Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Epopeea de 30 de ani a autostrazii Bucuresti-Constanta. De la Ceausescu la Victor Ponta; DW: O lege cu adevarat "romaneasca"; Ziua Nationala A Romaniei. 1 Decembrie 1918, in imaginile "Fotografului Unirii", Samoila Marza; EXCLUSIV EVZ: Probleme pentru Cristian Sima

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Epopeea de 30 de ani a autostrazii Bucuresti-Constanta. De la Ceausescu la Victor Ponta. Autostrada A2 Bucuresti-Constanta (203 km), a carei constructie a inceput in urma cu aproximativ 30 de ani, este gata, pe ambele sensuri de circulatie. Premierul Victor Ponta, care la momentul inceperii lucrarii avea 11 ani, a inaugurat joi si a doua cale din ultimul tronson din A2, Cernavoda-Medgidia. Constructia autostrazii a inceput in 1983, iar primii 18 kilometri, pe segmentul Fetesti-Cernavoda, au fost deschisi circulatiei in 1987, la inaugurare fiind prezent Nicolae Ceausescu. Data terminarii lucrarilor pe intreaga autostrada a fost amanata de oficialitati, din anul 2006, la mijlocul anului 2011, iar mai apoi la sfarsitul anului 2011 si, in final, 2012. De-a lungul anilor, ministri si premieri s-au intrecut in taieri de panglici la inaugurarea diferitelor tronsoane ale A2, unele dintre ele finalizate doar pe un singur sens de circulatie. Continuarea in Gandul.

Eminescu voia reunirea teritoriilor romanesti intr-un singur stat, chiar cu ajutorul armelor! Cum l-au „imbolnavit” serviciile secrete pe marele poet national. Luceafarul poeziei romanesti, poetul nepereche, fauritorul limbii literare romane…Acesta este Mihai Eminescu poetul. Totodata unul dintre cei mai incomozi ziaristi ai vremii sale. Un patriot febril, care visa la proiectul Daciei Mari, fapt care deranja elita politica romaneasca, marile puteri vecine si, mai ales, serviciile secrete. Eminescu devine ziarist in 1876 si aceasta este meseria pe care o va profesa pana la sfarsitul vietii. Lucreaza la Curierul de Iasi, dupa care ajunge la ziarul Timpul din Bucuresti, publicatie afiliata Partidului Conservator. In 1880 devine redactor-sef, si ia o atitudine dura vizavi de miscarile politice care aveau loc in Romania,prin articole acide la adresa coruptiei si tradarii intereselor nationale de catre clasa „grecoteilor” si „bulgaroilor cu ceafa groasa”. In trei ani, pana in 1883, anul „oficial” al alienarii sale, Eminescu isi facuse deja dusmani interni si internationali, scrie EVZ.

DW: O lege cu adevarat „romaneasca”. O echipa OSCE-ODIHR va observa alegerile parlamentare din Romania din 9 decembrie si va formula, probabil, concluzii fara precedent in istoria acestor organizatii. Echipa care va observa alegerile parlamentare din 2 decembrie si-a inceput misiunea in Romania prin studiul legii electorale. Potrivit unui comunicat AEP, membrii misiunii restranse conduse de Konrad Olszewski, a primit versiunea tradusa in engleza a legislatiei romanesti in materie si o serie intreaga de lamuriri cu privire la stadiul pregatirilor electorale. Este un episod interesant caci, dupa aderarea la UE, Romania nu a mai avut ocazia sa se confrunte cu opinia celorlalti. Dar cu siguranta ca experienta aceasta va fi mai interesanta pentru membrii delegatiei OSCE. Ei vor avea ocazia sa constate ca o tara UE aplica in alegeri cea mai ilogica lege care a fost adoptata vreodata in istoria democratiilor elective. Inainte de al doilea razboi mondial, expresia „alegeri romanesti” avea deja un sens peiorativ, dar de aici inainte, expresia aceasta va dobandi probabil sensul absurdului care te lasa fara cuvinte, scrie Deutsche Welle.

Ziua Nationala A Romaniei. 1 Decembrie 1918, in imaginile „Fotografului Unirii”, Samoila Marza. Sarbatorim in fiecare an Marea Unire, insa avem doar cateva imagini de la evenimentul din 1 Decembrie 1918. Pozele au fost realizate de Samoila Marza, un fotograf de ocazie care a mers pe bicicleta 11 kilometri, cu aparatul cu burduf, trepiedul si cliseele de sticla in spate, ca sa ajunga la Alba Iulia. Fotograful oficial care trebuia sa imortalizeze scene de la Marea Unire a lipsit de la eveniment. Sarcina i-a revenit lui Samoila Marza, un soldat care in Primul Razboi Mondial a fost incadrat in serviciul topografic si fotografic al armatei. Marza se intorsese de pe front cu patru zile inainte de Unire, iar in dimineata de 1 Decembrie a pornit spre Alba Iulia, dupa ce a facut trei fotografii cu sateni care mergeau la Marea Adunare Nationala, anunta Gandul.

EXCLUSIVEVZ. Probleme pentru Cristian Sima. Magistratii au pus sechestru pe doua apartamente ale brokerului care a tepuit vedete. Doua apartamente, proprietatea brokerului Cristian Sima, situate in zona ultracentrala a Capitalei, pe Calea Dorobonati, au fost puse sub sechetru asigurator. Decizia a fost luata in aceasta saptamana de Tribunalul Bucuresti, la solicitarea avocatului unui off-shore din Cipru. Sentinta nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs. Cristian Sima va fi audiat saptamana viitoare de un procuror elvetian in dosarul spagii „Ericsson”, ancheta in care este sunt investigat traseul a sapte milioane de euro care ar fi ajuns la demnitari romani. Solicitarea de sechestru asigurator a fost facuta de off-shore-ul cipriot Tatika Investments LTD, despre care mass-media a dezvaluit in ultimii ani ca fiind controlat de oamenii de afaceri Nicolae Badea, Puiu Popoviciu si Radu Dimofte. Este vorba de un contract de imprumut intre Cristian Sima si Tatika Investment de aproximativ 400.000 de euro.

Mesajul lui Barack Obama catre romani: „Impreuna le dam oamenilor speranta unui viitor mai bun”. Presedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a transmis un mesaj de felicitare romanilor cu ocazia Zilei Nationale, in care le multumeste pentru eforturile depuse pentru apararea libertatii si democratiei. Intr-un mesaj oficial postat pe site-ul Departamentului de Stat american, semnat de secretarul de stat Hillary Clinton in numele presedintelui Barack Obama si al poporului american, seful Statelor Unite ale Americii (SUA) a tinut sa transmita tuturor romanilor urari de bine cu ocazia aniversarii Zilei Nationale – 1 Decembrie. Mesajul presedintelui SUA vine ca o confirmare a „contributiei importante” pe care Romania, ca partener in NATO, continua sa o aiba pentru „pace si prosperitate in lume”, se arata in comunicatul oficial. „Sprijinul vostru pentru NATO si alte organizatii internationale a ajutat la propagarea idealurilor de libertate si democratie. Impreuna, intervenim in Balcani si in Afganistan pentru a le da milioanelor de oameni speranta unui viitor mai bun”, a explicat Hillary Clinton importanta acordata Romaniei. In finalul mesajului semnat de secretarul de stat Hillary Rodham Clinton este reconfirmat parteneriatul strategic dintre Romania si SUA, pe a carui continuitate mizeaza pentru multi ani, scrie Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro