Subiectele zilei: Gazele din Marea Neagră, ţinta ascunsă a ameninţării nucleare a Rusiei; De ce guvernul PSD nu va construi niciodată autostrăzi; CJUE: Germania poate deporta solicitanţi de azil în state UE mai sărace
Gazele din Marea Neagră, ţinta ascunsă a ameninţării nucleare a Rusiei. Analiştii militari consideră că România este acum luată în vizor de Rusia din cauza gazelor pe care le-am descoperit în Marea Neagră şi că responsabilii de la Bucureşti au o lipsă de reacţie cel puţin suspectă. „Pe o parte, ruşii vor să-şi demonstreze supremaţia în Marea Neagră şi sunt cu ochii pe zăcămintele româneşti de gaze din zonă. Apoi prin declarata atitudine agresivă, Moscova alimentează şi dorinţa ruşilor de a se considera parte dintr-o mare naţiune. Şi în tot acest context, România nu face nimic, spune expertul militar Aurel Cazacu, pentru Adevărul.
O poveste despre frică. Experiența antreprenorului Ștefan Mandachi, după ce a inițiat protestul #șîeu: Tot ceea ce am făcut e că mi-am asumat un risc enorm pentru că mi-era greață de câtă frică vedeam peste tot. Cum explicați că am riscat totul? De ce am fost eu singurul dintre milioane de antreprenori? Simplu! Pentru că a fost nevoie ca cineva să facă pasul și le mulțumesc tuturor celor care mi s-au alăturat, spune Mandachi, citat de Republica.ro.
Gata cu prietenia: se înstrăinează Moscova de Belgrad? Ruşii care merg în Serbia sunt încântaţi: „Sârbii îi plac pe ruşi!” Ospitalieri, drăguţi, vorbind o limbă asemănătoare. Această încântare nu este doar la nivelul oamenilor de rând, ci şi în lumea politică. Cel puţin aşa a fost până acum. Protestele actuale împotriva preşedintelui sârb Aleksandar Vucic ar putea schimba această stare de fapt. Motiv pentru care Moscova priveşte cu îngrijorare spre Belgrad în aceste zile. Preşedintele sârb este considerat prietenos faţă de Rusia iar politica sa faţă de Kremlin este previzibilă. Dar cât se va mai menţine el la putere? Serbia este una din ultimele ţări europene aliate cu Rusia, scrie Deutsche Welle.
CJUE: Germania poate deporta solicitanţi de azil în state UE mai sărace. Berlinul are dreptul de a deporta solicitanţi de azil în alte state din Uniunea Europeană, chiar dacă aici sunt condiţii mai proaste de viaţă, a stabilit marţi Curtea de Justiţie de la Luxemburg. Excepţii se vor aplica doar în cazuri extreme. Judecătorii instanţei europene au decis că sistemele de beneficii sociale și condițiile de viață din unele țări nu reprezintă temeiuri pentru blocarea returnării solicitanţilor de azil, potrivit Euractiv.ro.
Ambasadorul Moldovei la Moscova și politica duală a Chişinăului față de Kremlin. Decizia autorităţilor de la Chişinău de a se opri la jumătate de cale cu rechemarea ambasadorului Andrei Neguţa, considerat a fi un apropiat al socialiştilor şi personal al lui Igor Dodon, cu relaţii foarte bune la Moscova, nu a fost explicată oficial. Cert este că la mijlocul lunii februarie, în toiul campaniei electorale, diplomaţia moldoveană înaintase un demers executivului în care cerea rechemarea lui Neguţa pentru faptul că nu s-a opus suficient de dârz deschiderii în centrul capitalei ruse, cu o lună mai devreme, a unei reprezentanţe diplomatice a Transnistriei, deschidere în care autorităţile de la Chişinău văzuseră un sprijin direct acordat de Federaţia Rusă enclavei separatiste, scrie Europa Libera.
Domnu’ doctor, bunuțu: povestea medicului care are grijă de ultimii locuitori ai Apusenilor. „Decarul” a ales Apusenii ca să-și poată cultiva pasiunea pentru speologie și ca să redea demnitatea științei medicale acolo unde domniseră superstiția și leacurile băbești. De atunci, cu rucsacul în spate, merge săptămânal zeci de kilometri pentru a-i trata pe oamenii ale căror gospodării sunt răsfirate prin văile și pe versanții Apusenilor. Iar în timpul liber, explorează peșterile din zonă, scrie pressone.ro.
Ce a păţit un român care „a uitat“ să achite ratele pentru televizorul cumpărat din Germania: urmărit până în România şi obligat să plătească o amendă uriaşă. Concret, autorităţile germane au reţinut că bărbatul din judeţul Vaslui, aflat la muncă în Germania, a înşelat reprezentanţii unui cunoscut magazin de electrocasnice, achiziţionând produse în rate, pe care ulterior a refuzat să le mai plătească. În urma analizării documentaţiei înaintate de autorităţile din Germania, judecătoria Huşi a admis, pe 11 martie, solicitarea privind recunoaşterea sancţiunii şi au dispus obligarea bărbatului din Huşi la plata amenii în cuantum de 5.470 de euro, transformată în lei, scrie Adevărul.
Opinii din presă:
Iulian Chifu scrie în Adevărul despre ”Brexit la deznodământ: săptămâna căderii capetelor şi a ultimei şanse”. Tot pe marginea Brexit-ului scrie și Victor Popa în Revista 22: „De râsul întregii lumi“: descifrarea haosului din jurul Brexit Lelia Munteanu scrie în Gândul despre cum ”România lui Dragnea lansează la Bruxelles conceptul de corupţie cinstită”. Ce e corupţia cinstită, în viziunea vasilichiană? Un element al identităţii noastre culturale. „O manieră de a mulţumi cuiva”. Din ce şi-au făcut averi uriaşe colegii pesedişti ai coruptoloagei de la Bucureşti, precum şi noul val care bălteşte în politica la vârf?. Cristian Câmpeanu explică în 22 de ce guvernul PSD nu va construi niciodată autostrăzi. Orice ban pentru marea infrastructură, fie că e vorba de autostrăzi, căi ferate sau spitale, este un ban luat de la miile de primari de partid, de la clientela politică. Mircea Morariu scrie pe Contributors.ro despre ”Boala d-lui Liviu Nicolae Dragnea și tema obsesivă a guvernării PSD-ALDE”