Subiectele Zilei: Harta mondiala a veniturilor din titei. Romania incaseaza cele mai mici redevente din petrol; Ministrul Economiei, dupa ce statul a bagat in buzunarul baietilor destepti un bacsis de 1,5 miliarde de euro: "A venit timpul ca statul sa fie baiatul destept"; Ziua in care se vor intoarce zimbrii in padurile din Romania
Harta mondiala a veniturilor din titei. Romania incaseaza cele mai mici redevente din petrol. Statul roman incaseaza printre cele mai mici redevente din lume din extractia de petrol, de pana la cinci ori mai mici decat statele din varful clasamentului. Teoretic, redeventa este de 3,5% pana la 13,5% in functie de tipul zacamantului, ceea ce este din start un interval destul de scazut. Practic, Petrom poate aplica acest procent, pana in 2014, la valoarea de 26 de dolari pentru un baril, desi pretul international a depasit 125. Asa se face ca practic intreaga productie nationala de petrol a fost cedata anul trecut cu echivalentul a 4 dolari barilul. Acesta este unul dintre cele mai reduse niveluri din lume, cu exceptia celor din Australia sau Marea Britanie, unde nu exista redevente, ci doar impozitare progresiva a profiturilor, de pana la 50%. De asemenea, multe tari folosesc un model de participare a statului la profit, care poate ajunge la 85% sau de operare exclusiva prin intermediul unui fond suveran. Dintre tarile care folosesc sistemul redeventelor, la coada clasamentului se mai afla Brazilia, care cu doar 10% tot incaseaza 12 dolari pe baril, adica de trei ori mai mult decat Romania. In schimb, SUA ajunge la 20 de dolari pe baril iar Rusia – la 24, scrie EVZ.
Ministrul Economiei, dupa ce statul a bagat in buzunarul baietilor destepti un bacsis de 1,5 miliarde de euro: „A venit timpul ca statul sa fie baiatul destept”. „A venit timpul ca statul sa fie baiatul destept”, a declarat ministrul Economiei, Lucian Bode, referindu-se la contractele directe pe care mai multe firme, asa-numitii „baietii destepti”, le au cu Hidroelectrica si care urmeaza sa fie renegociate pana la sfarsitul lunii martie. Ministrul a declarat intr-un interviu, ca Guvernul va rezilia in „conditii in care statul sa nu piarda” contractele bilaterale prin care Hidroelectrica vinde energie daca beneficiarii acordurilor comerciale nu vor accepta cresterea preturilor, scaderea duratei si a cantitatilor, a declarat Bode. „Daca nu ajungem la rezultatul pe care il urmarim, suntem dispusi sa mergem pana la capat. Rezilierea in conditiile in care statul sa nu piarda. A venit timpul ca statul sa fie baiatul destept din aceasta ecuatie”, a spus ministrul Economiei, anunta Gandul.
22 martie 2012. Ziua in care se vor intoarce zimbrii in padurile din Romania, dupa o absenta de 200 de ani. Data de 22 martie 2012 va intra in istoria Romaniei drept momentul in care tara noastra va avea din nou zimbri in libertate, dupa 200 de ani de cand aceasta specie a fost exterminata de pe teritoriul nostru. Primele cinci exemplare vor fi lasate in liberate, incepand de joi, in zona montana a judetului Neamt. Programul de repopulare a Carpatilor Romaniei cu zimbri este pus in aplicare de Parcul Natural „Vanatori-Neamt”. Eliberarea celor cinci zimbri este o etapa dintr-un lung sir de actiuni premergatoare. Munca specialistilor a inceput inca din 2003. In acest parc natural s-a creat un sistem de tratamente veterinare pentru zimbri, s-au facut primele tranchilizari la aceste animale, s-au realizat primele analize hematologice, biochimice, genetice, biometrice, parazitologice. Efectivul de zimbri de aici a fost inscris in Cartea de Pedigree a Zimbrilor. In 2006 a fost inaugurat Centrul de Management al Zimbrului, dotat cu tarcuri de aclimatizare, laborator veterinar, fiind aduse si echipamente de monitorizare, cu ajutorul carora animalele eliberate vor fi urmarite pas cu pas, informeaza Romania Libera.
Visul american, esuat la tribunal. Romanii cercetati de FBI pentru tentativa de extorcare a milionarei Anne Bass din SUA au ajuns cu greu in „tara tuturor posibilitatilor”. Acum, ei risca sa-si petreaca toata viata dupa gratii. Emanuel Nicolescu (32 de ani) din Bucuresti, Nicolae Helerea din Brasov si Alexandru Stefan Barabas (25 de ani) din Iasi sunt principalii suspecti in cazul sechestrarii si tentativei de extorcare a milionarei americane Anne Bass, eveniment petrecut in aprilie 2007, in South Kent, Connecticut. Primul dintre ei a fost deja arestat de autoritatile americane si este judecat in aceste zile la New Haven, Connecticut. Nicolescu este acuzat oficial de tentativa de extorcare, conspiratie in vederea extorcarii, precum si detinerea unui vehicul furat. Risca 50 de ani de inchisoare. Ceilalti doi sunt in vizorul investigatorilor americani, iar presa de peste Ocean se refera la ei prin sintagma „nu a fost inca arestat”. Investigatorii americani, printre care si FBI, cauta dovezile care sa-i incrimineze si sa-i aduca in fata instantei, scrie Adevarul.
Un „monarh” intrigant. Presedintele face simultan doua lucruri care nu merg deloc impreuna. Pe de o parte aroga o postura monarhica, pe de alta practica un discurs plin de insinuari pitoresti si neonorante. Presedintele este persoana care poate mai mult decat oricare alta sa orienteze discursul public: poate declansa dezbateri, poate stimula procesul de reflectie politica si, in general, prin situarea sa simbolica si institutionala, e in masura sa ridice nivelul general al vietii publice. Din nefericire, presedintele Traian Basescu pare de la o vreme ca se complace tot mai mult intr-o intriga politica vicioasa, adoptand rolul, lipsit de noblete, al ispititorului. Ca si cum ar nutri cea mai proasta opinie despre natura umana, presedintele il instiga prin flaterii si zvonuri pe un politician impotriva altuia, ii face unuia dintre ei oferte magulitoare si laolalta cu intregul sau aparat de propaganda, sapa metodic la temelia unitatii opozitiei, anunta Deutsche Welle.
Drumul spagii in cazul tunului de 1 miliard de euro. Lichidatorul combinatului din Moldova Noua a vandut ilegal patrimoniul acestuia, o miza de un miliard de euro. Pe 19 ianuarie 2011, Adunarea Creditorilor SC Moldomin SA – care detine o serie de mine cu rezerve de cupru de un miliard de euro – a aprobat valorificarea „la pachet” a bunurilor din patrimoniul combinatului. Tot atunci s-a hotarat ca principalul creditor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (85%), sa faca parte din comisia de negociere. Dupa trei luni, lichidatorul Razvan Train Zavaleanu (RTZ&Partners) a schimbat ilegal regulamentul si a modificat cu de la sine putere conditiile de vanzare. El a impartit patrimoniul companiei in loturi, fara sa ceara aprobarea creditorilor si fara sa existe un raport de evaluare pentru fiecare bun in parte. Apoi, pe 26 iulie, l-a eliminat pe reprezentantul ANAF din componenta comisiei de negociere si nu i-a mai permis decat sa asiste ca observator la negocierile cu potentialii cumparatori, informeaza EVZ.
Cum revin la viata vechile meserii. Palate din Rusia sau din Europa Occidentala sunt restaurate cu ajutorul mesterilor din Transilvania. Insa ei restaureaza si tesaturi ori bijuterii. O serie de meserii vechi sunt readuse la viata de proiecte noi. Colectionarii privati din Occident ori din Romania apeleaza la maiestria mesterilor din Transilvania pentru a restaura obiecte vechi, mostenite din generatie in generatie, ori cumparate in ultimii ani, de la proprietari scapatati din cauza crizei. Astfel de obiecte pot fi bijuterii, arme, mobilier, tablouri, tapiserii, dar si hrisoave ori diplome nobiliare. Una dintre cele mai valoroase echipe de restauratori lucreaza in laboratorul de specialitate al Muzeului National de Istorie al Transilvaniei din Cluj, spune directorul acestuia, Carmen Ciongradi. Specialistii muzeului sunt capabili sa restaureze obiecte extrem de diverse, din epoci istorice diferite. „Laboratorul nostru, care a luat fiinta in 1974, ca laborator zonal de investigare si restaurare, restaureaza si are specialisti in toate domeniile importante. Avem restauratori specializati in metal, in ceramica, in hartie, in piatra, in pictura si in materiale textile”, spune istoricul Carmen Ciongradi, scrie Romania Libera.