Subiectele zilei: EXCLUSIV Interviu cu presedintele Traian Basescu. "Nu eu am investit cel mai mult in MRU, ci PDL"; Gheorghe Piperea: "DNA ar trebui desfiintata"; Se pregatea Ceausescu de razboi nuclear? Dezvaluiri socante: Romania putea sa fabrice bomba atomica; Copiii bolnavi de SIDA: lupta de la Singureni
ADMINISTRATIA LOCALA SRL. Jumatate dintre consilierii locali si judeteni verificati de ANI au firme. Cati au contracte cu statul. In perioada 2008-2012, la bugetele judetelor, municipiilor si comunelor din Romania s-au conectat 802 companii private detinute de 190 de consilieri judeteni sau locali. Acestia au accesat fonduri publice de peste 110 milioane lei. 78 de consilieri au fost acuzati de conflict de interese si incompatibilitate. Cele mai multe contracte au fost obtinute de consilierii PSD. Un raport ANI a aratat ca din aproape 3000 de consilieri judeteni si locali verificati jumatate aveau pe numele lor societati comerciale. ANI a realizat o ampla analiza privind contractele publice pe care le au companiile detinute de consilierii judeteni si consilierii locali din toate cele 41 de judete ale Romaniei. In perioada 2011-2012, ANI a verificat 2856 de consilieri judeteni si consilieri locali dintre acestia aproape 45% detineau actiuni la companii private sau erau administratori sau aveau soti/sotii care aveau actiunui la firme private. Din 2856 de consilieri judeteni si consilieri locali, 1.240 sunt actionari/administratori la companii private. Cei 1.240 detin in total 2.598 de companii, scrie Gandul.
DW: Dunarea, un liant al unitatii Europei. Din sudul Germaniei si pana la Marea Neagra, apele Dunarii strabat zece state. UE si-a propus sa transforme fluviul intr-un liant al acestei parti a lumii, in care traiesc mai bine de 100 de milioane de oameni reprezentand aproape un sfert din populatia Uniunii celor 27. O reuniune de bilant s-a desfasurat la Regensburg. Svabii dunareni sunt de veacuri cunoscuti in sud-estul Europei. Acesti colonisti germani s-au instalat incepand cu secolul 17 in Campia Panonica de-a lungul Dunarii. Venirea lor a impulsionat economia si a stimulat legaturile intre germani si popoarele riverane. Ultima conflagratie mondiala si Cortina de Fier au intrerupt brutal aceasta evolutie. Urmarile se pot vedea si astazi. Numai 10 la suta din capacitatea de transport fluvial este folosita. Cooperarea regionala continua sa fie pentru multi un cuvant strain. Tari vecine cum ar fi Romania si Bulgaria fac mai mult comert cu Germania decat intre ele fiindca lipseste infrastructura, de exemplu poduri suficiente peste Dunare. Riveranii la Dunare se confrunta cu probleme ecologice, surse nesigure de energie, infrastructura precara si lipsa de perspectiva, anunta Deutsche Welle.
EXCLUSIV Interviu cu presedintele Traian Basescu. „Nu eu am investit cel mai mult in MRU, ci PDL”. Presedintele Romaniei a acordat un interviu in exclusivitate ziarului „Evenimentul Zilei”. Traian Basescu a punctat cele mai fierbinti teme ale momentului. Sunteti dezamagit de prestatia lui Mihai Razvan Ungureanu in aceasta campanie electorala? Traian Basescu: Nu ma obligati la evaluari in plina campanie. Stiti ca nu vreau sa ma angajez in aprecieri politice, decat in masura in care eu insumi devin subiect de campanie sau de atacuri ale unora dintre combatanti. Pot doar sa va corectez putin intrebarea. Nu eu am investit cel mai mult in Mihai Razvan Ungureanu, ci PDL-ul. Vedeti PDL-ul la guvernare dupa alegerile din 9 decembrie? Traian Basescu: Depinde de ei, cat de convingatori vor fi in ultima saptamana de campanie. Ce va pot spune cu certitudine este ca, in primul rand, ei trebuie sa se vada la guvernare. Eu ii pot vedea exact asa cum se vad ei pe ei insisi. Credeti ca exista o intelegere subterana intre PDL si PSD, un blat in aceasta campanie? Traian Basescu: Categoric nu! S-ar descalifica si unii, si altii. Cel mult cred ca pot fi aranjamente la nivel local, pe cateva colegii spre rusinea celor care, eventual, le-au facut. Cu siguranta chiar cei care le-au facut nu-si vor respecta „aranjamentele”. La nivel de partide este exclus. Integral in EVZ.
Copiii bolnavi de SIDA: lupta de la Singureni. Un jurnalist italian a pus pe picioare, in judetul Giurgiu, un centru de plasament pentru copiii. Mostenirea lui Mino Damato e dusa mai departe de sotia sa si de romanii care ajuta Fundatia „Bambini in Emergenza”. Miroase puternic a vopsea pe ulicioara asta. O mana de tineri coloreaza scandurile orizontale ale unui gard lung, din lemn, care inchide comuna Singureni, Giurgiu. Verde, albastru, verde, verde, albastru. Mai inainte de drum, un domn asaza niste nori la varful stalpilor. Din ei se scurg, in acuarela alba, stropi mari si desi. Mai are sa aranjeze animalutele desenate pe carton in decor si gata casa. Va fi „Arca lui Noe”, dar nu va fi niciun potop. La 40 de kilometri de Bucuresti, in comuna Singureni, se afla singurul centru de plasament din Romania, autorizat si dedicat sa ingrijeasca copii abandonati si bolnavi de SIDA, Centrul Pilot „Andreea Damato”, infiintat de „Bambini in Emergenza”. Silvia Saino Damato, cea de-a doua sotie a raposatului ziarist Mino Damato, este presedintele fundatiei, fondata in Romania in 1997, care, impreuna cu 20 de angajati romani, cu voluntari din Italia si cu sprijinul Surorilor Franciscane Misionare de Assis, se ocupa de educarea si de formarea celor 25 de copii institutionalizati din acest centru. Pentru a nu fi trimisi in orfelinatele de provenienta, copiii abandonati la Spitalul „Victor Babes” din Bucuresti sunt primiti in Centrul de la Singureni. Locuiesc aici pana cand isi gasesc o familie care ii adopta. Printre ei, sunt si copii sanatosi. Niciodata, niciunul dintre acestia nu a luat virusul de la cei seropozitivi, informeaza Adevarul.
Gheorghe Piperea: „DNA ar trebui desfiintata”. Gheorghe Piperea are 42 de ani, este doctor in drept la Sorbona (Paris), si e unul dintre putinii candidati independenti care au in spate o activitate civica serioasa. A devenit cunoscut dupa ce a castigat procese importante impotriva celor mai influente banci din Romania, dovedind ca o serie de clauze din contractele de credite sunt ilegale. Dincolo de propunerile privind sprijinirea celor care au credite, Gheorghe Piperea crede ca Traian Basescu ar fi trebuit demis, dar ca tactica USL de asta-vara a fost gresita si ca o a treia suspendare a presedintelui ar fi o idee „grotesca, absurda si ineficienta” pentru ca „dupa alegeri, Traian Basescu nu mai este o miza”. Pe de alta parte avocatul Piperea crede ca secretarul general al PSD, Liviu Dragnea ar trebui sa faca „o mie de pasi inapoi” si argumenteaza ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) este o institutie care trebuie desfiintata, fiindca nu este constitutionala. Interviul integral in Romania Libera.
Se pregatea Ceausescu de razboi nuclear? Dezvaluiri socante: Romania putea sa fabrice bomba atomica. „Din punct de vedere tehnic, dispunem de capacitatea de a fabrica arme nucleare”, isi incepea fostul lider comunist, Nicolae Ceausescu, declaratia rostita la Plenara Frontului Democratiei si Unitatii Socialiste, in mai 1989. Cuvintele dictatorului au fost preluate de aproape toate ziarele straine, printre care „Washington Post” si „The Times”. Sapte luni mai tarziu Ceausescu era executat…Rusii au afirmat ca in anii ’70, Romania, sprijinita de Statele Unite, ar fi inceput sa lucreze la propria arma atomica, proiectul fiind aproape de finalizare in vara anului 1989. Mai precis, publicatia Rossiiskaia Gazeta aborda in anul 2009, in editia sa electronica, un subiect incendiar: programul nuclear al lui Nicolae Ceausescu. n articolul intitulat „Bomba din Carpati”, publicatia rusa nota ca in urma cu doua decenii „Romania a fost cat pe ce sa se doteze cu arma nucleara”, dar acest lucru nu ar fi fost, desigur, in beneficiul URSS. Potrivit Rossiiskaia Gazeta, deja la mijlocul anilor ’70 Romania incepuse sa lucreze la propria sa arma atomica, cu ajutorul SUA si nu numai, iar in vara anului 1989, Bucurestiul era aproape de a obtine propria bomba atomica, deoarece reusise sa produca plutoniu in scopuri militare. Continuarea in EVZ.