Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Imprumutam 433 de euro pe secunda, in timp ce baietii destepti "albesc" 15 euro pe secunda. Solutia ca cele 500 de milioane de euro din Romania clandestina sa ajunga si la tine; Moldova, vrajita de mafiotii Moscovei; DNA si taierea investitiilor publice, doua lovituri de gratie date constructorilor de drumuri. Ce afaceri au mai facut regii asfaltului in 2014

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

De ce a ales Ponta sa se opereze in Turcia. Ortopezii spun ca operatia nu era obligatorie si ca putea fi facuta in tara Victor Ponta a ales serviciile medicale ale Turciei pentru a-si trata genunchiul stang, la care s-a accidentat la un meci de baschet. Plecarea acestuia in Turcia nu a fost anuntata nici de Guvern, nici macar de PSD, ci de avocata premierului, care s-a prezentat luni la DNA fara Victor Ponta, asteptat la audieri in dosarul in care este acuzat de coruptie. Ortopezii afirma ca operatia premierului nu era obligatorie si ca este uzuala si-n Romania. Avocata le-a cerut procurorilor DNA o amanare, motivand ca premierul se afla in Turcia pentru o interventie chirurgicala, recomandata joi de medicii de la Spitalul Militar. Premierul a facut o investigatie RMN, in urma careia s-a stabilit ca are un ligament rupt si ii sunt afectate meniscul si cartilagiul. In cursul dupa-amiezii de luni, a aparut si informatia potrivit careia Ponta si-ar fi luat concediu in perioada 16-19 iunie, scrie Adevarul.

Imprumutam 433 de euro pe secunda, in timp ce baietii destepti „albesc” 15 euro pe secunda. Solutia ca cele 500 de milioane de euro din Romania clandestina sa ajunga si la tine Romania imprumuta in acest an 433 de euro pe secunda, 76 de euro reprezentand dobanzile si comisioanele platite de stat pentru imprumuturile prin care va fi finantata datoria publica, reiese din calculele gandul pe baza celor mai recente informatii ale Ministerului Finantelor Publice (MFP). Statul roman va imprumuta in acest an circa 60,1 miliarde de lei, echivalentul a 13,65 miliarde de euro – la un curs de 4,40 lei pentru euro, valabil la 31 martie – suma suficienta pentru a plati pensiile pe un an si doua luni. Banii vor fi folositi pentru finantarea deficitului bugetar, dar si pentru „rostogolirea” unor datorii mai vechi ajunse la scadenta, care vor fi inlocuite de noi imprumuturi, informeaza Gandul.

Incredibila Operatiune „Masurarea radiatiilor de la Navodari”! La cererea EVZ, APM Constanta a facut, chipurile, un control la Fertilchim Navodari, pentru masurarea radioactivitatii dintr-un deseu numit fosfogips. Am aflat ca, in tot judetul, exista un singur aparat Geiger-Muller de masurare a radiatiilor. Si acela necalibrat permanent. Pe deasupra, nici nu l-au folosit in interiorul combinatului. Cica, legea le impune sa-l lase la poarta! Unde ne-au lasat si pe noi, desi EVZ a solicitat verificarea. Sunt oare autoritatile pe mana cu patronii? Un lucru e cert: in acest moment, pe litoral nu e niciun pericol iminent. Dar in viitor?

Moldova, vrajita de mafiotii Moscovei Comunistii lui Voronin pierd teren in fata socialistilor promoscoviti ai lui Igor Dodon, in aripa „proeuropeana” a aparut un nou jucator, formatiunea lui Iurie Leanca, iar cele doua figuri cvasicriminale cu legaturi rusesti, Renato Usatii si Ilan Shor, au castigat zdrobitor primariile din Balti si Orhei. In Moldova, omul care este suspectat ca este principalul beneficiar al jafului de un miliard de dolari de la Banca de Economii a Moldovei, Ilan Shor, a castigat fara probleme alegerile pentru primaria orasului Orhei. Cum observa Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei, in afara de Chisinau, „restul RM au votat aproape fara legatura cu evolutiile politice (optiuni geopolitice, coruptie etc.). Acolo cele doua partide pro-europene (PD si PLDM) si-au pastrat procentele in ciuda faptului ca au fost implicate in toate marile scandaluri de coruptie. Culmea din acest punct de vedere a fost atinsa la Orhei, unde primar a fost ales, din primul tur, Ilan Shor, presedintele consiliului de administratie al Bancii de Economii si acuzat in dosarul devalizarii BEM. Insa strategia PLDM si PD de a se declara victorioase in aceste conditii este ilicita”, scrie Romania Libera.

Romania si concesiile care se pregatesc in favoarea Londrei Daca tarile din est, Romania si Polonia, care au cele mai mari migratii, nu vor ridica obiectii, ar fi mai usor sa se faca anumite concesii in favoarea Londrei, in perspectiva referendumului din 2017. Recentele declaratii ale presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, despre limitarea accesului la ajutoarele sociale, se adauga demersurilor pe care le intreprind germanii de a pastra Marea Britanie in interiorul UE. Aceste initiative, discrete pana in prezent, sunt, dupa toate aparentele, sustinute si de opinia publica germana. Potrivit unui sondaj realizat de institutul global YouGov, cu sediul la Londra, 54% dintre germani doresc sa se negocieze cu britanicii pentru ca acestia sa ramana in interiorul Uniunii, 27% refuza orice negociere cu riscul unui Brexit si 19% nu se pronunta. De asemenea, 58% dintre germani spun explicit ca doresc ca UK sa ramana in UE, 18% declara direct ca ar fi mai bine fara britanici si 23% nu raspund, scrie Deutsche Welle.

DNA si taierea investitiilor publice, doua lovituri de gratie date constructorilor de drumuri. Ce afaceri au mai facut regii asfaltului in 2014 Majoritatea firmelor romanesti semnificative din constructia de drumuri au facut un pas inapoi in 2014. Patronii acestora fie au avut de infruntat anchetele DNA, fie au fost nevoiti sa faca fata blocarii multor proiecte publice de catre Compania de Drumuri. Avantajate au fost cateva firme mari straine, care si-au rotunjit semnificativ contractele cu statul. Patronii marilor firme de constructii din Romania risca sa mai detina doar simbolic titulatura de „regi ai asfaltului”, in conditiile in care cifrele de afaceri ale multora dintre ei au scazut anul trecut si de 6 ori, iar unii au ajuns sa aiba pierderi superioare cifrei de afaceri. Intrati in atentia DNA, afacerile multor constructori s-au contractat substantial. Pe langa Nelu Iordache, patronul Romstrade, lista asfaltatorilor anchetati il mai cuprinde pe Theodor Berna de la Tehnologica Radion, pe Dan Besciu de la Euro Construct Trading 98, pe Alexandru Horpos si Vald Vamesu de la STRACO, pe Georgica Cornu de la Confort Timisoara, informeaza Romania Libera.

Am vorbit cu mineri care regreta c-au fost manipulati sa bata oameni in ’90 Pentru ca traiesc printre mineri, am vrut sa aflu chiar de la ei ce s-a intamplat cu un sfert de veac in urma, cand Bucurestiul primea – cu groaza pentru unii, cu bucurie pentru altii – lampasele si batele ortacilor, intr-o succesiune de evenimente catalogate de unii drept „un atac la adresa democratiei”, sau considerate de fostul presedinte Ion Iliescu „un act civic.” Istoria a inregistrat intamplarile ca fiind prima mineriada, si cea mai violenta. Ea a aratat cu adevarat efectele pe care arta manipularii le poate avea asupra unei societati in deriva, mai ales ca abia ne invataseram sa nu ne mai adresam unii altora cu apelativul „tovarase”. Au trecut 25 de ani si singurul lucru care s-a schimbat e mentalitatea minerilor, care vor sa uite de evenimentele cu care e asociata Valea in mentalul colectiv. Se feresc si acum sa vorbeasca despre ce s-a intamplat atunci – poate de frica, poate de rusine – sau daca o fac, nu te alegi decat cu variante ce nu seamana una cu alta. A existat insa un numitor comun: Miron Cozma, scrie Vice.

IKEA a cumparat teren pentru al doilea magazin din Romania. Unde va fi situat

Citeste mai mult: adev.ro/npzhc9De ce a ales Ponta sa se opereze in Turcia. Ortopezii spun ca operatia nu era obligatorie si ca putea fi facuta in tara Victor Ponta a ales serviciile medicale ale Turciei pentru a-si trata genunchiul stang, la care s-a accidentat la un meci de baschet. Plecarea acestuia in Turcia nu a fost anuntata nici de Guvern, nici macar de PSD, ci de avocata premierului, care s-a prezentat luni la DNA fara Victor Ponta, asteptat la audieri in dosarul in care este acuzat de coruptie. Ortopezii afirma ca operatia premierului nu era obligatorie si ca este uzuala si-n Romania. Avocata le-a cerut procurorilor DNA o amanare, motivand ca premierul se afla in Turcia pentru o interventie chirurgicala, recomandata joi de medicii de la Spitalul Militar. Premierul a facut o investigatie RMN, in urma careia s-a stabilit ca are un ligament rupt si ii sunt afectate meniscul si cartilagiul. In cursul dupa-amiezii de luni, a aparut si informatia potrivit careia Ponta si-ar fi luat concediu in perioada 16-19 iunie, scrie Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro