Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Dosarul Colectiv. Sponsorizari cu iz de coruptie la pompieri. Mecanismul prin care s-au dat avizele de functionare iese la iveala; Ministeriala Apararii NATO: "Prezenta inaintata avansata" in Marea Neagra sprijina Romania maritim, aerian si terestru; Manipulare. Regele sindicatelor a jucat cartea grevei pentru PSD: Ordonanta de urgenta privind veniturile bugetarilor a fost deblocata politic in campanie 

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Dosarul Colectiv. Sponsorizari cu iz de coruptie la pompieri. Mecanismul prin care s-au dat avizele de functionare iese la iveala.Coruptia camuflata in sponsorizari este luata la bani marunti de procurorii DNA care instrumenteaza unul dintre dosarele Colectiv. Vizate sunt sponsorizarile facute de mai multe societati catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Dealul Spirii” Bucuresti-Ilfov si asociatiile profesionale care functioneaza pe langa acesta. Ancheta in cazul incendiului devastator din clubul Colectiv, care a secerat 64 de vieti, se extinde. Procurorii DNA au deschis doua noi dosare penale. Primul vizeaza sponsorizarile pe care firmele le fac pompierilor ISU, iar al doilea cerceteaza daca ofiterii ISU stiau de existenta clubului Colectiv si au tolerat functionarea sa ilegala. Informatiile referitoare la sponzorizarile cu iz de coruptie apar in rechizitoriul prin care fostii angajati ai ISU, capitanii Antonina Radu si George Petrica Matei (foto jos), au fost trimisi in judecata, dupa ce au facut verificari in Clubul Colectiv fara a lua masuri, noteazaAdevarul.

Ministeriala Apararii NATO: „Prezenta inaintata avansata” in Marea Neagra sprijina Romania maritim, aerian si terestru. Saptamana trecuta a avut loc intalnirea ministeriala a Apararii NATO. Principalul scop al reuniunii ministrilor aliati ai Apararii a fost consolidarea posturii de descurajare si aparare a NATO, cu accent pe realizarea prezentei inaintate pe flancul estic. Ministrii au analizat stadiul implementarii deciziilor din acest domeniu, adoptate la Varsovia, evaluand situatia realizarii prezentei inaintate avansate pentru regiunea baltica si a prezentei inaintate adaptate pentru zona Marii Negre. Lansarea Initiativei de instruire intensificata/ CJET, care urmeaza sa fie deplin coordonata cu planul NATO de pregatire si instruire, a fost discutata iar ministrul roman al Apararii a multumit aliatilor care s-au angajat sa contribuie la aceste initiative si a invitat si celelalte state membre ale NATO sa sprijine demersurile Romaniei, prin contributii concrete cu forte si capabilitati militare, relateazaEVZ.

Manipulare. Regele sindicatelor a jucat cartea grevei pentru PSD: Ordonanta de urgenta privind veniturile bugetarilor a fost deblocata politic in campanie. Social-democratii au tergiversat adoptarea ordonantei privind salarizarea in sanatate, asteptand declansarea grevei generale, pentru a poza in salvatori. Povestea acestei manevre de campanie a inceput pe 13 septembrie, cand reprezentantii PSD au anuntat ca au preluat o serie de amendamente de la sindicate pentru „corectarea” ordonantelor privind salarizarea. La intalnire au participat reprezentantii a 28 de confederatii sindicale. Potrivit promisiunii PSD, legea urma sa fie votata de Senat intr-o saptamana. In realitate, legea a trecut de Senat abia pe 5 octombrie, prin aprobare tacita, adica fara dezbatere. Apoi a ajuns la Camera Deputatilor, fiind trimisa pentru raport la Comisiile de munca si la cea pentru buget, cu termen 27 octombrie. Aceasta data nu a fost respectata pentru ca legea nu a figurat pe ordinea de zi a Comisiei de munca in nicio sedinta din cele sase care au avut loc pana la acea data. Potrivit unor surse, Adrian Solomon, seful comisiei le-ar fi explicat parlamentarilor ca mai asteapt, scrieRomania Libera.

Taxa radio-tv este o problema secundara. Presedintele Klaus Iohannis i-a primit luni la Palatul Cotroceni pe cei doi presedinti ai Televiziunii si Radioului Public, care s-au plans ca anularea taxei radio-tv ar afecta grav bugetele institutiilor. Situatia Televiziunii si Radioului (dar poate mai ales a celei dintai) e mai dificila decat pare si nu tine de bani decat intr-un plan secundar. Problema tine de natura misiunii lor si de perceptia societatii. O taxa universala impusa oricui, indiferent daca are sau nu un aparat de receptie in casa, nu poate fi cu adevarat acceptata decat in cazul unui serviciu public a carui necesitate este larg recunoscuta de societate. Ca de exemplu in cazul sistemului public de sanatate. Nu toti beneficiaza de serviciile medicale asigurate de stat, dar cu totii sunt obligati sa plateasca, informeazaDeutsche Welle.

Povestea Cuminteniei Pamantului. Astazi s-a incheiat subscriptia publica pentru cumpararea „Cuminteniei Pamantului” de la mostenitorii inginerului Romascu. Premierul Ciolos ia insa in calcul prelungirea subcriptiei. Cinci milioane de euro vin de la Finante, dar pana la 31 octombrie sunt necesare 11 milioane. Indiferent care va fi decizia autoritatilor, statuia si autorul ei au devenit mai cunoscuti. Mai putin cunoscuta a ramas familia care a recuperat lucrarea dupa un proces indelungat. In exclusivitate, fiica si nepotul inginerului Romascu, dar si un martor din tabara comunista, va spun Povestea Cuminteniei Pamantului. Un documentar de Elena Vijulie. 22 decembrie 1989. In studioul 4 al televiziunii romane navalesc manifestantii. Vorbitorii se perinda in fata camerelor de luat vederi. In dezordinea cvasi-generala, cativa angajati ai televiziunii incearca sa mentina cat de cat ordinea, potrivitDigi24.

Un tip a fost arestat din cauza unei glume pe seama lui Trump. Intr-o lume in care postarile tale de pe Facebook isca certuri in online, mailurile iti sunt citite, guvernul iti monitorizeaza telefonul si mesajele, iar match-urile tale de pe Tinder rad pe seama ta cu toti prietenii, doar conversatiile din barul de la coltul strazii au ramas la fel de sacre ca spovedania. Am sau n-am dreptate? Se pare ca nu mai am. Ivanka Trump si-a invatat lectia asta pe propria piele, cand o conversatie dintr-un bar despre un „penis mulatru” a facut turul internetului, dupa ce directorul de la BuzzFeed a mentionat asta pe Twitter. O lectie similara a primit si un tip de 28 de ani din New York, cand a glumit weekendul trecut pe seama lui Trump, motiv pentru care a fost arestat si interogat de politie, relateazaVice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro