Subiectele Zilei: Harta pe judete a cresterilor salariale in perioada 2011-2014; "Gaura neagra" Bechtel, inca 650 de milioane de euro; Povestea omului care a mers pe jos din Africa pana in Romania; Admiterea de toamna. Ghidul complet al viitorului student; Adevarul despre centrul vechi
Povestea omului care a mers pe jos din Africa pana in Romania. Din furnicarul de oameni care trece prin fata mall-ului din Piata Unirii iese in evidenta un barbat subtirel, cu o chelie pe care o urmaresc pas cu pas razele soarelui. Are un zambet larg, e imbracat intr-o camasa care a mai pastrat cateva cute din timpul uscarii, insa atat de curata incat le-ar face invidioase pe matusile si soacrele din reclamele la detergenti. In picioare are incaltari de vara, insa potrivite pentru munte.”Am fost sa donez sange la un spital de aici, dar nu m-au lasat pentru ca nu am acte de Romania”, explica barbatul intr-o engleza cu un usor accent frantuzesc si pe un ton usor surprins. Il cheama Guillaume Combat si a venit pe jos din Africa de Sud. I-au trebuit mai bine de doi ani ca sa strabata peste 15.000 de kilometri la pas. Nu e o gluma. In vremurile in care oamenii spun ca masina e o necesitate si alearga sa prinda autobuzul de parca ar fi ultimul din viata lor, in timpurile in care unii dupa un sfert de ora de plimbare cad doborati pe prima banca din parc, Guillaume si-a pus rucsacul in spate si a plecat sa strabata 33 de tari la pas, scrie EVZ.
Harta pe judete a cresterilor salariale in perioada 2011-2014. Salariul mediu net al romanilor va creste cu aproximativ 13% pana in 2014, potrivit celor mai recente estimari ale Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). Astfel, salariu mediu net lunar va ajunge la 1.697 de lei, de la 1.478 lei. De asemenea, somajul este prognozat sa scada cu un punct procentual, stagnand in jurul valorii de 4,5%, fata de 5,5% cat este in prezent. Judetul care va cunoaste cea mai mare crestere procentuala a salariului mediu in 2014 fata de nivelul din 2011 va fi Caras-Severin, cu 17,1%. La coada clasamentului se afla judetul Mures, unde castigul lunar se va mari cu 108 lei, mai exact, 7,91% fata de nivelul de anul acesta. Numarul mediu al salariatilor va cunoaste o majorare de 1%, sub media nationala de 3%, in conditiile in care rata somajului va scadea considerabil, cu 1,3 puncte procentuale. Astfel, peste trei ani, cei circa 121.100 de salariati din Mures vor castiga in jur de 1.367 de lei lunar, potrivit estimarilor CNP, anunta Gandul.
„Gaura neagra” Bechtel, inca 650 de milioane de euro. Statul trebuie sa le plateasca americanilor atat sumele restante pana la finalul anului, cat si banii necesari incheierii lucrarilor incepute. Dupa o crestere constanta a costurilor aferente constructiei la Autostrada Transilvania, Bechtel impune conditii de plata din cele mai dure. Termenii in care s-a transat rezilierea contractului cu americanii de la Bechtel inseamna, pentru statul roman, costuri suplimentare de aproximativ 650 de milioane de euro. Constructorul american a acceptat sa finalizeze cei 64 de kilometri inceputi pe tronsonul Suplacu de Barcau – Bors, dar a impus conditii extrem de dure: partea romana, reprezentata de Compania Nationala de Autostrazi (CNADNR), trebuie sa plateasca pana la finele acestui an peste 100 de milioane de euro, reprezentand datoria pentru lucrarile deja efectuate, informeaza Adevarul.
Romanul care nu a vazut niciodata Romania. Parintii nonagenarului au ajuns in America de Nord cu un vapor care a navigat in paralel cu titanicul. Jurnalistul clujean Adrian Ardelean s-a numarat, ani la rand, in echipa „Romaniei Libere”. In 2006, el a emigrat peste Ocean, unde a devenit jurnalist in Montreal, Canada. A continuat sa isi practice profesia la standarde inalte, iar anul acesta a primit doua premii pentru activitatea sa din Canada. Premiul intai i-a fost acordat pentru un reportaj publicat in bilunarul „Zig-zag romano-canadian”. Cu acordul autorului, il publicam integral in Aldine. S-a nascut la Montreal si nu a calcat niciodata in Romania, dar vorbeste limba romana cu un usor accent moldovenesc, mostenit de la parintii sai, lesne detectabil sub pronuntia usor anglofona. Integral in Romania Libera.
Parlamentul Romaniei gazduieste sesiunea anuala a AP NATO. Parlamentul Romaniei va gazdui in perioada 7-10 octombrie a 57-a sesiune anuala a Adunarii Parlamentare a NATO (AP NATO). La sesiunea AP NATO participa peste 350 de parlamentari din cele 28 de state membre ale Aliantei Nord-Atlantice, America de Nord si Europa, precum si delegati din tarile asociate, partenere regionale, asociate mediteraneene si observatoare. Aici se vor discuta probleme de interes privind securitatea internationala, adoptarea rapoartelor comisiilor de specialitate dezbatute cu ocazia sesiunii de primavara care a avut loc, in acest an, la Varna, in Bulgaria, si se vor formula recomandari. In prima zi a sesiunii, presedintele AP NATO, Karl A.Lamers, seful delegatiei parlamentare romane la AP NATO, Sever Voinescu-Cotoi si secretarul general al AP NATO, David Hobbs vor sustine un briefing de presa, anunta Puterea.
Admiterea de toamna. Ghidul complet al viitorului student. Greu incercati anul acesta la examenul maturitatii, absolventii de liceu urca in ultimul tren spre studentie. In ciuda faptului ca in toata tara sunt locuri cu duiumul, decizia nu e usoara. Facultatea nu trebuie aleasa la intamplare, in goana dupa o diploma, ci cu maxima responsabilitate. Piata muncii este inca incerta, asa ca este important sa nu aruncati banii si energia pe studii ce nu se pot pune in practica la absolvire. Specialistii in recrutare lauda specializarile flexibile, care te ajuta sa sari dintr-un domeniu in altul, dupa cum bate vantul, dar recomanda sa nu faceti rabat de la calitate atunci cand vine vorba de prestigiul universitatii. Pe de alta parte, studentii care au trecut prin facultate ca gasca prin apa nu sunt deloc cautati de angajatori. Nu colectia de diplome ii scoate pe cei buni in fata, ci experienta de munca din vremea studiilor, implicarea in activitati de voluntariat, internshipuri, cursuri de perfectionare, munca in organizatii studentesti, informeaza EVZ.
Ceausescu facea colectari de cereale. Romania anului 1946 a fost o tara cu totul speciala. Scrutinul din noiembrie 1946 nu a fost singurul eveniment important. Seceta din vara a provocat recolte extrem de slabe, in conditiile in care Romania trebuia sa plateasca despagubiri de razboi, in produse alimentare. Foametea, previzibila, nu a fost observata de politicieni, preocupati de campania electorala. Abia din decembrie ziarele au inceput sa scrie despre situatia din Moldova, regiunea cea mai afectata de seceta. Locuitorii satelor si oraselor pornisera de unii singuri spre zonele sudice, unde recolta fusese mai buna. Erau dispusi sa dea oricat pentru un sac de porumb sau grau. Nicolae Ceausescu stia foarte bine situatia. Ca secretar al Regionalei PCR Oltenia, auzise despre oamenii disperati care venisera sa caute cereale in judetele „pastorite” de el. Insa nu a facut nimic ca sa le usureze traiul. Dimpotriva, scrie Adevarul.
Adevarul despre centrul vechi. Repararea stradutelor e pe final, desi cu o intarziere de zeci de luni. Cu toate acestea, restantele primariei sunt inca foarte mari, din moment ce nu a fost rezolvata cea mai spinoasa problema: reabilitarea cladirilor, cele care, de fapt, confera identitate locului. Perimetrul din inima Bucurestiului, cunoscut drept centrul vechi, a avut sansa sa scape neatins de buldozerele comuniste, acelea care, in numele unei sistematizari lipsite de discernatmant au umplut Bucurestiul cu moloz de patrimoniu national. Norocul singur nu a fost si suficient. Lasat in paragina dupa 1990, centrul istoric ramas in picioare trece de cativa ani prin furcile caudine ale unei originale reabilitari. Numai de cand edilii i-au intuit si potentialul electoral, lucrarile – respectiv refacerea strazilor – au intrat intr-un ritm mai alert. Pe parcursul lui 2011 insa, graba si populismul ne-au aratat efectele adverse. Pe de o parte, nici un termen privind finalizarea lucrarilor cu pricina, avansat public de Primaria Capitalei si primarul general, Sorin Oprescu, nu a fost si respectat de autoritati, anunta Romania Libera.