Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Esecul motiunii: Absente, pacaleli si excluderi; Primaria Capitalei incepe operatiunea: sensuri unice. Cum va arata Bucurestiul; Autoguvernari romanesti conduse de tigani; Cozile la paine s-au ascuns in Rahova

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Esecul motiunii: Absente, pacaleli si excluderi. Dezertor UNPR, decorat de Oprea, apoi dat afara. Liviu Campanu a fost „executat” pentru ca a votat motiunea. Din cei 18 dezertori ai puterii pe care opozitia se bizuia la votul pentru demiterea guvernului Boc au mai venit la apel doar doi. UNPR-istii Liviu Campanu si Nicolae Stan, cunoscut si sub numele „Bula”, au fost singurii parlamentari din arcul guvernamental care au votat alaturi de PSD si PNL motiunea de cenzura. Seful UNPR, Gabriel Oprea, a incercat sa-i convinga pana in ultima clipa sa nu dezerteze. Intr-o sedinta a grupului independentilor, Oprea i-a pus personal lui Campanu in piept insigna UNPR – onoare si interes national. El l-a rugat sa ramana un om de onoare si, in numele interesului national, sa se mai gandeasca. Liviu Campanu a recunoscut gestul ministrului Oprea, dar spune ca nu s-a razgandit. „E adevarat, domnul Oprea mi-a pus insigna in piept si m-a rugat sa nu votez motiunea. Dar sunt hotarat. E ca vorba aia a unui golan care a devenit celebru: ori suntem golani, ori nu mai suntem. Ori suntem barbati, ori nu mai suntem. Votez motiunea si ramane la latitudinea colegilor mei daca imi accepta demisia. Eu nu vreau sa plec”, a declarat Liviu Campanu pentru EVZ.

Motiunea a picat – Cum a reusit Boc sa-si pastreze scaunul. Imediat dupa caderea motiunii, presedintele PNL Crin Antonescu s-a declarat dezamagit de pedelistii cu care Opozitia negociase voturile. „Doar 2 sau 3 dintre cei cu care s-a negociat au votat pentru. De fapt, nici nu s-a negociat, pentru ca ei m-au cautat, chiar si cu o seara inainte. Azi dimineata (miercuri -n.red) erau de negasit. Unii n-au venit la vot, altii au venit si n-au votat deloc, adica si-au dat votul guvernului”, a declarat Antonescu pentru Gandul. 17 voturi mai erau necesare pentru adoptarea motiunii de cenzura a PSD si PNL. Cu o zi inaintea dezbaterii textului, liderul PSD, Victor Ponta, si cel al PNL, Crin Antonescu, s-au laudat pe rand ca ar mai avea nevoie doar de 4 voturi, apoi de 2 si in final ca au chiar cu doua mai mai mult decat cele 236 necesare adoptarii. Scorul final, din plenul reunit al Parlamentului, a fost de 219 voturi „pentru”. Cum PSD si PNL au avut impreuna 211 voturi, inseamna ca demersul lor a fost sustinut de alti 8 parlamentari. In urma strigarii alesilor pentru votul cu bile, a rezultat ca nici un senator sau deputat PDL nu a votat in favoarea sau impotriva motiunii de cenzura, anunta Gandul.

De ce a picat motiunea. Disputele dintre PSD si PNL, disciplina forte impusa in PDL de ministrii recent debarcati si reintorsi la carma partidului, esecul jonctiunii dintre opozitie si protestele sindicale au facut ca Guvernul Boc sa ramana in functie printr-o diferenta de 17 voturi, fata de numai opt in vara. Munti de dosare cu semnaturi pentru demiterea Cabinetului Boc, tricouri si ecusoane special comandate pentru ziua de ieri, discursuri slabe scoase parca din arhiva, imbranceli intre sustinatorii opozitiei si fortele de ordine ale Parlamentului. Atat a ramas din promisiunea PSD si PNL de schimbare a Executivului. „Motiunea Romaniei majoritare, motiune populara” a fost respinsa miercuri, in favoarea acesteia inregistrandu-se 219 voturi pentru, lipsind 17 voturi pentru demiterea Guvernului. Doar 220 de parlamentari au votat, iar unul s-a abtinut. La motiunea trecuta cea din iunie, diferenta pana la cele 236 necesare pentru caderea lui Emil Boc era de numai opt voturi. Cifrele sunt cu atat mai stranii, cu cat Victor Ponta anunta cu o seara inainte ca opozitiei ii mai lipsesc numai cateva voturi pana la caderea Guvernului, informeaza Romania Libera.

Viceprimarul care si-a dat singur ajutor de caldura. Toti membrii din comisia de acordare a ajutorului social din comuna buzoiana Ramnicelu si-au acordat ilegal indemnizatii de incalzire de cateva sute de lei. In comisie este membru si viceprimarul Alecu Ion, care s-a lacomit la banii de lemne, desi are vila cu 20 de camere si este patron de firma. Nici nu s-a stins bine scandalul fostului primar al comunei buzoiene Ramnicelu, Neculai Jugaru, care a fost inlaturat din functie in august 2010 dupa ce a fost condamnat penal pentru deturnare de fonduri europene, ca un alt oficial al comunei este acuzat de ilegalitati. In urma unui control organizat de institutia prefectului la Primaria din Ramnicelu, a reiesit ca viceprimarul Alecu Ion, seful comisiei de ajutor social din comuna, s-a numarat printre satenii care au beneficiat in iarna 2009-2010 de ajutoare ilegale pentru incalzirea locuintei. „Am descoperit ca la pozitia 644 din lista pentru ajutoarele de incalzire s-a trecut si viceprimarul Ion Alecu, cu suma de 250 de lei. Pentru aceasta abatere am sesizat organele de cercetare penala”, ne-a declarat prefectul judetului Buzau, Paul Beganu. Si ceilati doi membri ai comisiei de ajutor social – Nicuta Alexandru, asistent social, si Maria Busuioc, agent agricol, au primit un ajutor a cate 250 de lei de fiecare. Cei trei si-au recunoscut indirect abuzul, returnand banii dupa ce au fost descoperiti, scrie Adevarul.

Jdanovii romani, impotriva haimanalelor si curvelor din literatura. Despre o istorie mai puternica decat oamenii si o literatura sufocata in primele doua decenii ale comunismului romanesc de creatia hidoasa a lui Andrei Jdanov: realismul socialist. Uneori, in urma cataclismelor mai raman doar cifrele seci, anii si o vaga amintire a dramelor. Cand aproape zece mii de titluri literare sunt sterse la ordin politic, iar cel putin o generatie creste in prezenta furajului ideologic livrat pe post de capodopera, uitarea vine ca mecanism firesc. Ca un alibi. Povestea aceasta a fost recuperata, marti seara, de criticul literar Sanda Cordos, in fata unei asistente stranse la sediul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. Invitata sa vorbeasca, in cadrul seriei de conferinte „Monica Lovinescu”, despre experimentul literar comunist din perioada de glorie a realismului socialist, profesorul de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj a facut o radiografie completa a ramificatiilor ideologice responsabile pentru cataclismul produs in cultura romana intre 1947 si 1964, anunta EVZ.

Primaria Capitalei incepe operatiunea: sensuri unice. Cum va arata Bucurestiul. La inceputul anului viitor, Primaria Capitalei va incepe reorganizarea circulatiei in zona centrala a orasului. Majoritatea strazilor principale vor avea sensuri unice, benzi speciale pentru mijloacele de transport in comun pe care vor circula si taximetrele, masinile pompierilor sau ale salvarii, piste pentru biciclisti si zone pietonale. Studiul pentru introducerea sensurilor unice in zona centrala a municipiului Bucuresti mai prevede si crearea unor puncte internodale, locuri in care bucurestenii vor avea statii pentru mijloacele de transport in comun, metrou sau taxi. Directorul Directiei Transporturi din cadrul Primariei Capitalei, Ioan Dedu, a declarat pentru gandul, ca „la acest studiu se lucreaza cam de o luna si jumatate, se va termina anul viitor, iar implementarea lui poate dura si 2-3 ani. Daca studiul ne indica doar marcarea, semaforizarea si semnalizarea, atunci, dupa simulari, se trece imediat la introducerea sensurilor unice”, informeaza Gandul.

Reabilitarea blocurilor: de la gri-murdar la „sorcova, vesela”. Reabilitarea termica a blocurilor construite pe vremea comunismului a adus cu sine si redecorarea fatadelor gri, murdare si posomorate in culori multe si stridente. Locatarii si arhitectii cred insa ca rezultatul l-ar soca si pe cel mai slab epigon al lui Picasso. Daca Bucurestiul ar fi fost cotropit de o armata de copii uriasi, total neinzestrati cu vreun talent grafic, dar inarmati cu acuarele si pensule din belsug, atunci blocurile proaspat reabilitate de pe Calea Grivitei, Mihai Bravu sau Colentina ar avea o scuza. Acesti copii le-ar fi putut mazgali dupa bunul lor plac. Fatada proaspat refacuta a blocului L1 de pe Calea Grivitei numarul 214 nu a patit insa asa ceva. Este doar rezultatul programului de reabilitare termica, desfasurat pe banii Primariei de sector si ai Guvernului, fara nici un cost pentru locatari. Fiecare fereastra a acestui bloc a fost inlocuita cu termopan modern, fatada i-a fost izolata termic, dar a primit si un bonus de design: cate un chenar mare, colorat cu vopsea. Rosu, verde, galben, caramiziu, albastru, verde, maro, verde fluorescent, toate aceste culori se afla pe un bloc care nu are mai mult de sase etaje, scrie Romania Libera.

Autoguvernari romanesti conduse de tigani. Etnobusiness-ul din Szalonna a suscitat interesul presei ungare. In localitatea Szalonna din judetul Borsod exista o autoguvernare romaneasca, desi nu exista romani. Ea e condusa de tigani. Dupa alegerile de la inceputul lui octombrie pentru autoguvernarile minoritatilor din Ungaria, a aparut din nou fenomul cunoscut sub denumirea de „etnobusiness”. Este vorba de prezenta la conducerea acestor organisme ale minoritatilor a unor persoane care nu apartin de respective minoritate. Lacunele legislatiei ungare in acest domeniu permit recunoasterea apartenentei la o minoritate pe baza unei simple declaratii pe proprie raspundere. In judetul Borsod-Abauj-Zemplen au fost facute denunturi, iar politia cerceteaza cazurile sub acuzatia de fals in documente. Intr-un amplu reportaj, cotidianul budapestan „Nepszabadsag” descrie cele intamplate in localitatea Szalonna din judetul Borsod. Aici, la alegerile din toamna s-au format patru autoguvernari ale minoritatilor – a romilor, polonezilor, rutenilor si romanilor. In acestea doua din urma se afla persoane care in 2002 s-au declarat croati, iar in 2006 – romi. Intrebati de reporter, locuitori din comuna au spus ca acolo nu au trait niciodata ruteni, anunta Adevarul.

Cozile la paine s-au ascuns in Rahova. Sute de pensionari se imbulzesc trei zile pe saptamana sa primeasca paine gratis de la un ONG, amintind de perioada cozilor din comunism. E si un fel de petrecere ciudata. Dincolo de privirile triste, cei peste o suta de pensionari adunati mai rad, mai schimba o vorba, se mai ironizeaza, se mai agita. Sunt bucurosi sa se revada. Se stiu toti ca niste vechi prieteni, desi cei mai multi nu s-au cunoscut decat la batranete, asteptand diminetile in curtea asta de aici. Cateva babute stau cu privirile in pamant, aliniate pe bancute, imbrobodite bine sa nu le ajunga frigul. Barbatii mai in putere fac palcuri de barfa, mai afla cine a mai murit – de obicei sunt cei care n-au mai venit azi aici. Cei care de-abia mai merg atarna pe la colturi in bastoane, lor nu prea le arde de vorba. Aproape poti sa-i distingi fara sa-i intrebi pe cei ramasi vaduvi de curand, dupa privire si doliul de pe haine, informeaza EVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro