape la jumatate, astfel ca finalizara ei se va face abia la inceputul anului 2016, dupa cum afirma oficialii Patriarhiei, scrieGandul.

DW: Romania si marul foarte otravit al Rusiei. In timp ce vice-sefa diplomatiei americane, Victoria Nuland, a felicitat Romania la 10 ani de la aderarea tarii la alianta nordatlantica, reiterand angajamentul SUA si NATO pentru securitatea Romaniei, Rusia a apelat din nou la eventualele pofte expansioniste ale vecinilor Ucrainei. Romanilor, ca si ungurilor si polonezilor, Vladimir Jirinovski, vice-presedintele Dumei de Stat, le propune sa se infrupte si ei din teritoriul proaspat dezmembratei Ucraine, careia Moscova tocmai i-a furat Crimeea. Scopul actiunii e clar. Otravitul mar nu e intins pentru prima oara romanilor. Ideologul de extrema dreapta al Kremlinului, Alexander Dughin si Vocea Rusiei l-au precedat pe Jirinovski. Dughin evoca unirea – cu voie de la Moscova – a „basarabenilor cu romanii”. Iar Vocea Rusiei a facut-o intr-un articol care, desi certat cu limba romana, avansa deopotriva o amenintare si o oferta cu privire la Republica Moldova, anuntaDeutsche Welle.

Ministerul roman de Externe ii raspunde lui Jirinovski: Am primit scrisoarea privind impartirea Ucrainei. Este absurda. Ministerul roman de Externe a primit scrisoarea liderului ultranationalist rus Vladimir Jirinovski, privind impartirea vestului Ucrainei intre Romania, Polonia si Ungaria, dar nu o va comenta, intrucat o considera absurda, potrivit unei postari pe contul de Twitter al MAE. „Referitor la scrisoarea lui Jirinovski, purtatorul de cuvant al MAE roman precizeaza: Scrisoarea a fost primita de Ambasada noastra la Moscova. Propunere absurda, nu necesita niciun comentariu”, este mesajul postat, luni, pe Twitter. Si Ministerul polonez al Afacerilor Externe a calificat, luni, drept „absurda” propunerea liderului ultranationalist al partidului liberal-democrat rus (LDPR), Vladimir Jirinovski, facuta Poloniei, Ungariei si Romaniei de a-si imparti intre ele vestul Ucrainei, relateaza AFP. „O scrisoare cu o astfel de propunere a ajuns la ambasada Poloniei la Moscova”, a declarat pentru AFP Marcin Wojciechowski, purtatorul de cuvant al ministerului. „O consideram o mare absurditate”, a adaugat el, informeazaAdevarul.

Ghidul CSM – salvarea coruptiei. Consiliul Superior al Magistraturii vrea sa impiedice accesul presei la informatiile din dosarele penale de interes major, cum ar fi cele de coruptie, elaborand un NOU ghid de comunicare intre magistrati si presa care sa se sincronizeaza cu noile Coduri penale. Or, acestea din urma secretizeaza totul, pana la judecarea fondului, si nici atunci nu exista acces liber si nelimitat la dosare de interes public. Pana la data de 1 februarie anul acesta, cand au intrat in vigoare noile Coduri penale, jurnalistii aveau acces la dosare, uneori chiar inainte de inceperea urmaririi penale impotriva unei persoane, deoarece politica penala era transparenta, iar criteriul – interesul public. De interes public sunt acele dosare care vizeaza infractiuni de coruptie, delapidarea, evaziunea fiscala, spa￯larea de bani, inselaciunile in dauna interesului public sau infractiuni cu violenta, precum omorul, scrieRomania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro