Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: "Iliescu nu mai poate dormi linistit". Crimele Revolutiei nu se prescriu; Ce se intampla cu Romania daca "va pica" Grecia. Seful ministrilor de Finante din UE: FMI nu mai da bani Greciei; Cum a fost distrusa perla turismului interbelic; 46 de kilometri despart haul crizei de bunastare

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Boc, in emisiune la Realitatea TV: “Faceti o manipulare grosolana prin scoatere din context. Ma voi adresa CNA-ului”. Invitat la Realitatea TV, premierul a acuzat postul de manipulare, amenintand totodata cu CNA-ul pentru ca declaratiile sale nu au fost scrise intocmai. Boc a afirmat ca Laurentiu Mironescu, fost secretar general al MAI, nu ar fi facut obiectul unei anchete penale daca era protejat de regim. “Justitia si statul de drept functioneaza. Personal nu-l cunosc pe Mironescu. A fost deputat, cand eu eram primar. Il stiu din partid. E un om care vine cu o experienta administrativa. As vrea sa gasim un numitor comun cu opozitia in legatura cu numirile politice. Daca Mironescu era un protejat al regimului, n-ar fi facut obiectul unei anchete penale. Daca a incalcat legea, Mironescu sa raspunda”, a spus Boc, integral in Adevarul.

“Iliescu nu mai poate dormi linistit”. Crimele Revolutiei nu se prescriu. Decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), prin care se acorda despagubiri parintilor lui Nicusor Vlase, ucis la Revolutie, dupa data de 22 decembrie 1989, si lui Doru Maries, presedintele Asociatiei “21 Decembrie 1989”, ale carui convorbiri telefonice ar fi fost interceptate de SRI in 1990, a starnit valuri printre cei banuiti de implicatii in violentele din acele zile. In fruntea lor, Ion Iliescu. La aflarea vestii ca instanta europeana reclama tergiversarea Dosarului Revolutiei si incalcarea drepturilor victimelor, Iliescu a reactionat violent in declaratii. “O puslama” ar fi liderul Asociatiei “21 Decembrie”, iar CEDO “e in afara realitatilor istorice”, este mesajul sintetizat transmis, miercuri, de Iliescu, in ziarul “Adevarul”. Pana la inchiderea editiei, Iliescu nu a raspuns la telefon pentru a detalia, anunta EVZ.

Ce se intampla cu Romania daca “va pica” Grecia. Seful ministrilor de Finante din UE: FMI nu mai da bani Greciei. Daca isi fac temele in ceea ce priveste reformele, nici Romania si nici alte state emergente din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE), nu vor fi afectate de situatia actuala din Grecia. Concluzia ii apartine economistului Nouriel Roubini, supranumit de presa internationala “Dr. Doom” datorita previziunilor pesimiste pe care le face asupra economiei. Roubini este recunoscut pe plan mondial pentru faptul ca a prevazut criza creditelor din SUA in 2007. In ceea ce priveste situatia din Grecia, economistul a subliniat, cu ocazia unui seminar pe teme economice tinut la Bucuresti, ca nu se mai pune problema lui “daca”, ci a lui “cum”, cand vine vorba despre restructurarea datoriei publice a statului elen. Roubini a declarat ca in cazul Greciei, unde datoria publica a urcat la 160% din PIB, statul nu mai poate gestiona singur situatia, informeaza Gandul.

Cum a fost distrusa perla turismului interbelic. Fete regale, industriasi celebri sau dive din showbizul mondial faceau parte din clientela obisnuita a Aurorei Banatului, perla turismului interbelic din Romania. In anii de dupa 1948, statiunea – cunoscuta atunci in toata Europa – a fost stearsa de pe fata pamantului. Pentru a o descoperi, trebuie sa ne intoarcem cu 70 de ani in urma. De la gara, suntem invitati intr-o trasura. Avem de mers cinci kilometri pe un drum pietruit, serpuitor, peste dealuri, pana in inima padurii seculare. Daca ar fi fost iarna, am fi stat in sanie, trasa de cai. Parasim civilizatia si intram, parca pentru totdeauna, intr-o alta lume. Dar, la un moment dat, codrul pare a se da la o parte, ca intr-un spectacol in care cortina se ridica, dezvaluind o priveliste cu totul neasteptata, scrie Romania Libera.

Femeia de serviciu cu studii superioare, diploma de inginer mecanic si master in robotica. Una din cele mai educate femei de serviciu face curat la Facultatea de Muzica din Timisoara. Viorica Pascalau are diploma de inginer si master in sisteme robotice. Pentru slujba pe care o are, anii de cursuri si laboratoare sunt insa inutili. In 1985, dupa ce a absolvit Liceul Economic, cu specializare in alimentatie publica. Atunci, s-a angajat la Universitatea Politehnica, pe post de cofetar-patiser, la cantina unitatii. “Puteam sa ma duc la restaurante, dar se pleca toata vara la mare, iar eu eram proaspat maritata. Asa am ales un post stabil”, isi aminteste Viorica. Cu suisuri si coborasuri in profesie, femeia a ajuns administrator la cantina de la UVT. “In 1999, s-a desfiintat cantina iar postul meu nu mai exista. Mi s-a propus sa trec pe postul de ingrijitoare, cu promisiunea ca se va infiinta o cantina la caminul de la Facultatea de Drept. Nu am vrut sa ma duc iar la privat si nici nu imi permiteam sa raman somera. Am acceptat”, povesteste Viorica, anunta Adevarul.

46 de kilometri despart haul crizei de bunastare. Se zice ca Mioveniul e primul oras din Romania care a iesit din criza. Reteta sa de succes e simpla: au venit niste francezi, au facut o masina ieftina si au vandut-o bine, mai ales in strainatate. La cateva zeci de kilometri distanta, Curtea de Arges isi continua caderea inceputa imediat dupa Revolutie. Multi angajatori au disparut, iar intreprinderile ramase risca sa fie puse pe butuci de actionari “aventurieri”. EVZ va propune doua perspective asupra Romaniei de azi, imagini din doua orase comparabile ca numar de locuitori, dar cu destine paralele. Iepurii ies din custi si adulmeca indelung, e o noua zi cu soare la Mioveni. In tarcul din fata primariei mai sunt cateva oua colorate in galben si rosu, un iepure cat omul, cu nas rosu si papion, un miel si cativa pui imensi si inerti, ramasite ale sarbatorilor pascale. Dincoace de gard sunt aliniate ghivece cu palmieri gata sa reziste la temperaturi de minus 18 grade Celsius, informeaza EVZ.

Cseke Attila: Un singur spital privat a fost clasificat in clasa a II-a, 50 in clasele a IV-a si a V-a. Un singur spital privat a fost clasificat in categoria a II-a, alte 50 in categoriile a IV-a si a V-a, in timp ce noua nu au fost clasificate, din totalul celor 66 de unitati sanitare particulare care vor sa primeasca bani publici, a declarat, joi, ministrul Sanatatii, Cseke Attila. “Din totalul celor 94 de spitale private care functioneaza in Romania cu autorizatie, 66 au cerut sa fie clasificate, adica sa primeasca bani publici pentru anumite servicii. Din cele 66, unul s-a clasificat la categoria a II-a cu plan de conformare. Este vorba despre Spitalul clinic “Pelican” din Oradea, care de ani de zile are activitate universitara, dar cu plan de conformare. Alte 11 spitale private sunt de categoria a IV- a, 39 la categoria a V-a, iar noua nu au fost clasificate. Alte sase trebuie sa faca plan de conformare”, a spus ministrul Sanatatii, scrie Gandul.

Kostyal, spionul care a creat planul Revolutiei. Biografia lui Stefan Kostyal incepe in inchisorile Sigurantei interbelice, continua in gulagul siberian si pe holurile Academiei Militare de la Moscova, trece prin miscarile tenebroase anticeausiste din parcurile Bucurestiului si se termina intr-un apartament auster din Drumul Taberei. Despre Stefan Kostyal (91 de ani) s-a scris putin si cu bagare de seama. Cand Sorin Ovidiu Vintu a fost intrebat de catre istoricul Mihai Alex Stoenescu despre generalul Kostyal (colegul sau de celula in anii ’80), afaceristul a spus: “Kostyal, un stalinist devotat URSS cu trup si suflet. Mai mult nu va spun, pentru ca nu sunt sigur ca in Romania a disparut asasinatul politic N-am chef sa ma trezesc cu un glont in cap pentru o problema care nu ma intereseaza. O mana de ucrainean costa 3.000 de dolari. Asa ca fiti si dumneavoastra atent!”, anunta Adevarul.

Vlasov, generalul care l-a tradat pe Stalin pentru Hitler. Trupele de rusi comandate de Vlasov s-au remarcat printr-o ferocitate deosebita in luptele cu Aliatii. Generalul rus Andrei Vlasov este una dintre cele mai paradoxale figuri ale istoriei militare a secolului XX. A fost trimis la un seminar teologic ortodox, a luptat pentru Armata Rosie, i-a instruit pe nationalistii chinezi si a luptat, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, de partea lui Adolf Hitler impotriva Uniunii Sovietice. Unii dintre rusi il considera erou si il pun pe acelasi palier cu vechii lui adversari taristi, care au luptat, in Armata Alba, contra lui Vlasov. Insa generalul rus nu a fost reabilitat din punct de vedere juridic, desi infractiunea pentru care a fost spanzurat, agitatie antisovietica, nu mai exista in nici un cod penal, informeaza Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro