Subiectele zilei: Dragnea #insista, Grindeanu #rezista; Cum vad eurodeputatii criza de la Guvern; Declinul demografic ne impinge inexorabil spre o situatie periculoasa: romanii, minoritari in Romania
Declinul demografic ne impinge inexorabil spre o situatie periculoasa: romanii, minoritari in Romania.Romania a pierdut echivalentul a trei comune, adica 8.376 de locuitori, doar in luna aprilie a acestui an, arata statisticile INS. Specialistii spun ca la baza depopularii sta un cumul de factori si ca e nevoie de politici care sa vina de la centru, prin care tinerii din clasa de mijloc sa fie incurajati sa devina parinti. Populatia Romaniei se afla intr-o continua scadere, avertizeaza cele mai recente statistici ale Institutului National de Statistica. Doar in luna aprilie 2017 s-au pierdut 8.376 de locuitori, adica echivalentul a trei comune medii din tara. Cifrele ii alarmeaza pe specialisti, care spun ca la baza declinului demografic sta scaderea natalitatii, descurajarea familiilor cu venituri medii in a deveni parinti si lipsa unor politici de redresare a natalitatii, arataAdevarul.
Infrarealitate romaneasca.Prin barbaria mineriadelor si nepedepsirea lor, Romania e, in rationala Europa, o tara la fel de tainica precum in enigmatica America latina misteriosul Paraguay. In ea domneste nu adevarul, ci un soi de infrarealitate. E-adevarat ca, fruct toxic al unei demente senile, Europa s-a mai schimbat si ea. Caci a inceput sa-si piarda simtul realitatii. Si capacitatea de a se iubi. Or, iubirea tine o vreme chiar si de foame, spre deosebire, evident, de vorbe, indiferent cat de frumoase ar fi. E, deci, miraculos ca unele din rostirile cele mai mestesugite, ca imaginile suprarealiste ale filmelor unui Bunuel, sunt in masura sa ne potoleasca si foamea si setea de adevar, desi n-au nimic in comun cu realismul socialist prescris de comunisti si practicat si de nazisti. Hranitoare la culme sunt de pilda frazele unor autori ca Miguel Asturias, Mario Vargas Llosa, si, last but not least, Augusto Roa Bastos, caruia i s-a celebrat recent centenarul, scrieDeutsche Welle.
Dragnea #insista, Grindeanu #rezista.Sorin Grindeanu a refuzat sa demisioneze din postul de premier, in ciuda presiunilor liderului PSD Liviu Dragnea si a demisiilor membrilor Guvernului. Pentru a pleca din fruntea Guvernului, Grindeanu a pus conditii imposibil de indeplinit. In sedinta Comitetului Executiv al PSD s-a decis retragerea sprijinului politic pentru premierul Sorin Grindeanu. Acest gest politic este o invitatie din partea conducerii PSD pentru ca Sorin Grindeanu sa isi dea demisia din functia de premier. Votul in Comitetul Executiv a fost in unanimitate, cu 68 de voturi pentru. De remarcat ca in sedinta Comitetului Executiv se afla si ministrii Cabinetului, iar votul acestora dat impotriva lui Grindeanu reprezinta un semnal foarte clar ca sunt dispusi sa-si dea demisiile, relateazaRomania Libera.
Cum vad eurodeputatii criza de la Guvern.Eurodeputatii romani spun ca instabilitatea generata de PSD afecteaza imaginea Romaniei in plan extern, cu atat mai mult cu cat nu sunt argumente suficiente pentru care Liviu Dragnea sa rastoarne Guvernul condus de Sorin Grindeanu. Europarlamentarul Siegfried Muresan (PPE/ PMP) s-a aratat ingrijorat de faptul ca premierul Sorin Grindeanu nu a participat la reuniunea Consiliului National pentru pregatirea preluarii de catre Romania a presedintiei Consiliului UE, care a avut loc miercuri, pentru a participa la intalnirea Comitetului Executiv National al PSD in care se decide soarta Guvernului pe care il conduce si spune ca acest lucru este inadmisibil pentru ca ne face sa parem neseriosi in fata partenerilor internationali, noteazaEurActiv.
Ce-au facut in ultimele luni ministrii PSD considerati buni de Dragnea.Ultimele zile au fost incinse nu doar pentru romanul de rand, prea sarac ca sa aiba aer conditionat in casa sau la munca, ci si pentru PSD, partidul care a castigat ultimele alegeri cu un scor zdrobitor si, teoretic, ar fi trebuit sa guverneze in liniste si pace timp de patru ani. Sau chiar mai mult, de ce nu, buciumanii Internetului nu s-ar fi suparat deloc daca PSD ar fi anuntat in campanie un reich social-democrat de o mie de ani. Totusi, n-a fost sa fie. Desi opozitia e anemica si afectata de propriile probleme interne, PSD nu pare deloc in apele lui si isi saboteaza hegemonia politica la fiecare pas, fara prea mult ajutor extern. A fost mai intai scandalul cu OUG 13, cand si-au pus toata tara-n cap la nici doua luni dupa alegeri, iar acum, de cateva saptamani, se tot impusca-n picior cu scandalul remanierii, arataVice.
Preluarea refugiatilor agita Uniunea Europeana.Ungaria, Polonia si Cehia nu au preluat mai deloc refugiati, motiv pentru care CE a ales sa le pedepseasca. Oficialii europeni se plang ca aceste state nu respecta conventia privind distribuirea migrantilor. Refugiatii continua sa vina in Europa, pe mare, luand cu asalt granitele externe ale continentului. Iar Uniunea Europeana intampina, nu de ieri, de azi, masive probleme in incercarea de distribuire a nou-venitilor in tarile europene. Italia si Grecia, primele „statii” in care ajung migrantii, se plang ca nu primesc ajutor suficient, parere impartasita si de Comisia Europeana, care vrea sa pedepseasca Ungaria, Polonia si Cehia din cauza nerespectarii cotelor obligatorii de preluare a migrantilor. Acest sistem de relocare a migrantilor nu cuprinde milioanele de persoane sosite incepand de la debutul crizei, ci doar aproximativ 160.000 de refugiati, aflati in Italia si Grecia, precizeazaDeutsche Welle.