Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Guvernul Ponta pierde pe banda rulanta procesele prin care blocheaza dreptul la vot. A treia instanta care obliga Executivul sa organizeze alegeri partiale; Fratia topoarelor din codrii Romaniei. Spovedania padurarului care a iesit din mafie cand nu mai era nimic de furat; NATO are deficite in politica de aparare

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Noua Lege a Educatiei, secretul Ecaterinei Andronescu Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a promis ca noua Lege a Educatiei, care ar trebui sa reformeze sistemul din temelii, va intra luni in dezbatere publica, doar ca presedintele Comisiei pentru Invatamant din Senat, Ecaterina Andronescu, n-a scos inca proiectul din sertar. Noua Lege a Educatiei, asteptata sa reformeze din temelii sistemul de invatamant, ar fi trebuit sa intre in dezbatere publica luni, potrivit promisiunilor facute de ministrul Sorin Cimpeanu la inceputul lunii mai, doar ca pana ieri, proiectul n-a ajuns la reprezentantii sistemului de invatamant, care trebuie consultati, scrie Adevarul.

Fratia topoarelor din codrii Romaniei. Spovedania padurarului care a iesit din mafie cand nu mai era nimic de furat In plin scandal legat de defrisarile ilegale de paduri, Vasile Tomos descrie traseul spagii pana la cel mai inalt nivel. El explica si ce l-a determinat sa faca denunt la DNA. Primul padurar din judetul Cluj care a rupt legile mafiei lemnului explica intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei cum s-a furat padurea de pe 1.900 de hectare si cum umblau spagile. La vremea respectiva, in 2013, mita nu se mai numara in mii sau zeci de mii de lei, ci in „Holz-uri”, unul fiind egal cu 10.000 de lei. In total, doar de pe sectorul lui Tomos, Maguri Racatau, au fost furate 56.000 de camioane de lemne.

In ce conditii pot da amenda controlorii RATB daca esti prins fara bilet Majoritatea celor care merg cu transportul in comun in Bucuresti a circulat cel putin o data fara bilet. E un risc asumat, pentru ca pot fi prinsi de controlori si amendati. Normele privind desfasurarea transportului public cu vehiculele RATB, precum si modul de sanctionare a abaterilor savarsite, sunt reglementate prin Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 156/2001 cu modificari si completari ulterioare. Contravenientul este obligat sa prezinte agentului constatator, la cererea acestuia, actul de identitate. In cazul in care contravenientul refuza sa se legitimeze, agentul constatator poate apela la ofiterii sau subofiterii de politie ori la cele mai apropiate sectii de politie. In prezent, reteaua de transport RATB cuprinde peste 2000 de statii. Precizam ca centrele de distributie RATB nu sunt singurele optiuni pe care le are calatorul pentru achizitionarea titlului de transport, scrie Realitateabucuresti.ro.

Guvernul Ponta pierde pe banda rulanta procesele prin care blocheaza dreptul la vot. A treia instanta care obliga Executivul sa organizeze alegeri partiale Curtea de Apel Bucuresti – sectia contencios a dat castig de cauza PNL, care a reclamat faptul ca guvernul incalca legea si refuza sa organizeze alegeri locale partiale. Este cea de-a treia instanta din Romania care confirma faptul ca guvernul Ponta nu aplica legea si, discretionar, refuza sa organizeze alegeri in termenul prevazut de lege. Curtea de Apel Cluj a precizat in motivare ca guvernul a facut un „exces de putere” cand a blocat organizarea alegerilor partiale pentru presedinta CJ Cluj. Autoritatea Electorala Permanenta a avertizat guvernul ca ultima data pentru partialele locale era 7 iunie, iar hotararile de guvern trebuiau date pana pe 4 mai, dar premierul Ponta nu a tinut cont de punctul de vedere al AEP. Decizia Curtii de Apel Bucuresti nu este definitiva, dar hotararile unitare ale celor trei instante arata ca Guvernul Ponta a incalcat legea, scrie Gandul.

Braila vrea sa devina capitala culturala europeana cu manele si spalatorii auto erotice Un document al autoritatilor brailene prin care solicitau sprijin institutiilor de cultura constantene pentru obtinerea titlului de capitala culturala europeana in 2021, intrat in posesia RL, arata o viziune cel putin ciudata despre ce inseamna un „act de cultura”. „Oamenii nu trebuie sa ramana incorsetati in niste conceptii inguste”, se justifica autorii. La Constanta, lista aceasta cu propuneri, de patru pagini, a cuprins si unele mai putin ortodoxe. Potrivit documentului asumat de catre Asociatia Braila 2021, printre propuneri se numara un conert de manele la teatrul „M. Filloti”. La categoria „Balet si dans” sunt numere de „dans sportiv la bara” si – spalatorii auto erotice, scrie Romania Libera.

NATO are deficite in politica de aparare Sase state NATO si altele neutre au demarat in nordul Europei manevre militare comune. Oficial, ar fi vorba de exercitii de pregatire pentru o misiune ONU. Expertul in probleme de securitate Ulrich Kuhn vorbeste despre scopul si efectul acestor manevre. Exista trei motive pentru acest exercitiu: mai intai, NATO trimite astfel un semnal in directia lui Putin, un semnal potrivit caruia Alianta este pregatita politic si militar sa-si respecte obligatiile de protejare a tuturor statelor membre, inclusiv a tarilor baltice; in al doilea rand, este un semnal pentru tarile membre din est, conform caruia Alianta este gata oricand sa le apere – inclusiv impotriva unei agresiuni rusesti; in al treilea rand, manevrele vizeaza pregatirea trupelor comune pentru noi provocari de ordin militar, de exemplu razboaiele „hibride” practicate de Rusia in Crimeea si in estul Ucrainei. Prin urmare, putem spune ca aceste exercitii sunt deosebit de importante, scrie Deutsche Welle.

Nu mai avem canepa industriala in Romania din cauza spaimei de marijuana In ’89, Romania era pe primul loc in Europa la productia de canepa industriala si pe locul trei mondial. In ultimele decenii, productia a scazut de la 56 000 de hectare la doar 75. Am ajuns aici, pentru ca geniile care conduc tara n-au fost in stare sa faca diferenta intre tipuri de canepa. Cea romaneasca, folosita masiv in industria textila pentru fibrele vegetale lungi, se numeste canabis sativa si, din pacate, la fel se numeste si planta din care se prajesc oamenii. Ca orice planta, canabis sativa se imparte in mai multe soiuri, iar unele contin mai mult THC (elementul psihoactiv din marijuana) ca altele. La noi, statul le-a bagat pe toate in aceeasi oala in legea combaterii traficului si consumului de droguri. Asta e ca si cum ai interzice oamenilor sa aiba animale de casa, pentru ca si cainii, si lupii au denumirea stiintifica de canis lupus, scrie Vice.com.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro