Subiectele zilei: Istoria familiei penale Cosma si episodul odei desantate care a infiorat Romania. Cum a rasarit Ponta in "universul zidit pe rastigniri"; Aparatele de lupta cumparate de MApN depind de firma unui fost spion comunist. Doi fosti securisti controleaza comunicatiile avioanelor F-16; Tintele ofensivei anti-Romania si transformarea lui Iohannis din conserva in coada de topor
Istoria familiei penale Cosma si episodul odei desantate care a infiorat Romania. Cum a rasarit Ponta in „universul zidit pe rastigniri”. Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decretat pedepse cu inchisoarea, cu executare, pentru Mircea Cosma, unul dintre cei mai temuti baroni PSD din istoria recenta a Romaniei. Daca verdictul este mentinut in urma recursului, alaturi de Mircea Cosma va face puscarie si fiul sau, deputatul Vlad Cosma, care a ajuns in Parlament la varsta de doar 29 de ani. Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat marti, 1 noiembrie, sentintele in cazul de coruptie al baronului de Prahova, Mircea Cosma, judecat alaturi de fiul sau Vlad Cosma, de functionarul public Daniel Alixandrescu si de afaceristul Razvan Alexe. Instanta l-a condamnat pe Mircea Cosma la 8 ani de inchisoare cu executare, iar pe fiul sau, Vlad Cosma, la 5 ani de inchisoare cu executare, informeazaAdevarul.
Aparatele de lupta cumparate de MApN depind de firma unui fost spion comunist. Doi fosti securisti controleaza comunicatiile avioanelor F-16. In 2016, statul roman inca lasa secrete NATO pe mana oamenilor Securitatii lui Ceausescu. Cele mai performante avioane de lupta detinute vreodata de Romania, F-16, sunt ghidate de la o baza aeriana unde infrastructura de comunicatii a fost construita de firma controlata de generalul in rezerva Teodor Iles. Fost ofiter conspirat al CIE, el a lucrat dupa Revolutie si in SIE, iar astazi este un prosper om de afaceri, abonat la contracte cu statul. Acum zece zile, pe 22 octom-brie, Ministe-rul Apararii Na-ti-o-nale (MApN) a anuntat ca a atribuit un contract-cadru de 10 milioane lei firmei Felix Telecom, pentru a realiza infrastructura unui subsistem de comunicatii la baza aeriana 86 „Borcea”. Contractul fusese atribuit, de fapt, cu o luna inainte, pe 20 septembrie (iar pe 29 septembrie au ajuns in Romania primele sase avioane de vanatoare F-16 si au aterizat la baza de „domiciliu”, 86 Borcea), scrieRomania Libera.
Tintele ofensivei anti-Romania si transformarea lui Iohannis din conserva in coada de topor. „Trebuie sa discutam asezat daca vrem sa ostracizam minoritati sau daca vrem sa-i integram pe toti.” Aceasta fraza a fost scrasnita de Iohannis intr- un interviu din 26 octombrie. „Ostracizarea minoritatilor” rimeaza perfect cu „fanatism religios”, ceea ce ar trebui sa-i aduca grabnic cu picioarele pe pamant pe naivii care sustineau ca presedintele n-a zis ce a zis si ca s-ar fi inteles gresit. Ca, pasamite, nu cei trei milioane de romani care au semnat pentru schimbarea Constitutiei si interzicerea casatoriilor homosexuale ar fi fost facuti „fanatici”, ci bietul reporter care l-a deranjat cu intrebarea pe musteriul batos de la Masa Tacerii. Aratam ieri ca liderii politici din America si UE nu sunt dispusi sa faca nici un pas inapoi de la impunerea noii revolutii marxiste, stangaci camuflata sub conceptul abuzat al drepturilor omului, si ca sunt gata sa o impuna cu forta, impotriva vointei popoarelor pe care le conduc, noteazaEVZ.
Cresterea salariilor e buna, dar nu tine loc de reforma. Efectele degradarii sistemului de educatie se fac simtite tot mai mult si vor deveni si mai vizibile pe viitor. Potrivit unei statistici globale, Romania se afla pe locul al treilea in ce priveste criza de personal calificat. Mai exact 72% din antreprenorii chestionati au declarat ca gasesc greu oamenii de care au nevoie. Nu e o chestiune de dezvoltare economica, ci mai curand una care tine de demografie si natura cererii, caci pe primul loc se afla Japonia, urmata de Taiwan, iar pe ultimul loc, cu abia 10% insatisfactie, figureaza China. Dar daca despre Japonia nu putem spune nimic, despre Romania stim cu siguranta ca a cunocut in ultimul deceniu o emigratie masiva a populatiei tinere cuprinse intre 20 si 40 de ani si ca plecarile temporare sub forma detasarii ar putea fi luate si ele in calcul ca o posibila explicatie, relateazaDeutsche Welle.
Interviu cu „trolii” platiti de Rusia. De ce-l prefera pe Trump. Donald Trump pare mai de treaba pentru ca nu spune despre Rusia lucrurile pe care le afirma Hillary Clinton – aceasta este explicatia pe care o da unul din „trolii” rusi – tineri angajati de autoritatile de la Moscova sa sprijine pe retelele de socializare campania candidatului republican, potrivit Huffington Post. Serviciile de informatii au petrecut luni intregi investigand informatia ca Rusia a angajat o armata de „troli” online care sa-i influenteze pe americanii de rand. In Romania, li s-ar spune „postaci”. Realizatoarea TV Samantha Bee a mers la Moscova pentru a intervieva doi „troli” pentru show-ul ei, „Full Frontal”., informeazaDigi24.
Cel mai scump condiment din lume este cultivat intr-o comuna din Gorj. Kilogramul se vinde cu 8.000 de euro. Un spaniol cultiva in comuna gorjeana Bustuchin 1.000 de metri patrati din condimentul supranumit „aurul rosu”, care se vinde la un pret de 8.000 de euro pe kilogram. Cultura condimentului de lux ii tenteaza si pe locuitorii comunei. In comuna gorjeana Bustuchin a fost infiintata una dintre foarte putinele plantatii de sofran din Romania. Supranumit si „aurul rosu”, pentru ca este cel mai scump aliment din lume, cultura de sofran se intinde, deocamdata, pe o suprafata de 1.000 de metri patrati. Planta a fost cultivata de catre spaniolul Aparicio Guzman, cel care a fondat, cu ajutorul primarului localitatii, Ion Ciocea, si singura cooperativa agricola din Gorj, relateazaAdevarul.