Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Dosarul Uioreanu: "Se cerea mita pentru protocolul lui Crin Antonescu"; Un "oras" cu 150.000 de locuitori care nu exista. Planul Guvernului pentru ca fiecare minor sa primeasca totusi un CNP; Otrava din pamanturile Romaniei

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Declaratia socanta din dosarul Uioreanu: „Se cerea mita pentru protocolul lui Crin Antonescu”. Omul de afaceri clujean Ioan Bene, patron al unor firme de constructii, a fost audiat, ieri, la Tribunalul Cluj, in dosarul de coruptie care se refera la fostul presedinte al Consiliului Judetean Cluj In depozitia sa, Ioan Bene a facut unele dezvaluiri care contin nume importante din politica romaneasca. Dupa alegerile locale din vara anului 2012, sustine Bene, Horea Uioreanu, proaspat ales presedinte al Consiliului Judetean Cluj, l-a abordat si i-a spus direct ca are ceva „restante financiare de 50.000 de euro din campania electorala”. „Am inteles imediat mesajul. Eram prins in capcana. Aveam o singura solutie, sa ii fac flagrant, dar nu sunt genul, si atunci am acceptat sa platesc, desi am acceptat cu greu acest lucru”, a spus omul de afaceri, care este judecat la randul lui pentru dare de mita. Prima transa s-ar fi platit in luna octombrie 2012, in valoare de 100.000 de lei. „Cand avea nevoie de bani era foarte insistent si ma tot suna. Apoi, in 2013 i-am mai dat 40.000 de lei si 20.000 de euro. Erau bani din banii mei personali”, scrieEVZ.

Otrava din pamanturile Romaniei: de unde luam bani pentru a curata solurile toxice. Costurile totale pentru decontaminarea solurilor poluate cu substante toxice din Romania s-ar putea ridica la peste 8,4 miliarde de euro, estimeaza Guvernul. In august 2015, Guvernul a adoptat prima Strategie Nationala privind Siturile Contaminate si Potential Contaminate din istoria Romaniei. Adoptarea acestui act reprezinta primul pas in lugul drum pentru curaaarea celor aproximativ 900.000 de hectare de sol contaminate cu metale grele si alte suprafete poluate cu substante toxice. In total, in Romania exista 210 situri contaminte, pentru care poluarea este dovedita cu ample analize de mediu, si alte 1.183 de situri potential contaminate, care trebuie testate din cauza suspiciunilor ca ar putea fi poluate ca urmare a activitatilor desfasurate in trecut sau chiar si in prezent acolo, anuntaAdevarul.

Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei la Bucuresti: Peste jumatate de milion de romani primesc salarii de la firme germane. „E nevoie de predictibilitate cand vorbim despre achizitii publice”, declara ambasadorul Germaniei in Romania, Werner Hans Lauk, sugerand ca in acest domeniu lucrurile nu sunt deloc rezolvate. Diplomatul german pare optimist atunci cand se refera la primirea Romaniei in spatiul Schengen, dar refuza sa discute cererea Bucurestiului de a infiinta o flota NATO la Marea Neagra. In ceea ce priveste piata unica de energie a UE, careia Germania i s-a opus in ultimii ani si care ar presupune ca intreaga comunitate europeana sa negocieze un pret unic al gazului, ambasadorul Lauk riposteaza invocand „principiile economiei de piata”. Diplomatul german incearca sa demonstreze ca nici Romania n-ar trebui sa fie prea interesata de aceasta piata comuna, fiindca tara este pe locul al 3-lea in ceea ce priveste detinerea de rezerve energetice pe plan european: „Romania are o productie diversificata de energie si din 2019 pornim de la premisa ca va beneficia de o independenta energetica”. Werner Hans Lauk spune ca peste jumatate de milion de romani sunt angajati la firmele germane de aici, adaugand ca „investitorii germani au nevoie de un cadru predictibil si solid”, fiindca nu le place sa riste, dar „atunci cand decid sa investeasca undeva isi asuma totala responsabilitate pentru oamenii pe care ii angajeaza, pe care ii scolesc si carora le ofera conditii similare celor din Germania”. Integral inRomania Libera.

Un „oras” cu 150.000 de locuitori care nu exista. Planul Guvernului pentru ca fiecare minor sa primeasca totusi un CNP. Peste 150 de mii de romani traiesc in prezent fara buletine sau certificat de nastere. Ei sunt cei care nu apar in statisticile oficiale si practic nu exista. Multi sunt copii nascuti in familii defavorizate sau departe de casa. Tocmai de aceea, Guvernul a anuntat un program prin care va simplifica procedurile si va acoperi o parte din costuri, astfel incat fiecare minor sa aiba CNP. Comuna Cojasca, judetul Dambovita. 200 dintre adolescentii care locuiesc aici nu au acte identitate. Este si cazul celor 8 copii ai sotilor Bamboi, scrieStirileProtv.ro.

DW: In ce Europa credem cu adevarat? Inaintea Consiliului European din 18-19 februarie Franta s-a delimitat si ea categoric fata de politica cancelarului Angela Merkel. Romania ramane in schimb pe pozitiile sale ambigue. O sursa pretioasa pentru a intelege functionarea Uniunii Europene este „Autobiografia” fostului premier britanic John Major. El a expus deschis ceea ce toti ceilalti sefi de stat sau de guvern au trecut sub tacere. De exemplu, in legatura cu intrunirile Consiliului European, spunea ca luarile de cuvant erau formale sau destinate mai curand opiniei publice interne, deoarece deciziile fusesera luate in avans printr-o intelegere intre francezi si germani. „Statele mai mici, scria John Major, care toate erau beneficiare nete ale bugetului comun, se plangeau adesea amarnic de acest lucru in particular, dar in public se purtau ca niste adulti cu putere de consimtamant” (citat de Ch. Booker si R. North), anuntaDeutsche Welle.

Ce ramane de rezolvat dupa plecarea lui Diaconu de la ANAF. Dupa aproape trei ani in fruntea ANAF, din aprilie 2013 pana acum cateva zile, Gelu Diaconu lasa in urma multe neimpliniri, dar si semne de intrebare, legate de unele dosarele penale Dupa ce mai multe capete luminate greu de urnit in timpul guvernarii USL au fost demise sau si-au dat demisia, intre care Laurentiu Ciurel, seful Complexului Energetic Oltenia, Narcis Neaga, seful CNADNR, sau Adam Craciunescu,seful Romsilva, care, e drept, nu a plecat imediat de pe post, a venit si randul lui Diaconu sa paraseasca sefia ANAF. Se stie ca actualul ministru al Finantelor, Anca Dragu Paliu, era nemultumita de activitatea acestuia, ea declarand inca de la audierile din cadrul comisiilor parlamentare pentru functia de ministru ca lipsesc cazurile de mare evaziune si, in context, se poate considera ca Fiscul cheltuieste impropriu banii contribuabililor. In randul consultantilor fiscali, Diaconu ramane drept seful ANAF care a pus contribuabilii sa munceasca prea mult pentru Fisc, spre nemultumirea multinationalelor, informeazaEVZ.

Angajatii fantoma de la Institutul Cultural Roman someaza pe banii tai. Institutul Cultural Roman a intrat, in ultimul an, in clarobscuritate mediatica. Am vrut sa aflu ce se mai petrece in interiorul institutiei patronate de Radu Boroianu si am dat de angajati fantoma, de angajari haotice si de personaje lipsite de performanta, ajunse in functii de conducere si platiti din banii tai. Angajatii fantoma din ICR sunt acele personaje pe care colegii nu-i cunosc, dar in ale caror conturi din banca intra, lunar, un salariu. Am incercat sa deslusesc misterul unor nume care apareau pe listele interne ale institutiei si despre care nimeni nu stie sa-ti dea prea multe amanunte. „In Institutul Cultural Roman, exista angajati fantoma. Ce inseamna asta? Inseamna ca niste persoane isi iau lunar niste bani, fara sa dea pe la serviciu, cum facem noi. Doua nume circula prin institutie: Alexandra Ioana Popescu si Radu Caranfil. Pe acest Radu Caranfil nimeni nu l-a vazut niciodata”. Am in fata doua surse din interiorul institutiei si ma gandesc ca mai am nevoie de inca doua, ca sa inteleg si sa scriu despre conceptul fantomelor in institutiile publice, scrieVice.com.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro